Kaip tik, sakyčiau, viskas priešingai. Po eilės televizijos laidų ir pasisakymų per radiją man dėkoja ne tik gydytojai, bet ir pacientai, kurie labai gerai supranta, jog pilna laisvė gydytojui parinkti patį tinkamiausią vaistą, o pacientui galimybė tą tinkamą vaistą be jokių problemų gauti vaistinėje yra sėkmingo gydymo garantija. Ir tikrai nenoriu daugiau klausyti ministro ir jo atstovų paistalų, kad tarp originalaus (inovatyvaus) ir jo kopijos – pigesnio generinio vaisto nėra jokio skirtumo, kadangi veiklioji medžiaga yra ta pati.

Gerbiami ponai, jei patys neturite reikiamo klinikinio patyrimo, tai bent pasiskaitykite mokslinę literatūrą, kur aiškiai nurodoma, kad, originalų vaistą pakeitus kopija, kaip kada stebima net iki 30% nepageidaujamų klinikinių reakcijų, kadangi vaistas – tai ne tik veiklioji medžiaga, bet dar ir įvairūs priedai, kurie stabilizuoja tą veiklią medžiagą, pagerina arba pailgina vaisto įsisavinimą ir t.t.
Generiniuose vaistuose šie priedai gali būti visai kiti pakaitalai, lyginant su originalu. Beje, generiniams vaistams nereikia jokių klinikinių tyrimų. Prisiminkime vien tik JAV Baxter firmos tragediją, kada originalų antikoaguliantą pakeitus kinišku, mirė 81 pacientas. Nesupraskite manęs klaidingai. Tikrai nenoriu pasakyti, kad tik originalūs vaistai yra geri, o generiniai – blogesni. Neabejoju, kad tūkstančiams ligonių puikiai tiks pigesni generiniai vaistai, nebus jokių nepageidaujamų reakcijų, bet bus šimtai ligonių, kurie galės vartoti tik originalius vaistus ir dėl ligos specifikos, ir dėl individualaus jautrumo, gal net ir dėl tam tikrų psichologinių dalykų, kas medicinoje irgi labai svarbu. Todėl nesuriškite gydytojams rankų, leiskite gydytojui spręsti, kuo ir kaip gydyti.

Kai šių metų liepos mėn. buvo patvirtintas naujas kompensuojamų vaistų kainynas, gydytojai pamatė, kad jame neliko net 319 vaistų, iš kurių apie trečdalis buvo originalūs. Tikslas – sumažinti kompensavimo kainas, taupyti valstybės pinigus, ligonius gydyti pigesniais generiniais vaistais. Deja, praktikoje įvyko pilna sumaištis. Pacientai negavo įprastų vaistų arba privalėjo mokėti už juos pilną kainą, gydytojai turėjo keisti gydymo schemas, o juk yra ligų, kur griežtai draudžiama keiti vaistą. Pasipylė skundų lavina. Tikrai nesuprantu, kodėl reikėjo išbraukti vaistus, o juk galima buvo kompensuoti tą pačią bazine kainą ir originaliems, ir generiniams vaistams. Kieno interesams čia atstovavo ponas A. Veryga. Tikrai ir ne gydytojams, ir ne pacientams.

Arba kaip būdinga blogiausiam Lietuvos ministrui – iš pradžių padarom, o po to pažiūrėsim, kas bus.

Juk nesunku buvo suprasti, kad kuo didesnis vaistų kiekis bus rinkoje, tuo labiau tikėtina, kad jų kaina dėl išaugusios konkurencijos ir taip mažės. Visi pripažįstame, kad A. Veryga yra iššūkių mėgėjas. Pabandė įvesti tvarką vaistinių tinkle, tikrinti vaistininkų darbą, siunčiant į vaistines fiktyvius pirkėjus, nes, matote, dalis ligonių pastoviai vartojamus vaistus gauna ir be receptų. Ir ką gi, tokio sukelto chaoso sveikatos apsaugos sistemoje dar neteko matyti. Asmeniškai stebėjau, kaip viena bobutė vaistinėje verkė, nes negavo reikiamo vaisto, kurį jau daug metų gaudavo be jokio recepto, o panašaus amžiaus vaistininkė ašarodama aiškino, jog ją tikrai išmes iš darbo, jei parduos tą vaistą.

Žmonės, negaudami įprastinių vaistų, užplūdo poliklinikas, o dalis gyventojų kvietėsi greitąsias pagalbas, kurios fiziškai buvo nepajėgios aptarnauti tokio srauto pacientų. Pakviestas į televizijos laidą, pasakiau, kad tokia dirbtinai ministro sukurta situacija – tai teroras gydytojų, vaistininkų ir pacientų atžvilgiu. Juk joks vaistininkas be recepto niekuomet neišdavinėjo psichotropinių vaistų, jokių narkotinių medžiagų, antibiotikų. Bet gyvenime būna tokių situacijų, kai dėl didelių eilių nepavyksta pas gydytoją nueiti išsirašyti būtinų vaistų, užmirštama, jog jau ištuštėjo inhaliatorius, pametama receptų knygelė i t.t. Ir ačiū dievui, kad vaistininkai, suvokdami situacijos rimtumą bei pažindami savo nuolatinius klientus, išduodavo vaistus, neretai išgelbėdami žmogaus gyvybę.

Šį kartą visuomenės ir televizijos spaudimo dėka pavyko suvaldyti situaciją – vaistininkams leista, esant būtinybei, mėnesiui išduoti kai kuriuos receptinius vaistus ir be recepto. Dar vienas visiškai nesuprantamas dalykas – šeimos gydytojai negali išrašyti dalies vaistų, kuriuos po konsultacijos paskyrė specialistas, nors, pavyzdžiui, gydymo efektas geras ir pacientas toliau sėkmingai galėtų gydytis pas savo šeimos gydytoją. Dabar vien tik recepto pratęsimui reikia siųsti pacientą pas specialistą, o eilės pas juos – keli mėnesiai. Kodėl dirbtinai sukuriama tokia idiotiška situacija. Ir, jeigu šeimos gydytojas, suprasdamas, jog be būtino vaisto ligoniui gresia tragiškos pasekmės, ir jis išrašo reikalingą vaistą , iš jo algos gali būti išskaičiuota vaisto kaina, nes, matote, valdininkų nuomone, padaryta žala ligonių kasoms. Kas per absurdas. Juk vaistas nepabrango, jeigu jį išrašė šeimos gydytojas, o ne gydytojas - konsultantas.

Kieno interesus čia gina ponas A.Veryga. Juk ne tik dirbtinai didinamos eilės pas specialistus, bet ir tam tikra prasme žeminamas šeimos gydytojo autoritetas. Ir jau paskutinis akordas absurdo teatre buvo, kai išgirdome, kad eilės pas šeimos gydytojus ir specialistus bus mažinamos ministro įsakymu.

Manyčiau prieš tai reikėjo išleisti dar vieną ministro įsakymą, draudžiantį žmonėms sirgti. Neseniai, duodamas vienai iš televizijų interviu, pasakiau, kad ministras A. Veryga, prieš priimdamas bet kokius sprendimus, turi dvigubai ilgiau negu kiti pagalvoti ir ne vien todėl, kad jis išrinktas blogiausiu Lietuvos ministru, bet ir todėl, kad nuo jo sprendimų retkarčiais gali priklausyti ne tik žmonių sveikata, bet ir gyvybė.

Laikas apsispręsti, kieno interesams ministras turi atstovauti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.