Nuo 2016 metų Dalia Grybauskaitė buvo pažadėjusi, kad kareiviai bus išleidžiami savaitgaliais namo. Mes žinojome, kad jie nebus paleisti iki priesaikos, praėjus trims savaitėms mūsų vaikus pirmą kartą paleido namo keturioms dienoms, penktos dienos vakare jie turėjo grįžti į savo batalioną.

Mums (tėvams) pažadėjo, kad mūsų vaikams leis grįžti namo savaitgaliais, bet po kurio laiko sužinojome, kad jų neišleis iki Kalėdų. Tai yra juk pusantro mėnesio. Mano vaiko draugas tarnauja Rukloje nuo spalio 2-os dienos ir buvo išleistas namo po priesaikos savaitgalį ir vėliau kiekvieną savaitgalį, jeigu nebuvo prisidirbęs. Šiuo metu jiems taip pat vyksta BKK (bazinis karinis kursas) ir kažkodėl juos paleidžia namo, o mūsų vaikams yra sakoma „nebaigus BKK namo nieko neišleidžia“. Norėtume sužinoti, kodėl yra tokia neteisybė, kaip jų vadai sakė „kariai yra visi vienodi“, tad kuo skiriasi mūsų vaikai nuo Ruklos šauktinių?

Pagal savaitgalio dienotvarkę vaikai nuo ryto iki pietų (šeštadienį) turi pratybas, o sekmadienį laisva diena ir galima atvažiuot tik aplankyti, todėl atrodo labai kvaila laikyti mūsų vaikus visą savaitgalį kuopoje, kai jie gali pailsėti namuose ir grįžti į batalioną sekmadienį vakare. Būti pailsėjusiems ir su naujomis jėgomis kibti į darbą, toliau stengtis pavyzdingai elgtis. Viskas dėl to, kad turėtų motyvacijos, nes atlygis už tai būtų važiavimas namo, o taip vadinamus „zaliotčikus“ palikti budėti, jog tai jiems būtų pamoka.

Taigi labai norėtume, kad būtų atkreiptas dėmesys, ar tikrai verta taip kankinti karius.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja Karaliaus Mindaugo husarų bataliono vadas plk. ltn. Rolandas Putnikas

Nuo spalio 9 d. Lietuvos kariuomenės Mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Karaliaus Mindaugo husarų batalione nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) atlieka daugiau nei 330 karių.

Šiuo metu kariai įsisavina Bazinio kario kurso programą. Tai yra vienas svarbiausių kario rengimo etapų, kai suteikiami patys svarbiausi kario tarnybos pagrindai, formuojasi komanda, kuriasi tarpusavio supratimas. Šis etapas yra labai svarbus tolimesnei karių tarnybai, skiriamos visos pastangos tinkamai parengti karius, todėl pratybos vyksta ir savaitgaliais.

Karių laisvalaikis nėra pamirštas ir jiems yra sudaromos sąlygos atgauti jėgas. Laisvu nuo pratybų laiku kariams organizuojamos su pilietiniu ugdymus susijusios išvykos, sudaromos sąlygos gyvai stebėti sporto renginius, taip pat organizuojami sportiniai renginiai ir kitos laisvalaikio praleidimo formos.

Šio šaukimo kariams pačią pirmą jų tarnybos dieną, o jų tėvams per susitikimą po priesaikos ceremonijos paaiškinome, kada ir kaip karius išleisime į namus. Dauguma karių ir jų artimųjų pritarė, kad kariai atvyko tarnauti Tėvynei, o ne „pastovyklauti“.

Ankstesnių šaukimų patirtis rodo, kad dalis karių po savaitgalių grįžta su įvairiomis sveikatos problemomis, todėl praleidžia pratybas, nukenčia jų pasirengimas.

Šio šaukimo kariai namo buvo išleisti po priesaikos ceremonijos nuo spalio 31 dienos iki lapkričio 5 dienos. Pasibaigus įtemptam kario pagrindų rengimui (Bazinio kario kursui), kariai bus išleisti atostogų šv. Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu. Vėliau išleisime juos savaitgaliais, tačiau tai priklausys nuo jų užimtumo, pažangumo ir drausmės.

Nors kario tarnyba Bazinio kurso metu yra įtempta, tačiau dėl svarbių šeiminių ar asmeninių aplinkybių kariams ir šiuo metu yra sudaromos sąlygos parvykti į namus. Kariai gali kreiptis į savo tiesioginius vadus, o jų artimieji į bataliono vadovybę.

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.