Štai ką kiekvienas garbingas europietis mini ir prisimena ir, žinoma, perkelia šį įspūdingą vaizdą į dėžutę, į kurią taip įdėmiai žiūri krūva „didžių europiečių“. Juk nirvaną dabar galima pasiekti ir 2 valandas tyliai stebint dėžutę.

Tikra moderni visuomenė suvokia saviugdos reikšmę: ji nepraleidžia progos ne tik prisiminti nuostabią praeitį, bet ir pasidomėti šių dienų aktualijomis, aprašomomis laikraščiuose, kuriuose pateikiama išsami žmogaus „anonimo“ sukurta pasaulio interpretacija, nes kam bandyti iššifruoti gyvenimą pačiam?

Didžiausias mūsų modernios visuomenės pasiekimas – tai efektyvus ir, žinoma, produktyvus laiko planavimas. Spontaniškumas atgyvena, tikslus planavimas yra raktas į gerą gyvenimą. Po ilgos darbo dienos, žmogus puikuojasi, kad suspėjo susitikti su kitais šiuolaikinės visuomenės atstovais, apėjo blizgučių pilną areną – didingąjį prekybos centrą, pasisotino maistu (juk visuotinai žinomas faktas, kad valgymas suartina žmones!). Ir visa tai dėka šiuolaikiško produktyvumo.

Taip patenkini ne tik savo žemiškąjį pradą, bet ir modernizuoji sąmonę. Tai – rafinuotai minimalistinė savivoka. Įsivaizduokite – jokių egzistencinių krizių, vienatvės, abejonių, pasipiktinimo ar neteisybės pasaulyje. Šias problemas išsprendžia ribotumas.

O ir ta nepakartojama šių laikų žmonių romantika! Kam tie slapti mylimųjų rašteliai, Šekspyro sonetai, kai tarp identiškų indvidualybių atsiranda atstovas, kuris persimeta su tavim mandagybėmis ir demonstratyviai paima tave už rankos. Štai jau ir šypsosi iki ausų įsimylėjusi porelė. Tai ne utopija, o nuostabi ir nepretenzinga Vakarų Europos individo mąstysena!

Taip supaprastinus žmogaus vidinę formulę, vakarietiškas gyvenimo būdas tampa lyg nuostabi scena, kurioje gali džiaugtis kiekvienas... Juk jei mes visi norėsime to paties, visuomenė sugebės padaryti mus laimingus. Viešosios erdvės – kino teatrai, parkai – sukurtos žmonių apsuptyje susirasti pramogą. Mes galime lengvai atsiduoti masinei euforijai.

Prisiminkime praeitį. Žmonės buvo verčiami siekti ribotumo, o dabar mes galime laisvai ir demokratiškai jį pasirinkti. O dar tas materializmo deficitas! Dabar mums suteikta privilegija prisisotinti jo tiek, kiek norime.

Todėl vakarietiškoje visuomenėje socialinis aktyvumas ypač skatinamas. Būkime dalis identiškų indvidualybių! Žavėkimės šia pastatyta scena kartu!

Modernioje visuomenėje nebereikia vargintis nulipti nuo dekoratyvios scenos. Nebereikia žvelgti į pilkas, įtrūkusias sienas sovietiniame daugiabutyje. Juk jeigu jų nematau, tai gal jos neegzistuoja? Mums nebereikia jaudintis, galvoti. Pasaulis nuspręstas už mus. Įspūdinga scena tampa galutinė realybė.

Tad sveikinu mūsų jauną demokratišką šalį, kuri stengiasi neatsilikti nuo vakarietiškų šalių. Mano idėja Lietuvai: siekime ribotumo ir paprastumo, nes tai atvers vartus į tikrąją, didžiąją vakarietišką šlovę.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.