Kiekvieną žiemą – į Tailandą

Edita Esenku kartu su savo vyru skrenda į Tailandą jau penkias žiemas iš eilės ir teigia, jog tai geriausias pabėgimas nuo lietuviškos žiemos šalčių. Sausio-vasario mėnesį temperatūra šiauriniame Tailande siekia apie 25-30 laipsnius dieną, o naktį nukrenta iki 15 laipsnių. Klimatas išskirtinai komfortiškas, nes dar ne per karšta, bet ir ne šalta. Nors tradiciškai daugelis turistų renkasi pietinius kurortus, šalies šiaurėje taip pat galima rasti įvairių pramogų, o ieškantys savo vidaus pažinimo – mokytis pas garsų Tailande reziduojantį kinų meistrą.

„Šiemet Tailande praleidome beveik šešias savaites – laikas tarsi ištirpo, grįžome pasisėmę ne tik įspūdžių, bet ir energijos iš realiai veikiančių praktikų“, teigia dao praktikų Lietuvoje mokytoja. Edita sako, jog jai svarbu gauti mokymus tiesiai iš kinų meistro, nes tai pirminis žinių šaltinis, todėl ji mielai kartoja mokymus pas jį nuo bazinių mokymų iki aukšto lygio meditacijų, kurios atliekamos visiškoje tamsoje su minimaliu maisto kiekiu.

Edita Esenku

Pasaulinio lygio meistras

Vakarų Europoje Mantekas Čija (angl. Mantak Chia) jau kelis dešimtmečius plačiai žinomas meistras, kuris įtraukiamas į pasaulio įtakingiausių dvasinių lyderių šimtuką. Tai vienintelis žmogus, kuris net du kartus buvo apdovanotas metų ciguno meistro titulu. Jau daugiau kaip 45-erius metus Mantekas Čija moko žmones savo rezidencijoje Tailande, taip pat veda savaitės ar kelių dienų mokymus visame pasaulyje.

Šis meistras išsiskiria savo energingumu ir sveiku humoro jausmu, nes į sudėtingus dalykus mėgsta pažiūrėti labai paprastai, o mokymuose dažnai priverčia savo mokinius nusišypsoti.

Su meistru Manteku Čija

Rimtus dalykus pateikti paprastai – taip galima apibūdinti šios gilios asmenybės mokymą. Nors yra keletas meistro Manteko Čija knygų išverstų į lietuvių kalbą, šis žmogus dar nėra plačiai žinomas Lietuvos jogams. „Šiuo metu yra jogos pakilimo laikas, daug jaunų žmonių medituoja, lavina savo kūną atlikdami jogos pratimus, tačiau tik nedaugelis yra girdėję apie kinų jogos sistemą, kuri panašiai kaip ir indiškos jogos tradicijoje apima plačiai, t. y. nuo meditatyvių technikų iki fizinio kūno lavinimo per ciguno pratimus, daosių jogą, nuo seksualinio kung fu praktikų (daosių tantros) iki mitybos ir organizmo valymo rekomendacijų“, pasakoja jau kelerius metus Lietuvoje meistro mokymą skleidžianti instruktorė Edita Esenku.

Kinų jogos paslaptys

„Joga – tai ne tik fiziniai pratimai“, šypsosi „Gydomoji Tao Meilė“ įkūrėja. Šiauriniame Tailande ji mokosi įvairaus sudėtingumo meditacijų, kurios padeda išlaisvinti protą, negatyvias emocijas transformuoti į pozityvias, šypsotis sau, savo vidaus organams, kad pajausti daugiau meilės ir džiaugsmo. Kiekvieną rytą ir popietę atliekami ciguno pratimai, kada judesyje arba stacionarioje pozoje mokomasi pajusti energijos judėjimą kūnu.

Ypač žmones iš viso pasaulio traukia tema, kuria labiausiai išgarsėjo meistras Mantekas Čija – seksualinis kung fu. „Seksualinės praktikos yra neatsiejama kinų jogos dalis, nes seksualinę energiją mes galime transformuoti į gyvybės energiją“, pasakoja Edita Esenku.

Seksualinis kung fu – kas tai?

