Atsimenu, kai A. Valinskas, atėjęs su visa savo linksma komanda į Lietuvos Seimą, dar rinkiminės kampanijos metu pažadėjo, kad su jais tikrai bus linksmiau. Kiti jau gana ilgai Seime kvailiojo, dabar duokit pakvailioti ir jiems. Beje, turiu pasakyti, kad tai bene vienintelis politikas, kuris su savo partija pilnai išpildė rinkiminius pažadus. Bet matau, kad geras pavyzdys yra tikrai užkrečiamas. Ir dabartiniam Seimui irgi norisi gyventi linksmai.

Vien tik A. Verygos viražai daug ką įkvepia linksmesniam gyvenimui. Aišku, neatsilieka ir kiti partijos nariai. Pasitvarkėm su alkoholio problemomis – alaus bokalas tik nuo 20 metų, jokios velnio lašų reklamos. Pagal priimtus įstatymus lapai su alkoholio reklama užsienio žurnaluose turi būti išplėšti arba užklijuoti. Aišku, paštininkai, pasiraitoję rankas, pradėjo darbuotis. Suprantama, pasidarė linksma ne tik mums, bet ir užsieniečiams. Kai kas po laiko suprato, kad tokiais veiksmais tikrai kompromituojama šalis, nes tampame Europos pajuokų objektu. Ir ką gi, skaitau, kad R. Karbauskis ir S. Skvernelis aiškina, jog plėšyti užsienio žurnalų gal ir nereikia.

Kaip tai suprasti – pagrindiniai valstybės žmonės siūlo nesilaikyti jų pačių priimtų įstatymų. Gal baikime kvailioti. Arba keiskime idiotiškus įstatymus, o, jeigu nekeičiame, tada privalome juos be jokių išlygų vykdyti. Atsimenu, kiek kartų aš A. Verygai sakiau, jog prieš ką nors darant, jam, kaip blogiausiam Lietuvos ministrui, kelis kartus reikia daugiau pagalvoti, negu kitiems. Dabar matau, kad ir kitiems tą patį daryti būtina.

Ir ką gi, skaitau naują A. Verygos projektą. Gydytojas, skirdamas naują kompensuojamą vaistą, turi nurodyti, kad vaistas skiriamas pirmą kartą, o vaistininkas yra įpareigotas pasiūlyti pirkėjui ne originalų vaistą, o originalaus vaisto pigiausią kopiją. Jeigu, vartojant originalaus vaisto kopiją (generinį vaistą) yra komplikacijos, gydantis gydytojas privalo nukreipti pacientą į Gydytojų konsultacinę komisiją (GKK), kuri gali duoti leidimą išrašyti originalų vaistą.

Teoriškai, lyg ir viskas gerai, bet šeimos gydytojui, kuris kasdien priima po 30-40 ligonių, tikrai aišku, jog tokius projektus kuria žmonės, kurie arba niekuomet neturėjo jokios klinikinės praktikos, arba pacientus matė iš toli, ar tik iš televizijos ekranų. O dabar įsivaizduokime, kaip viskas atrodys praktikoje. Pacientas po vizito pas gydytoją nueina į vaistinę ir nusiperka originalaus vaisto pigiausią kopiją. Neabejoju, kad tūkstančiams ligonių generiniai vaistai tiks, ir jie laimingai juos vartos, bet šimtams bus nepageidaujamos pašalinės reakcijos. Ką tokiu atveju darys pacientas?
Veikiausiai bandys patekti pas savo gydytoją, bet užrašymas tik po 3 savaičių.

Nueis pas tą patį vaistininką, bet vaistininkas vaisto pakeisti jau negalės. Pagaliau, gal kaip nors prasimuš pas savo gydytoją, kuris nukreips į GKK, kuri duos leidimą išrašyti originalų vaistą. Bet, turint omenyje, kad GKK sprendžia tokius klausimus, kaip nedarbingumo lapelių pratęsimai, nukreipimai dėl darbingumo lygio nustatymo, mokymas namuose, leidimai įvaikinti, akademinės atostogos ir t.t., eilės prie jų kabineto durų visuomet didelės.

Papildomas krūvis komisijai tikrai nereikalingas. Ir todėl pagrįstai kyla klausimas, ar ne laikas leisti pačiam gydytojui leisti spręsti, koks gydymas jo pacientui tinkamiausias ir kokius vaistus jam reikia skirti. Sveikatos apsaugos ministerijos paaiškinimai, kad visoje Europoje tarp visų suvartojamų vaistų generiniai sudaro net 80 proc., todėl ir mums reikia to siekti, man atrodo neįtikinamai. Neveltui, Lietuvos gydytojų apklausa parodė, kad du trečdaliai gydytojų asmeniškam gydymuisi skirtų tik originalius vaistus. Beje, kuo didesnis klinikinis stažas, tuo didesnis procentas gydytojų pirmenybę skyrė originaliems vaistams.

Suprantama, lobistai kai kuriose Europos šalyse įtikino politikus skatinti pigių vaistų vartojimą. Bet, ar tai nedaroma ligonių sveikatos sąskaita. Tikriausiai, beprasmiška ginčytis, kad generiniai vaistai, lyginat su originaliais, duoda daugiau komplikacijų, todėl dalis pacientų atsiduria ligoninėse, ir tada pigus gydymas tampa labai brangiu. Mano giliu įsitikinimu, ne ministras su jo įsakymais, o tik gydantis gydytojas turi teisę spręsti, kaip ir kuo gydyti.

P.S. Beje, neseniai perskaičiau, kad naujuoju Sveikatos apsaugos viceministru paskirtas inžinierius. Originalu.

Matau, kad A. Veryga piktybiškai neklauso mano patarimo, kaip galima greičiau ministerijoje įsteigti vyriausiojo juokdario etatą, be kurio vizos negaliotų joks ministro įsakymas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.