Kai savanoriavau Kenijoje, sutikau vietinių, niekada nemačiusių baltųjų žmonių. Tiek maži vaikai, tiek suaugusieji, pagarbiai lietė šviesius plaukus, norėjo pačiupinėti ir baltą odą, taip pat domėjosi įvairiais daiktais, tokiais, kaip vibruojantis dantų šepetėlis, išmanusis telefonas ir taip toliau.

Azijoje, o tiksliau, Artimuosiuose Rytuose, buvo kitaip – žmonės buvo labai malonūs, tačiau dažniausiai jutau šiokį tokį atstumą. Natūralu, juk ten kitokia kultūra. Prieš vykdama į Jungtinius Arabų Emyratus skaičiau forumus ir moterų keliautojų atsiliepimus, kad būčiau saugi ir gerbčiau vietinių tradicijas. Dėvėjau atitinkamus drabužius, galvos apdangalus, vengdavau vaikščioti viena sutemus.

Na ir štai atėjo laikas grįžti ir į Tėvynę... Bet va, iškilo problemėlė. Nuo to laiko, kai čia nesilankiau, radosi šiokių tokių pakitimų. Perskaičiusi komentarus po seksualinės prievartos straipsniais turiu keletą klausimų jums, vietiniams lietuviams.

Kai išeisiu iš oro uosto pastato, ar galiu saugiai sėsti į taksi? Ar tai nebus tolygu bandymui užmegzti seksualinį kontaktą? Juk mašinoje būsime tik dviese su taksistu vyru? Be to, aš ne musulmonė, skara nesidangstau. Ar nebūsiu ne taip suprasta, jei dėvėsiu sijoną? O jei jis bus iki žemės? Ar turiu bet kokia kaina vengti akių kontakto veidrodėlyje?

O gal saugiau man bus važiuoti viešuoju transportu, kur yra daugiau žmonių, kurie, reikalui esant, paliudytų, jog mane išprievartavo, jog priešinausi?

Dar norėčiau paklausti, juk nesu abstinentė, po kiek taurių vyno moteris tampa skyle? Jei išgersiu dvi, ar dar tebebūsiu žmogus, moteris, kažkieno dukra/žmona/sesuo, ar jau būsiu mėsos gabalas, kurį galima patvarkyti? O jei kalbėsime apie sidrą, šampaną? Ar viena stiklinė per Naujus metus jau leis mane išprievartauti? O gal leis trys? Ar visas butelys? Prašau, mieli vyrai, pasakykite, kiek ir kokio alkoholio auka turi išgerti, kad įgytumėte teisę prievartauti? Matote, šalyje, kurioje gyvenu, žmogaus kūno lietimas per prievartą yra labai griežtas nusikaltimas, už kurį baudžiama kartais ir iki gyvos galvos. O kaip yra jūsų Lietuvoje?

Dar mane domina, jei atvyksiu vasarą, ar galėsiu vilkėti sukneles? Ar po maža juoda suknele privalėsiu vilkėti storas timpas, o gal net jos neapsaugos? Ar turiu visada dėvėti džinsus? O gal rytietiško stiliaus „maišines“ kelnes? Kokia moters apranga leidžia prievartauti ją? Ar mano palaidinė negali turėti V formos iškirptės? Beje, aš turiu natūralią C dydžio krūtinę. Ar tai padidina šansus, jog būsiu palaikyta gašlia vilioke ir būsiu išprievartauta?

Aš taip pat ne visada vaikštau su vyriška palyda. Ar tai padidina šansus būti išprievartautai tiesiog gatvėje? Nes esu nesaugoma patino?

Turiu šunelį, kurį vedžioju ankstyvais rytais ir vėlyvais vakarais. Ar Lietuvoje vėlai vaikštanti moteris jau automatiškai „prašosi“, ar dar ne? Ar šita „nerašyta taisyklė“ dar neįsigaliojo? Jei ne, tai siūlau paskubėti, nes kai kuriose Trečiojo pasaulio šalyse taip jau yra.

Jei nerasiu kelio į viešbutį, ar galiu klausti vyro praeivio, kur jis yra? Ar tai bus palaikyta siūlymu pasimylėti viešbučio kambaryje?

Kur Vilniuje yra moterų baseinas? Nenoriu netyčia patekti į vyrų, nes jie, pamatę mane su bikiniu, gyvą suės. Beje, ar, kaip ir musulmoniškame Irane, vyrai ir moterys autobusuose sėdi skirtinguose galuose?

Kaip žinia, sostinė yra sostinė, o provincija yra provincija. Ar turėčiau vengti vykti už Vilniaus ribų? Na, į Kauną ir Klaipėdą dar galima, turbūt, bet kokioje Kelmėje ar Pasvalyje iškart būčiau užpulta kaip nevietinė, ieškanti nuotykių, tiesa? Va va, Pakistane irgi labai panašiai yra...

Tai tiek klausimų būtų kol kas. Būčiau dėkinga, kad atsakytumėte į juos, nes noriu aplankyti Lietuvą, bet baisu, kad tie penki šimtai priimtų pabėgėlių jau pavertė šalį Lietuvistanu... Baisu sulaužyti kokią taisyklę, parodyti nuogos odos lopinėlį ar ne taip atsisėsti, ar dėvėti vakarietiškus drabužius. O gal į Europos geografinį centrą – tik su čadra?

Pagarbiai,

Jūsų motina/sesuo/draugė/bendradarbė/klientė/praeivė gatvėje

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.