O kad būtų dar karščiau nei prognazavo orų tarnybos, į dirbtuves atvyko ir rašytoja Gabija Grušaitė, „Milk“ kūrybos vadovas Rimantas Stanevičius, režisierius Balys Latėnas su aktoriumi Audriumi Bružu bei merginų duetas „Jazz by two“.

Diskusijos apie sėkmę ir kitoniškumą

„Idėjų dirtuvės“ – tai kasmetinis renginys, kurį organizuoja Vokietijos lietuvių jaunimo sąjunga (VLJS). Kiekvienais metais jis vyksta vis kitame Vokietijos mieste. Šįkart svečiai ir dalyviai buvo pakviesti į Diuseldorfą. Renginio akcentas yra pranešimų diena, kurioje dalyvauja įvairūs savo sričių specialistai. Šįkart Diuseldorfe pagrindinę programos dalį atidarė rašytoja G. Grušaitė su savo pranešimu „Kam skaityti romanus, kai aplink tiek pažinimą skatinančių, patarimus dalijančių knygų“.

Pasirodžius jos naujausiam romanui „Stasys Šaltoka. Vieneri metai“, rašytoja pasakojo sulaukusi nemažai komentarų, esą kūrinys neaktualus, o įvykiai sunkiai įtikimi. Dirbtuvių dalyviai galėjo įsitikinti, kad G. Grušaitės romano įvykiai gerokai realesni nei tie gyvenimai, kurie mums žadami motyvacinėse savipagalbos knygose. Rašytoja pasakojo apie savo studijų metus Londone, gyvenimo Malaizijoje patirtis, kaip atsirado jos naujausio romano personažas Stasys Šaltoka ir kodėl jos romane aprašinėjamas globalus pasaulis yra aktualus ir Lietuvoje.

Antrasis pranešėjas, reklamos agentūros „Milk“ kūrybos direktorius Rimantas Stanevičius, gerokai skyrėsi nuo ramios ir filosofiškos G. Grušaitės. Jei reikėtų atspėti, kokioje srityje vyras dirba, ilgai užtrukti nereikėtų. Dinamiškas, modernus ir šmaikštus pranešimas prikaustė nuo pirmos akimirkos, o atsibudo publika tik tada, kai į salę įsiveržusi Jaunimo namų darbuotoja pranešė, kad visi vėluoja pietauti. Taigi, jei R. Stanevičius būtų kažką pardavinėjęs, o ne tik skaitęs pranešimą, visi dalyviai Diuseldorfą būtų palikę su keletu naujų daiktų. Ir jei šis mano palyginimas gali pasirodyti klišinis, tai jų tikrai nebuvo R. Stanevičiaus kalboje. Nors reklama mums dažnai atrodo banali ir įkyri manipuliacija žmonėmis, „Milk“ kūrybos vadovas remdamasis tiek savo, tiek kitų patirtimi pristatė įvairias jos puses ir modelius, kurie joje veikia.

Vienas jų, veikiantis absoliučiai visose gyvenimo srityse - mąstymas kitoniškai.

„Kitas kampas“ Diuseldorfe

Iš esmės visus pranešimus vienijo panaši mintis: mąstymas stereotipais ir vadovavimasis standartais retai atneša sėkmę tiek asmeniniame, tiek profesiniame gyvenime. G. Grušaitė atkreipė dėmesį į nuo pasaulio atsiribojusią Lietuvą, kai gyvenimas kažkur toli nuo mūsų ima rodytis nerealus, o tuo pačiu ir neaktualus. R. Stanevičius pristatė keletą reklamos pavyzdžių, kai iš pirmo žvilgsnio nuobodi tiesa parduodama geriau nei išpuoselėtas melas, nes pastarojo tiek daug, kad jau tapo banalus ir neįdomus. Panaši žinutė, apie tai, kaip mes dažnai mąstom stereotipais nė patys to nesuvokdami, sklido ir B. Latėno bei A. Bružo pranešime.

Nors iš tiesų daugiausiai sklido juokas. O ir dueto pasirodymo negali vadinti pranešimu, nes tądien mažoje Diuseldorfo Jaunimo namų salėje prisikėlė legendinė laida „Pagauk kampas“. Savo improvizacijomis aktorius ir režisierius pravirkdė visą publiką, kuri nesiliovė juokusis nuo pat improvizacijų pradžios. Po šio spontaniškai sukurto teatro pranešimų salėje menininkai pasiūlė sudalyvauti improvizacijos dirbtuvėse ir publikai. Juokas trumpam nurimo, nes tai, kas iš šono panašėjo į žaidimą, iš tiesų reikalauja nemažai pastangų. Teatrinė improvizacija lyg sportas: kuo daugiau treniruojiesi, tuo geresni rezultatai. Tačiau iš pirmo karto išsilaisvinti iš savo įvaizdžio ir įsijausti į įsivaizduojamą žmogų yra tas pats lyg užsimoti bėgti maratoną vos pradėjus sportuoti.

Todėl pagarba aktorių talentui ir įdirbiui bei padėka, kad jais dalinosi su maža grupe žmonių, tapo dar didesnė.

VLJS žada dar daugiau renginių

Tos dalybos ir yra renginio vinis. Nuo pirmos dienos visi yra buriami bendrai veiklai, net jei tai tiesiog buvimas kartu. Atvykimo dieną visiems buvo pasiūlyta ekskursija po Diuseldorfą, kurią vedė čia pat gyvenantis medicinos studentas iš Lietuvos Jonas Sidabras. Po jos – bendra vakarienė. Maloni vakaro programa laukė ir po pranešimų dienos.

Merginų duetas „Jazz by two“ atliko džiazo standartus, taip muzikaliai ir kūrybingai užbaigusius dar vienas „Idėjų dirbtuves“. Į renginį dažniausiai susirenka entuziastai, nusiteikę jame aktyviai dalyvauti ir greitai bei lengvai pasiduodantys bendrumo dvasiai. Ir tai galioja ne tik dalyviams, tačiau ir lektoriams, kurie kartu lieka tiek oficialiose renginio dalyse, tiek po jų, tuo pačiu svečiams suteikiant retą privilegiją mažoje ir intymioje aplinkoje pabendrauti su išskirtiniais, daug pasiekusiais žmonėmis.

Kad panašūs renginiai nesiliautų egzistavę, būtina turėti, kas juos organizuos ir burs po pasaulį išsibarsčiusius bendraminčius. Dėl šios priežasties kiekvienos „Idėjų dirbtuvės“ yra VLJS atskaitos taškas, kai yra apžvelgiami nuveikti darbai ir renkama nauja organizacijos valdyba.

Nauja pirmininke, pakeisianti ilgą laiką organizacijos lydere buvusią Rūtą Ruočkutę, išrinkta Ilona Koženkovaitė. Dominyka Sidabraitė bus atsakinga už dizainą, Monika Verbalytė paskirta sekretore, kartu jos eis ir pirmininkės pavaduotojos pareigas. Sofja Klokatova-Bendoraitienė toliau eis finansininkės pareigas. VLJS valdyba pasipildė ir naujais nariais: Žygimantui Ražui patikėtas renginių organizavimas, o Lukas Medišauskas rūpinsis komunikacija.