Nesuprantu, kada pagaliau turėsime savivaldybę, kuri bent kiek nutuoks apie didelio miesto tvarkymą? Krapštomos kažkokios nesąmonės, apmokestinamas gatvių stovėjimas, išleisti milijonai šviesoforų reguliavimams, gatvių „palopymams“ ir nesibaigiantys viešieji ryšiai.

Keletas idėjų tiems, kuriems ir taip viskas linksma ir faina:

1. Vadinamoji šiaurinė gatvė. Gal užteks malti kotletus ir galų gale nutiesti ją? Teisintis, kad kamsčiai yra visur ir čia ne bėda, pasiteisinimas tik nevykėliams. Tokios gatvės atsiradimas nutrauks žymiai daugiau srauto negu pamakliavojimai su šviesoforais ar juostų perbraižymais.

2. Viadukai ir tuneliai. Vilniuje pilna vietų kur verkiant reikia ne vieno ir ne dviejų viadukų ar požeminio tunelio po sankryža. Beveik visi centre esantys žiedai, didelės sankryžos, kaip Geležinio Vilko bei Ukmergės gatvių. Vakarinio aplinkkelio pradžia ties Ukmergės plentu išvis iš serijos Only in Lithuania – su šviesoforu. Pabaiga Oslo gatvėje taip pat perliukas, kertasi išvažiavimas iš Lazdynų ir nuvažiavimas į aplinkkelį iš Oslo gatvės, kamsčiai kosminiai ties ta vieta.

3. Komunalinių tinklų planavimas. Prikepta priemiesčių, naujų rajonų, o kanalizacija sueina į vamzdy bei siurblinę, pastatytą tuomet, kai mieste gyveno perpus mažiau žmonių (jau nekalbant apie tai, kad lietus ir srutos bėga tuo pačiu vamzdžiu). Priemiesčiai skundžiasi, kad nėra gatvių apšvietimo. Dar kažkam kitko trūksta. Gal laikas planuoti rajonus? Atsiprašau už nepopuliarią nuomonę, bet, manau, sovietiniais laikais su planavimu buvo žymiai geriau. Dabar vizijos išvis nėra. Chaosas. Pristato namų pievose ir apsimeta, kad baigta.

4. Viešasis transportas. Su automobiliais važiuoti į centrą vis labiau draudžia, bet alternatyvų nepasiūlo. Važiuoti autobusu ar troleibusu valandą yra tiesiog parodija. Dviračiu važiuoti gatve irgi tas pats. Jeigu nebėra galimybių efektyvinti autobusų ir troleibusų maršrutų, tai statom metro arba tramvajų. Tik nesakykite, kad nėra vietos, po žeme vietos pilna. Ore vietos pilna. Centras kuo toliau, tuo tuštesnis vakarais. Net šeštadieniais vakare ne Vilniaus gatvėje jis tuščias.

5. Uždaryti viešųjų ryšių departamentą savivaldybėje (ir šiaip visur). Jeigu politikas nesugeba išdėstyti minčių pats, jis yra nevykėlis. Jeigu jis neturi idėjų ir nežino, ko ten eina, jis yra nevykėlis. Nemokšoms valdžioje ne vieta. Tai adresuoju tiek politikams, tiek rinkėjams.

6. Visiems vilniečiams – daugiau piketuokite, streikuokite, protestuokite, rėkite, baksnokite į problemas ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir po langais. Būkite atviri pokyčiams, diskutuokite, mąstykite, domėkitės kultūra ir nebūkite arogantiški. Tai, žinoma, ne viskas, bet, manau, bent kiek leistų pasikeisti Vilniui į gerąją pusę. Mes negalime būti dideliu kaimu, nes jei sostinė bus didelis kaimas, tai Lietuvai tada tikrai *pyp*.

Tiesa, kalba pasisuks apie pinigus. Bet pinigų yra, tiek europinių, tiek vietinių. Vakarų valstybės po karo, mano nuomone, atrodė žymiai blogiau nei mes, bet atsitiesė. Man tenka dažnai vykti į Stokholmą. Kas buvote, kas nebuvote, bet pažiūrėkit į jų infastruktūrą ir suprasite skirtumus.

Pas mus žemė minkšta, ten – gryna uola, bet aukščiau minėtus dalykus padarė. Nenoriu pasirodyti netolerantišku ar dar kuo nors, bet, deja, kažkodėl patys aktyviausi komjaunuoliai iš kuo gilesnės provincijos, stengiasi pasirodyti, kuo didžiausiais miestiečiais ir vaizduoti, kad žino, kas yra miesto valdymas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.