Jas, ko gero, parengė asmuo, kuris arba pats suinteresuotas jų aptakumu, arba asmuo, visiškai nesidomintis gyvūnų, teršiančių aplinką, problema.

Be esamos informacijos taisyklėse turi būti aiškiai pasakyta, kur galima vedžioti šunis, ar privalomas pavadėlis, ar surinkti gyvūnų teršalus.

Pavyzdžiui, rašoma apie gyvūnų vedžiojimą spec. aikštelėse. O jei jų nėra, tai kur galima vedžioti? Kodėl aiškiai neparašyti iš Veterinarijos tarnybos įsakymo, tik be žodžio „rekomenduojame“, nes šunų augintojams tai būtų kaip leidimas: Šunis vedžioti savivaldybės administracijos įrengtose gyvūnų vedžiojimo aikštelėse, jei jos yra, kitais atvejais – laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. Turėtų būti aiškus draudimas šunis vedžioti arti gyvenamųjų pastatų, žaliose vejose ir t. t. Būtent pabrėžti, kad gyvūnai g. b. vedžiojami tik spec. aikštelėse arba – laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. Tada bus aišku.

Taisyklėse apie pavadėlius sakoma: „Draudžiama vesti šunis su jiems nepritaikytais antsnukiais, antkakliais ar pavadėliais“. Skaitai ir nesupranti, ar pavadėlis išvis yra privalomas. Gal naudokite veterinarijos tarnybos frazę, jei nesugebate aiškiai išdėstyti reikalavimo: pavojingi ir koviniai šunys bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami(vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu. Kiti šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu ar be jo.

Tuomet bus aišku, kad pavadėlis netgi mažam šuniui yra privalomas, nes vedžiojant mažuosius savininkai dažnai nenaudoja pavadėlio, todėl, jam nubėgus ir priteršus, nelieka kaltininko. Savininkas „nemato“. Be to, mažieji šunys pakankamai agresyvūs ir ypač puola vaikus.

Kas sakoma apie šunų teršalų surinkimą? Vilniaus m. taisyklėse: nėra pasakyta, kad šuns šeimininkas privalo surinkti šuns ekskrementus, nes jis tik privalo turėti reikiamas priemones (maišelius, semtuvus ar kitas tinkamas priemones) ekskrementams surinkti. Ar ne juokinga? Gėda skaityti tokias taisykles.

Veterinarijos tarnybos įsakyme sakoma: GYVŪNUI PRITERŠUS VIEŠOJOJE VIETOJE (...) GYVŪNO LAIKYTOJAS NEDELSDAMAS TURI SURINKTI GYVŪNŲ EKSKREMENTUS AR KITUS GYVŪNO PALIKTUS TERŠALUS.

Nuoroda, esanti taisyklėse, kad gyvūnų savininkams galioja Veterinarijos tarnybos įsakymas, nieko nesako. Jei juos perspėji, tai juokiasi ir gudresni sako: Vilniaus miesto taisyklėse nėra parašyta, kad pavadėlis privalomas, kad draudžiama augintinį vedžioti ir kankinti kaimynui po langais ar žaliose vejose aplink gyvenamuosius namus, kad privaloma surinkti ekskrementus.

Rekomenduotina taisykles atidžiai perskaityti ir Vilniaus m. savivaldybės administracijos vadovams, kurių pavaldiniai jas rengia.

Norėtųsi kuo greitesnės taisyklių atnaujinto varianto, kuriame būtų konkrečiai parašyta, kas yra draudžiama, kas yra privaloma. Jau kas yra leidžiama, tai šunų savininkai, patikėkite, tikrai žino.

Mūsų Valstybės piliečiai dar nėra pakankamai sąmoningi, kad sugebėtų elgtis civilizuotai, todėl taisyklės turi būti aiškios ir konkrečios.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.