2017 metų spalio 10 dieną, 12:35, Vilniaus apskrities migracijos valdyboje turėjau registruotą laiką naujo paso išdavimui. Buvau nukreipta sumokėti už paslaugas į kasą, esančią koridoriuje. Ten sėdėjo šalia kasos ir apsaugos darbuotojas, maždaug 60-ies metų vyras. Jis priėjo ir pradėjo siūlyti sumokėti už mane, kad nereiktų stovėti eilėje. Man atsisakius, jis priartėjo ir palietė man krūtinę. Garsiai sušukau: „nelieskite manęs“. Jis dar spėjo ištarti, kad buvo „pūkas prilipęs prie palto“. Įvykus šiam itin nemaloniam incidentui, grįžau prie langelio ir informavau darbuotoją. Gavau atsakymą: „mes žinome šį asmenį, jis daug kam siūlosi padėti“.

Papasakojau, kad tai buvo seksualinis priekabiavimas. Informavau laišku apie darbuotojo netinkamą elgesį, kuris neturėtų būti toleruojamas. Migracijos valdybos viršininkė, kuri patikino, kad darbuotojas samdomas iš vienos apsaugos firmos, perdavė informaciją policijai. Praėjus kelioms savaitėms, gavau atsakymą, kad darbuotojas nuteistas už smulkų chuliganizmą 15 eurų bauda. Pagal pritaikytą straipsnį paprastai skiriama nuo 30 iki 140 Eur. Pasiteiravus, kodėl skirta mažesnė bauda, gavau atsakymą: „informuojame, kad įvertinus visas faktines aplinkybes bei lengvinančias aplinkybes, sunkinančias aplinkybes, nustatyta, kad asmuo, padaręs administracinį nusižengimą, prisipažino padaręs pažeidimą, anksčiau nebaustas administracine tvarka, sunkinančių aplinkybių neįžvelgėme.

Atsižvelgiant LR ANK 610 str. 2 d. jokių pagrindų nustatyta nebuvo, todėl šiuo atveju įstatymas numato galimybę kaltininkui taikyti administracinį nurodymą. Todėl vadovaujantis LR ANK 610 str. 1 d. „Administracinio nurodymo surašymo pagrindai ir jo įvykdymo padariniai buvo surašytas administracinis nurodymas, kuriuo skiriama lygiai pusę minimalios baudos t.y. 15 EUR. LR ANK 481 str. 1 d.“, „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas numato baudą nuo 30 iki 140 EUR.“

Bandžiau nutarimą skųsti, konsultavausi su lygių teisių kontrolieriumi, kuris patikino, kad tai nėra smulkus chuliganizmas, tai yra seksualinis priekabiavimas, tačiau ne jo teisė komentuoti, kai jau priimtas neteisminis sprendimas.

Esu labai nusivylusi, kad iki šiol Lietuvoje į tokius incidentus žiūrima pro pirštus. Kaip ir Šarūno Barto auka, ji irgi gavo atsakymą iš policijos, kad nubaustas režisierius už smulkų chuliganizmą. Kada yra seksualinis priekabiavimas Lietuvoje, jei Migracijos departamente toleruojamas apsaugas darbuotojas, čiūpinėjantis krūtis?

DELFI taip pat buvo prisegtas administracinio pažeidimo išrašas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nebijokime kalbėti. Kažkada situacijos, į kurias galėjo patekti kiekvienas iš mūsų, laikėme savaime suprantamomis ir normaliomis, tačiau atėjo metas prabilti apie ne tik fiziškai sunkias patirtis, bet ir netinkamą ar nepadorų elgesį, kuris įžeidė ir dvasiškai.

Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nebijau kalbėti“.