Manau, kad panaši situacija yra nutikusi su mūsų sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, kurio kovos su alkoholizmu metodai jau kelia ne nuostabą, o užuojautą žmogui, kurio šeimoje, kaip teko kažkur skaityti, buvo problemų su alkoholiu. Ministre, laikas pripažinti, kad jums pačiam reikia profesionalios pagalbos.

Pakraupau nuo naujausios A. Verygos iniciatyvos į tas kelias nuo biurokratinių reikalavimų atlikusias šeimos gydytojo konsultacijų minutes įterpti alkoholio suvartojimo anketą. Ministras neturi teisės dėl asmeninių skaudulių įkaitais paversti visus pacientus. Puikiai žinoma, kad tam, jog žmogus pripažintų problemą pirmiausiai reikia, kad jis suvoktų ją turintis ir panorėtų ją spręsti. O užkietėję alkoholikai paprastai pas gydytojus patenka jau kai gangrenuoja kepenys.

Teko skaityti, kaip psichiatro įrašai ligos istorijoje sutrukdė žmonėms gauti darbą, lydėdami juos kaip nuosprendis. O kaip bus tvarkomos šios keistos anketos ir kaip bus užtikrinamas asmens duomenų saugumas, privatumas? Gal dar turite norą kokius 40 milijonų iššvaistyti alkoholikų ir potencialių alkoholikų registrui sukurti? O jei kitam ministrui labiausiai rūpės odontologija, tada brangų valstybinį dantų registrą reikės visiems susimetus kurti?

Augau niekuo neišsiskiriančioje šeimoje. Vyno butelį paskutinį kartą mačiau net neprisimenu kada, o pro alkoholio lentynas praeinu nebent pakeliui į mineralinio vandens skyrių. Internetu perku kasdienio naudojimo prekes ir žaisliukus savo šuniui, todėl interneto naršyklės algoritmai man siūlo pirkti alyvuogių aliejų, pirštines ar gyvūnų prekes. Gyvenu standartiniu režimu namai-darbas-namai, tad ir aplinka atitinkama. Išsilavinę, įvairiais dalykais besidomintys ir įdomių hobių turintys žmonės. Nesu ultra liberalių pažiūrų ir nemanau, kad alkoholio vartojimas visais atvejais turi būti laisvo pasirinkimo objektas. Bet yra vienas bet...

Ministro elgesys ir pasirinkimai yra simptomatiški. Bus draudžiama alkoholio reklama. Tikriems alkoholikams neįdomios tos degtinės su „inkliuzais“, nes jie jų neįperka, drauskit. Bus keliamas akcizas? Na ir kas, brangaus stipraus gėrimo ta prarasta Lietuvos dalis vis tiek neperka, koks jai skirtumas. Dabar dar anketa gaišinanti brangų gydytojų laiką, kuris turėtų būti skirtas ligonių negalavimams diagnozuoti ir tinkamiausiam gydymui parinkti.

Taip, alkoholizmo padariniai yra skaudūs, bet nuo to nei aš, nei bet kuris kitas niekuo dėtas pacientas ar pacientė neprivalome savo sveikatos sąskaita raminti ministro Verygos, kad ne, ministre, žinokite ne viskas taip blogai kaip jums atrodo, aš ir dar aibė žmonių tikrai nesame prasigėrę alkoholikai su prasidedančia kepenų ciroze, ačiū už rūpestį.

Būtų gerokai pigiau ir efektyviau, jei ministras savo demonus ramintų asmeninėmis lėšomis su profesionalia kvalifikuota pagalba. Jei taip nori realiai susikauti su alkoholizmu, tesiima kovos ten, kur jis iš tikrųjų klesti: kaimuose, rajonuose, tesitvarko su naminės degtinės varymu, kontrabanda, tegu apmokestina tuos pigiausius vynus ir panašius gėralus.

Pasivažinėkite, pabendraukite, įsteikite pagalbos centrus, pats kartu pjaukite, kalkite ar lipdykite, nes jau skauda į jus žiūrėti ir apmaudu, kad jūsų problemos krenta ant galvos visiems mums.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.