Dalijamės populiariausiomis skaitytojų nuomonėmis ir klausiame jūsų – ar Lietuvai vis dar reikia naujų draudimų, ar visgi neįmanoma kai kurių problemų spręsti ir kitomis, pvyzdžiui švietimo priemonėmis.

„Draudimai niekada neišėjo į naudą. Bet vis atsiranda kvailių, tikinčių savo ideologija. Aš negeriu kavos išvis, tai ką man dabar surengti streiką su plakatais prekybos centro kavos skyriuje? Nevalgau saulėgrąžų, nes šlykštu, kai prispjaudo jų kaimiečiai visur, tai gal eiti deginti saulėgražų plantacijas? Kiekvienas žmogus yra laisvas ir renkasi gyvenimo būdą tokį, kokį nori, jis turi teisę rinktis. Bet mūsuose atsiranda visokie iniciatoriai, kurie kiša savo idėjas.

Aš abejoju ar tie iniciatoriai vaikšto po pubus, greičiau pieną geria iš karvės tešmens nenugriebtą. Tai tegul ir rūpinasi savo karvėmis, jų geresniu gyvenimu. Bet tokie kvaili draudimai nėra tiesiog, kad nerūkantiems būtų smagiau. Verslininkams eiti į politiką turėtų būti uždrausta. Jie tik savo ir artimųjų verslams įstatymus susitvarko. Gaila man senelių, prosenelių, kurie kovojo už laisvą Lietuvą“, – teigė vienas iš skaitytojų.

Kitas būvęs rūkorius irgi pritarė, kad kol rūkymas yra legalus, tai turi būti palikta ir vietų, kur dar galima tenkinti šį poreikį.

„Rūkiau 40 cigarečių per dieną. Dabar jau 10 metų kaip nerūkau. Ir ką galiu pasakyti rūkymo draudėjams. Jūs paprasčiausiai tyčiojatės iš žmonių. Tai gali suprasti žmogus su tokiu kaip mano rūkymo „stažu“. Nesakau, kad rūkykime į sveikatą. Ne. Rūkymas yra „brudų brudas“. Dėl to ir mečiau. Bet suvokime, kad šitas užsiėmimas yra legalus. Ir pradėti rūkyti nėra laikoma nusikaltimu.

Tai kodėl paskui rūkalių reikia bausti. Užkietėjusį rūkalių galima prilyginti ir ligoniui. Jeigu žmogui trūks plyš kas 30 minučių reikia cigaretės. Tai kur jam iš kavinės bėgti pusę kilometro parūkyti? Sutinku. Kavinės viduje nerūkome. Bet tegul lieka žmonėms nors koks civilizuotas būdas patenkinti savo poreikį“, – piktinosi jis.

Tačiau ne visiems rūkymas sukelia malonius jausmus. Viena DELFI skaitytoja atviravo, kad net gatvėje pajustas pypkės kvapas ją varo iš proto: „Einu kartais gatvėje, o priekyje koks nors sau pypkę traukia, tai net supykina kartais, stengiuosi greičiau praeiti... Kur mano teisės? Kodėl dėl kažkokio nevalos turiu uostyti smarvę... Būna ir laiptinėse, ir prie parduotuvių, kavinių durų rūkoma... Norite tai ir rūkykite, bet nemaišykite kitiems.. Nuo viešųjų įstaigų durų 50 metrų atstumu... Ačiū labai, geras įstatymas...“.

Panašių pasisakymų, palaikančių M. Puidoko iniciatyvą buvo ir daugiau.

Klausiame DELFI skaitytojų, ką jūs manote apie rūkymo sąlygų griežtinimą Lietuvoje prie viešųjų įstaigų? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Rūkymas ir draudimai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)