Kiekvienais metais man reikia padovanoti apie 9 dovanas: dviem dukroms, tėvams, žmonai, geriausiems draugams, bosui ir draugei. Taigi man reikia dviejų vaikiškų ir dviejų suaugusiųjų dovanų. Jeigu nebūsi apsukrus, gali išleisti ne vieną šimtą eurų. Prieš kelerius metus sugalvojau, galima sakyti, nepriekaištingą sistemą.

Taigi dovanos vaikams: kadangi vaikams nėra nieko svarbiau negu su jais praleistas laikas, kartu su tėveliais, aš radau puikią išeitį, kaip sutaupyti. Kiekvienais metais dovanoju savo dukrytėms 1 valandos vertės kuponus praleisti netrukdomą laiką su tėveliu. Ir dukros laimingos ir aš sutaupau.

Dovanų pagal suaugusius žmones neskirstau – iš esmės bet kuriam suaugusiam tinka bet kuri dovana – reikia tik jas rotuoti kas metus. Kiekvienais metais dovanoju 1-2 kuponus į įvairius renginius, masažus ir kt. užsiėmimus – bet ir čia radau būdą pagudrauti. Ne paslaptis, kad žmonės dažnai dėl užimtumo ar tingėjimo pamiršta pasinaudoti tokiais kuponais. Todėl aš juos atspausdinu pats – išgalvotus, kurių realiai nepavyktų pritaikyti. Esmė ta, kad ši dovana suteikia džiaugsmo bet kokiu atveju ir tik retai ja bus realiai bandoma pasinaudoti – iš paskutinių metų gal tik du žmonės man paskambino susigėdę, kad atmetė jų kuponus. Tokiu atveju aš, žinoma, pasakau, kad viskuo pasirūpinsiu ir nuperku atitinkamą realų kuponą. Tada žmogus būna dar dėkingesnis, o visą kaltę suverčiu paslaugų teikėjui.

Kita dovana – „perdovanoju“ praeitų metų Kalėdų ar gimtadienio dovanas. Žinoma, kad dovaną išrinkti sunku, todėl dažnai pats gaunu, švelniai tariant, nepageidaujamas dovanas, kurios nugula lentynose. Tačiau kodėl jų nepanaudojus ir neperdovanojus kitiems? Yra tekę net nešti pergraviruoti kamščiatraukį, kad nesimatytų mano inicialai. Taigi kasmet per Kalėdas taip išvengiu 3-4 dovanų pirkimo.

Kitas būdas sutaupyti – dovanoti tai, ko norite patys. Nors pinigų prasme tai nebus sutaupymas, tačiau perkant dovaną, kuria naudositės ir patys, nesijausite kaip pinigus išmetantys į balą. Žmonai visada perku dovanas, kurias lygiai tiek pat (o kartais ir daugiau) naudosiu aš pats. Pavyzdžiui: garso sistema, naujas televizorius, kavos aparatas (žmona labiau arbatos žmogus).

Taigi šiemet mano Kalėdinių dovanų išlaidos atrodė taip: dukrytėms – užrašų knygelės ir tušinukai iš darbo, kuponas „diena su tėčiu“ (0 eur); dovanos trims kurso draugams ir bosui – perdovanotos nuo mano gimtadienio, vyno, konjako buteliai, kamščiatraukis (teko pergraviruoti) (6 eur); žmonai – žaidimų kompiuteris (145 eur, būčiau pirkęs bet kokiu atveju); dovana draugui/kolegai – mano spausdintas kuponas (0 eur); draugei – kvepalai (35 eur).

Taigi grynai dovanoms iš viso išleidau 41 eurą, kadangi žaidimų konsolę dar rudenį nusprendžiau pirkti, bet nusprendžiau iki Kalėdų palaukti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.