„Lietuvoje kung fu terminą žmonės dažnai klaidingai interpretuoja siedami jį su kovų menais“, juokiasi dao praktikų instruktorė. Ir iš tiesų, daugelis mūsų neatkreipė dėmesio, jog „kung fu“ tikroji reikšmė yra „praktika“, tiesiog šis terminas Vakaruose visų pirma pradėtas vartoti kovų menų kontekste. Seksualinis kung fu arba gydomoji meilė yra savarankiškai atliekamos praktikos, kurias pilnai įvaldžius gali būti sėkmingai realizuojamos poroje. „Daugelis tantrą įsivaizduoja kaip paprasčiausią seksą, tačiau iš tiesų čia slypi kur kas daugiau, nes neįvaldžius seksualinės energijos savarankiškai, poroje nelabai ko ir pasieksite“, sako Edita.

Žiemą Tailande pas meistrą galima sutikti žmonių iš įvairiausių kultūrų, nuo europiečių iki australų, nuo kinų iki amerikiečių – daugelis jų atvyksta būtent mokytis seksualinių praktikų. Tiek moterys, tiek vyrai čia mokosi intymių raumenų treniravimo, tam tikrų technikų, kurios padeda natūraliai pasigaminusią seksualinę energiją integruoti atgal į mūsų kūną – seksualinės energijos transformavimo.

Kodėl seksualinis kung fu?

„Seksualinis kung fu veda žmones į daugkartinius orgazmus – tai daugelį mokinių labiausiai žavi“, pasakoja „Gydomoji Tao Meilė“ instruktorė. Žmogaus kūnas gamina seksualinę energiją kasdien, nesvarbu gyvena jis lytinį gyvenimą ar ne. Tačiau šią energiją mes galime panaudoti savo kūno sveikatai ir transformavus seksualinę energiją turėti daugiau energijos. Moterys daugiausia energijos praranda per menstruacijas, todėl daosių tikslas yra sutrumpinti ir palengvinti menstruacijas. Jos mokosi krūtų masažo, kad išsivaikščiotų krūtyse užstrigusi limfa, pagerėtų kraujotaka ir seksualinės energijos judėjimas.

Taip pat jos dirba su nefrito kiaušiniu, kuris skirtas moteriškoms intymioms treniruotėms. „Nefrito kiaušinis labai žavi moteris, nes taip jos pasiekia greitesnių rezultatų iš gydomosios meilės praktikų, tačiau naivu tikėtis, kad kas nors pasikeis su juo nedirbant, o tik laikant stalčiuje“, pastebi Edita. Dažniausiai treniruotis pradeda gimdžiusios moterys, nes po gimdymo be papildomų treniruočių makštis negrįžta į pradinę būklę ir prasideda įvairios moteriškos bėdos, nesantaika su partneriu. Vyrai daugiausia gyvybinės energijos praranda ejakuliuodami, todėl jie mokosi neejakuliavimo technikų, kurios suteikia galimybę ir toliau gyventi poroje, mylėtis, tačiau tausojant energiją – ejakuliuoti ne dažniau, nei jam priklauso pagal amžių (kas kelias dienas ar kas kelias savaites).

Dirbant su meistru nėra nepadorumo

„Daosių seksualinis kung fu veikia poroje tik kai abu jaučia meilę, todėl kalbame ne apie paleistuvystę, o apie gilius potyrius poroje“, šypsosi Edita Esenku. Nors nieko apie seksualinį kung fu negirdėjusiam žmogui tai skamba egzotiškai ar nepadoriai, išvydus mokymus pas meistrą Tailande daugelis teigia, jog čia nėra nieko nepadoraus. Pasirodo ir apie tokius subtilius dalykus galima kalbėti paprastai, suprantamai, pasitelkiant šiuolaikinės medicinos žinias ir senovės dvasinius mokymus.

Šis intriguojantis pokalbis nuspalvino nuolat besišypsančių žmonių šalį Tailandą naujomis spalvomis – čia galima atvažiuoti ilsėtis kitaip, gilinant savo žinias intymioje sferoje, lavinant savo fizinį kūną ir protą. Sakoma, kad net ir nedideli pokyčiai žmogaus intymiame gyvenime įneša didelių permainų žmogui.