Neseniai feisbuke buvo išplitęs mamos kreipimasis į žmones, kurie begėdiškai trukdė pravažiuoti greitosios pagalbos automobiliui gabenusiam kritinės būklės vaiką. Ir pačiai vakar teko matyti, kaip kol vieni vairuotojai pasitraukia specialiųjų tarnybų automobiliui su švyturėliais, kiti pasinaudoja proga aplenkti kamštį. Taip, kiekvienas turėtų žiūrėti savęs, bet reikia nepamiršti, kad mes šiame pasaulyje esame ne vieni ir lazda visada turi du galus, vadinkite tai karma, jeigu norite. Visi yra taip įpratę reikalauti teisių, ieškoti teisybės ir paranojiškai aiškintis, ar jų nebando apgauti, pasinaudoti ar išnaudoti, kad niekam neberūpi pareigos. Ne išimtis ir tai, kas dabar vyksta su #metoo judėjimu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Labai graži idėja, turėjusi padėti moterims, suteikti joms stiprybės ir įkvėpti šiuo metu yra žudoma pačių moterų. Žinoma, galima kaltinti žurnalistus, kurie pučia burbulus ir kabina neatsižvelgdami į situaciją, bet iš kitos pusės Lietuva yra maža šalis su mažai skandalingų naujienų ir daug daugiau žurnalistų. Tokie trendai it grūdas aklai vištai ir bus melžiami, kol bus geriančių ir bus ką „melžti“, būtent šios aukso karvutės ir yra didžiausia problema.

Aš esu įsitikinusi, kad joks save gerbiantis žurnalistas tikrai neskambina atsitiktinei moteriškei ir neklausia: „Klausyk, gal tave kada kas kabino, tau nepatiko ir nori papasakot? Nebus jokios gėdos, uždėsim #metoo – tavęs visi gailės, o jis bus kiaulė...“. Moterys pačios, nesuprasdamos, kas yra seksualinis priekabiavimas ar įsivaizduodamos, kad supranta, dalinasi praeities klaidomis ir gėdomis, už kurias nenori prisiimti atsakomybės ir bandydamos visą kaltę suversti vyrui. OK, yra žmonių, kuriems patinka būti aukomis, yra kam patinka keršyti ir yra kas nemato jokių problemų skalbti savo baltinius gyvai, bet... Toks neatsakingas elgesys ne tik sugriauna gyvenimą „nedorėliui“, bet į nemalonią padėtį pastato dabartinę ir buvusias partneres, nes viešai klijuojama priekabiautojo etiketė.

Ir netgi tai nėra taip blogai, kokia žala yra daroma globaliu mastu.

Visi žino pasaką apie Mikę Melagėlį ir vilką: berniukas vis meluoja apie vilką ir kai jis iš tiesų ateina, niekas juo nebetiki. Panašiai gali nutikti ir šiuo atveju. Kuo daugiau mergaičių skelbs apie savo ale #metoo istorijas viešai, tuo mažiau žmonės kreips į jas dėmesį ir kai iš tikrųjų į viešumą iškils rimtas incidentas – niekas nebekreips dėmesio arba ieškos kabliukų, kur buvo apsimeluota, „pagražinta“, hiperbolizuota. Vargšės moterys, kurios iki šiol bijojo prakalbėti, nes niekas į tai nekreipė dėmesio, vėl nutils, nes bijos būti narpliojamos po kaulelį ir vadinamos melagėmis, ir čia mes vėl grįšime į square one (liet. pirmą langelį).

Aš tikrai nesakau, kad visos istorijos yra perdėtos ar kad apie tai nereikia kalbėti. Seksualinis priekabiavimas yra rimta problema ir tai patyrusios moterys turi gauti atitinkamą dėmesį, pagarbą ir saugumo jausmą. Jų istorijos turi būti išgirstos ir tapti pamoka bei padrąsinimu kitoms.

Tačiau tam, kad tai įvyktų, visos kitos moterys turi jausti atsakomybę #metoo judėjimo atžvilgiu. Visos turime praeities klaidų ir apgailestavimų, tačiau negalima jų teisinti prisidengiant opia socialine problema. Pasidomėkite, kas yra seksualinis priekabiavimas, žinokite savo teises ir jų reikalaukite, bet nepamirškite ir savo asmeninės atsakomybės prieš likusį pasaulį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

DELFI primena: apie taisykles, kaip atskirti flirtą ir seksualinį priekabiavimą, galite paskaityti ČIA.

Taip pat galite pasižiūrėti ir DELFI aiškinamąjį video apie #MeToo: