Sklype statys mokyklą. Už Bažnyčios pinigus. Ir senelių dienos centrą. Sakė, kad sklypas jiems žadėtas buvo. Kad reikia būtent šio sklypo. Sako, kad Vilniaus miesto savivaldybė juos skriaudžia ir jo nebeduoda. Kad jau atsirado tiek daug įvairiausio lygio šaršalo apie tai, leiskite man, Jūsų nuolankiam seniui, sudėlioti mintis, remiantis ne emocijomis, o šalta galva. Kai kuriems jūsų tai tikrai nepatiks – mano kaimynai manęs nelabai mėgsta už tai, kad nevaikštau bažnyčion ir savo pinigų neaukoju bažnyčios stogo remontui.

Visų pirma pakalbėkime apie tai, kad sklypas arkivyskupijai nebuvo paskirtas. Na nėra nei jokio nutarimo, nei jokio popieriaus, nei vieno rimto žadančio pasisakymo apie tą sklypą. Dar daugiau – šalia esantis sklypas buvo skirtas bažnyčiai statyti ir savivaldybė net skyrė 50 000 Eur. jos statybai! Pamenate? Majauskas ten buvo, kažkur netoli, rinkėjų balsų kvapu susigundęs, berods, Zuokas sukinėjosi. Tai iš kur tos kalbos apie padovanotą, paskirtą sklypą? Gal arkivyskupijai kas ką pažadėjo privačiai, buvęs meras ar dar kas? Gal buvo kokie susitarimai? O dabar, lūkesčių situacijai pasikeitus, prasideda isterija ir fakelų deginimas, lyg tas sklypas jau būtų pašventintas, o jo paskyrimas akmenin įrašytas?

Tikėtina. Mes gi visi puikiai žinome, kad Bažnyčia anksčiau prekiavo indulgencijomis, dabar gi tiesiog prekiauja rinkėjų balsais. Ir šią išvadą ne aš sugalvojau – šiame pačiame DELFI portale buvo rašoma apie tai, kad dvasininkijos atstovai turi įprotį skambinti Seimo nariams ir suokti apie tam tikrų įstatymų (pamenu dirbtinio apvaisinimo įstatymo svarstymo atvejį) priėmimą ar nepriėmimą.

Abejojate tuo, ką sakau? Straipsnį galite perskaityti ČIA.

Kunigai elgiasi kaip lobistai, nors nėra registruoti lobistų sąrašuose. Lyg to būtų maža, Bažnyčia nemoka jokių mokesčių. Bet įtaką daro. Tiesiogiai Seimui. Subjektyviai manau, kad taip yra ir dabar.

Ir manyti čia kitaip yra sunku, nes istorija vystosi labai jau akivaizdžiai: Vilniaus miesto savivaldybė, atsižvelgusi į Pilaitės gyventojų poreikius, nusprendė statyti trečią mokyklą. To reikia dėl elementarios priežasties – Pilaitės naujakuriai, atsikraustę į naujai pastatytus daugiabučius, turi vaikučius, kuriuos reikia mokslinti, bet nėra kur – rajonas plėtėsi, mokyklų nedaugėjo. Čia Arkivyskupija jau seniai matė galimybę – kodėl gi nepastačius katalikiškos mokyklos? Kur tie tėvai ir jų vaikai dings? Mokyklos jiems labai reikia, toli vaikų vežioti jie nenori, tiesiog leis vaikus, o mes jau juos išmokysime ir kaip poterius kalbėti, ir kaip bažnyčią mylėti. Juk šalia nauja, graži, švari kyla! Ideali terpė spustelti truputį religijos visiems. Kas čia blogo?

Ir gal todėl, kad ši galimybė pasirodė tokia gundanti, Bažnyčios atstovai skųstis nubėgo ne kam kitam, o Premjerui Sauliui Skverneliui. Karoliniškių vienmandatėje apygardoje išrinktam Seimo nariui, Prezidento rinkimams besiruošiančiam politikui. Kad apgintų nuo laisvamanių, kad duotų sklypą pagaliau! Ar žinote, kokią teritoriją apima Karoliniškių apygarda? Teisingai, Pilaitės.

Ir darosi panašu, kad sklypą arkivyskupijai Saulius duos – per daug lengva gauti per daug kokybiško populiarumo. Galima tikėtis, kad iš sakyklų dar ilgai bus giriamas pamaldusis premjeras, geras, supratingas ir dosnus – padovanojęs tikintiesiems naują mokyklą, apgynęs Pilaitę nuo laisvamanių savivaldybės pagonių. Kaip patogu, kaip visiems naudinga. Nebereikia nei kito sklypo, nei argumento, kad katalikiška mokykla šalia aplinkelio bus naudingesnė ir Pilaitės, ir kitų miesto rajonų gyventojams katalikams. Argumentai reikalingi tik laisvamaniams – arkivyskupijai užtenka gerų ryšių valdžioje ir žinot pas ką nueiti.

O kaip Pilaitės bendruomenė? Kaip žmonės, kurių vaikams ši mokykla bus skirta? Jie niekam nerūpi. Bet jei rūpėtų, tai būtų akivaizdu, kad katalikiškos mokyklos jie nenori. Netikite manimi? Na yra feisbuko puslapyje Pilaitės bendruomenės grupė. Joje yra 11000 narių. Visai nemažai. Spalio pradžioje jie pasidarė apklausėlę, kokios mokyklos norėtų. Rezultatai stulbinantys – daugiau nei 1100 gyventojų, kuriems ši tema rūpi, pasisakė už valstybinę mokyklą, tuo tarpu tik kiek daugiau kaip 70 pasisakė už katalikiškąją. Skirtumas, beveik 20 kartų. Bet kam tai rūpi?

Tokia veikla, toks ėjimas buldozeriu ir toks įžūlus arkivyskupijos elgesys tik parodo, kokie desperatiški, agresyvūs ir nekatališki tapo mūsų Bažnyčios vadovai. Tūkstančius kvadratinių metrų nekilnojamojo turto visoje Lietuvoje, o ypač Vilniuje valdanti bažnyčia nuomoja jį viešbučiams, net, kaip suprantu, barams (buvusiame vienuolyne Vilniuje esu matęs baro iškabą), nemato problemos pareikalauti dar. Pareikalauti, naudojantis savo įtaka ir poveikiu, neatsižvelgiant į visuomenę.

Tik ar tikrai tam yra vietos 2017-aisiais metais Lietuvoje, Europos Sąjungos valstybėje, kurios Konstitucijoje yra parašyta, kad neturime valstybinės religijos? Į tai mums atsakys premjeras.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.