Nesileisiu į savo gyvenimo detales, nes tai bus tik viena „just story“, tik dar vienas gardus kąsnis piktiems komentatoriams. Nebūsiu Jūsų auka, nes neturiu laiko su Jumis diskutuoti. Svetimo skausmo tikrai nėra. Ir aš nenoriu, kad Jums kartu skaudėtų, ar Jūs manęs gailėtumėtės, pradėtumėt šelpti. NE! MAN TO NEREIKIA!

Kodėl rašau Jums, nes noriu paprašyti. Balandisautizmo supratimo mėnuo. Taigi naudojuosi proga, kaip eilinis vartotojas, kuriam suteikiama galimybė būti išgirstam.

Todėl prašau Jūsų mielieji Inga, Sauliau, Dalia, Vytautai etc.:

1. Neklauskite manęs apie autizmo priežastis. AŠ NEŽINAU! Kreipkitės į mokslininkus, tyrėjus, eruditus. Neturiu laiko gilintis. Nes aš tik MAMA.

2. Atsibodote su savo idiotiškais siūlymais: „O ar bandei X papildų?“, „Sako šitiems vaikams labai padeda įvairių gyvūnų terapijos“, „O darei tyrimus dėl sunkiųjų metalų?“. Aš viską išbandžiau. Jūs per savo gyvenimą tiek neišbandėte „challenge‘ų“ (iššūkių – DELFI), kiek aš visko su savo vaiku. Atsibodote!

3. Labiausiai pritrenkia, kai pradedate siūlyti: „Nuvešk jį ten ar ten, tu pamatysi kaip jam/jai bus geriau“. Man būtų didžiausia pagalba, jei pasakytumėte: „Brangioji, pailsėk, aš nuvešiu tavo vaiką ir pasirūpinsiu juo“.

4. Erzina iki beprotybės, kai kokios nors valdiškos įstaigėlės darbuotoja pradeda siūlyti IDĖJĄ FIX. „Susiburkite, nes žinau daugiau tokių tėvelių. Kartu galėtumėte ką nors nuveikti ar suorganizuoti“. Eikit po velnių! Mano moteriškas „multitaskinimas“ irgi turi ribas. Kokio galo moku mokesčius tam, kad ne tik galvočiau, bet dar ir dirbčiau už Jus. Man ir jau dabar reiktų prezidentūroje pasiprašyti ordino už viso gyvenimo nuopelnus.

5. Ir dar, aš žinau vieną viešą paslaptį, kuria ir su Jumis pasidalinsiu. Autizmas gydomas ne vaistais, o ugdymu. Taip – UGDYMU! Todėl turėjau labai greitai „persikvalifkuoti“ iš savo mėgstamos vadybos profesijos į pedagogo ir padaryti jungtines studijas. Autizmo atveju elementarių žinių apie vaiko auklėjimą NEUŽTENKA.

P.S. O jeigu gatvėje, parduotuvėje, kavinėje, kieme, mokykloje sutiksite mane su keistuoliu, kurį labai dažnai laikau už rankos, kuris muistosi stovėdamas eilėje, kuris kažką keistai šūkčioja, pradeda linguoti, ar užeina pykčio priepuolis. Būkite malonūs –neauklėkite, nekomentuokite.

Aš būsiu Jums nuoširdžiai dėkinga, jeigu Jūs manęs paklausite: „Ar galėčiau Jums kažkuo padėti...“. Ačiū!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.