O už ką daryti, už kokius pinigus? Kaip taupyti, kai gavus algą, valgiui lieka centai? Viskas paprasta – Lietuvoje tik egzistuojama.

Vis dažniau matome, kaip dauguma, ypač jauno amžiaus žmonių, palieka tėvynę ir pasiryžta išbandyti naują gyvenimą svetimoje šalyje. Niekaip negalima paneigti, jog tai dėl pinigų. Žinoma, kad pragyventum, reikia turėti ką pavalgyti, kuo apsirengti, kur gyventi, ir pramogoms bei gimtadieniams reikia pinigų. Drįstu teigti, kad ryžtasi išvažiuoti ir brandesnio amžiaus žmonės, kurie tiesiog nebemato geresnės ateities tėvynėje.

Pagalvojame, kokia graži vaikystė buvo praleista Lietuvoje, galvoje sukasi vaizdiniai, primenantys gražiausius gyvenimo etapus, kurie stabdo mus išvykti ar verčia sugrįžti. Tačiau toli gražu ne visi tam pasiduoda, turime žiūrėti realybei į akis – Lietuvoje yra sunku ir matome, kaip emigracija ją veikia. Pradedami kurti projektai, kaip susigrąžinti emigrantus ir panašiai. Įdomu, kada visi tie projektai bei idėjos pradės veikti... Dauguma negalvoja apie grįžimą į Lietuvą, jie galvoja, kaip įsigyti būstą svetur ir tada atsivežti tėvus ar kitus artimuosius pas save.

Pagalvokime dabar apie tėvelius, kurie augina vaikus ir leidžia juos į mokyklą. Tam jie atiduoda nežmoniškas pinigų sumas. Matoma ir girdima daug nusiskundimų, kad tėvai neišgali išleisti vaikų į ekskursijas, nes tai kainuoja neaprėpiamas sumas. Pagalvokite, kaip jaučiasi tėveliai, kurių vaikas nevažiavo į ekskursiją ir pats vaikas, kaip reaguoja į tai, kai po ekskursijos klasės draugai grįžę dalinasi įspūdžiais, tačiau nedalyvavęs vaikas negali prisijungti ir džiaugtis kartu. Galvojate, tai vaikui ne skaudu, manote, jis nesijaučia atstumtas. Taip ir prasideda patyčios, kurių pasekmės ne iš gražiųjų.

Galite įsivaizduoti, kiek išleidžiama rūbeliams iš kurių kas metai išaugama, kita dalis jų suplyšta. O kainos? Kainos kosmosas! Net negalvokite, kodėl lietuviai mieliau renkasi auginti vaikus svetur, nes ten jie vaikams gali leisti žymiai daugiau. Emigravus nereiks bijoti, kad vaikas neparagaus saldainio ar vaikščios su suplyšusiais batais, kurie klijuoti su klijais šimtą kartų.

Situacija Lietuvoje darosi kraupi. Ar bus kada nors imtasi tikrų veiksmų, ne žodinių, tuoj nebeliks kam dirbti ir tada kur dėsis visa Lietuvos valdžia? Ką gi, teks ir jiems emigruoti, kai nebeliks mokesčių mokėtojų. Verslai žlunga, kainos auga, vis daugiau emigruoja, tai šių dienų situacija Lietuvoje, o kas darosi valdančiųjų galvose – niekas nežinome. Įsigyti būstą – neįkandama! Pavyzdžiui Anglijoje, perkant naujos statybos būstą, suteikiama valstybės parama ir tai reiškia, kad valstybė remia, o Lietuvoje norima iš visko pasipelnyti, visur tik baudos, nauji įstatymai, kurie yra visiškai betiksliai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.