Man belieka už visus mano pasisakymus per įvairias televizijas, radijo laidas, straipsnius spaudoje besąlygiškai Verygos atsiprašyti. Mea culpa, mea maxima culpa. Štai Veryga, visiškai kitas reikalas – apšvietė protą beveik dviem trečdaliams Lietuvos gydytojų, kurie, atlikus apklausą, dėl savo kvailumo gydymui rinkosi originalius vaistus, o ne jų kopijas. Dabar tikrai neabejoju, kad visi Lietuvos gydytojai ir pacientai rinksis tik pačius pigiausius vaistus. Paprašyti originalaus vaisto bus tas pats, kaip išduoti tėvynę.

Tiesiog nuostabu, kad A. Veryga taip pradėjo rūpintis Lietuvos žmonių piniginėmis. Gryniausias altruizmas, kuriam sunku rasti istorinį pavyzdį. Aš tikrai už tai. Manyčiau, kad kitas ministro žingsnis turėtų būti pasiūlymas Lietuvos žmonėms gydytis vien tik užkalbėjimais, o, jeigu ir tas nepadeda, tai ir šlapimu. Juk kiek knygų parašyta apie nuostabų jo poveikį, gydant praktiškai nuo visų ligų. Aš besąlygiškai esu už taupumą. Laukiu nesulaukiu, kada Lietuvos ministrai tenkinsis minimalia alga ir pradės važinėti rumuniška pigia „Dacia“. O gerai pagalvojus, kam jiems reikalingos mašinos. Juk bent Vilniuje puikiai funkcionuoja viešasis transportas. Ir visiškai nesvarbu, kad, kaip nurodo viešosios sveikatos priežiūros specialistai, jog kas ketvirtas vilnietis miesto transporte išsitepa išmatomis.

Mes, Lietuvos žmonės, Verygos skatinami būti taupūs, tikrai neprotestuotumėme, kad kas ketvirtas Lietuvos ministras kvepėtų prigimtiniais kvapais. O kalbant rimtai, nenoriu šimtąjį kartą aiškinti, jog atliekant Verygos minimus bioekvivalentiškumo tyrimus (kai lyginama originalaus vaisto ir jo kopijos koncentracijos kraujuje pokyčiai per tam tikrą laiką), dažniausiai tos kreivės niekuomet nesutampa. Tai rodo, kad dažnai generinio vaisto (originalaus vaisto kopijos), lyginant su originaliu vaistu, veiklioji medžiaga dėl skirtingų naudojamų papildų, pradeda veikti vėliau, lėčiau ar net greičiau, kada mums to nereikia ir t.t. Tam tikrų ligų atveju tai nesudaro jokių problemų, o tam tikrais atvejais – tai labai svarbu.

Aš pats gydausi nuo arterinės hipertenzijos (padidinta kraujospūdžio liga). Ir galiu pasakyti, kad tam tikrais atvejais teko naudoti net penkis skirtingų grupių antihipertenzinius vaistus. Ir tada labai svarbu, kad kiekvienas vaistas pradėtų veikti laiku, kad nešokinėtų kraujospūdis, nes kitaip perkraunama širdis, kraujagyslės, realiai gresia infarktai, insultai ir kitos nepageidaujamos komplikacijos. Nemotyvuoti vaistų pakeitimai gali išbalansuoti kraujospūdį, o mes, gydytojai, to labiausiai vengiame. Tą patį galime pasakyti apie šimtus kitų ligų. Aš jau nekalbu apie tai, jog vaistų kopijos, kaip rodo daugumos gydytojų klinikinė praktika, sukelia ir didesnį skaičių alerginių reakcijų.

Dar kartą noriu pakartoti, kad niekuomet nesakiau ir nesakysiu, kad geri tik originalūs vaistai, o jų kopijos – ne. Tūkstančiams ligonių puikiai tiks pigūs generiniai vaistai, bet bus šimtai, kuriems dėl nepageidaujamų reakcijų, reikės skirti originalius vaistus. Apie tai man praneša ne tik gydytojai, jog, pakeitus originalų vaistą jo kopija (dėl ko galime dėkoti naujai Verygos vaistų politikai), atsirado nepageidaujamos komplikacijos, bet pradėjo skambinti ir nepažįstami pacientai, kurie susidūrė su panašia problema. Prašo pagalbos.

Kol kas aš jų nesiunčiu pas Verygą į Sveikatos apsaugos ministeriją, bet turiu pasakyti, jog mano kantrybė irgi nėra begalinė. Žinote, gerai pagalvojus, aš galiu Verygai atleisti už fotosesijas su Minedu, krosus su šou pasaulio žvaigždutėmis, sukeltą chaosą vaistinėse, idiotiškas „alkoholikų“ anketas poliklinikose, pasiūlymą man šokti iš dvylikto aukšto ir t.t., bet tikrai kovosiu prieš tai, kad joks ministerijos klerkas nesikištų į gydymą, kad niekas nedrįstų gydytojui nurodinėti, kokius vaistus ir kaip skirti ir kad niekas neribotų pacientų teisių gauti optimalų, o nebūtinai pigiausią gydymą, kaip to nori blogiausias Lietuvos ministras.

Dar kartą bandau apeliuoti į ministro sveiką protą – kompensuokite bazinę kainą visų vaistų (ir originalių, ir generikų). Lietuvos biudžetui jokio nuostolio nebus, nes iš tos pačios vaistų grupės gydytojas, savaime suprantama, skirs tik vieną vaistą, už kurį ligonių kasos kompensuos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!