Geležinė logika – juk jeigu numirsi, pinigai tikrai taps nebereikalingi, todėl gal geriau dalį jų atiduoti medikams ir kuo greičiau pasveikti. O kaip jaučiasi talentingas gydytojas, kai daugybė jo išgydytų žmonių nori jam atsidėkoti, o valstybė nėra numačiusi tokių teisėtų galimybių? Išeitis viena – panaikinti apribojimus.

Procesas būtų toks:

1) Sveikatos apsaugos ministerija parengia specialius žurnalus, kuriuose medikai daro įrašus, kiek pinigų kaip dovanas gavo iš pacientų.

2) Šios papildomas pajamos apmokestinamos dviem tarifais: jei piniginė dovana duota po gydymo – vienas tarifas, jei dovana duota prieš gydymą ar jo metu – dvigubai didesnis tarifas (pavyzdžiui, 20 ir 40 procentų ).

Žinoma, kaip ir visiems piliečiams, taip ir medikams, dovanų gautos piniginės lėšos iki tam tikros sumos neapmokestinamos.

3) Visos lėšos surinktos tokiu būdu patenka į specialią sąskaitą ir naudojamos žmonių susirgusių retomis ir sunkiomis ligomis gydymui, ypač, kai tam reikalingi labai brangūs vaistai, kurių pirkimui valstybė šiandien neturi lėšų. Beje, medikai, kuriems pinigų nereikia, turi teisę, bet ne pareigą ir visas dovanų gautas lėšas pervesti į šią specialią sąskaitą.

4) Kiekvienas pacientas, jei jis pilnai kontroliuoja savo veiksmus, turi teisę iš jį gydančio mediko paprašyti šio žurnalo ir į jį įrašyti įrašą, jei iš jo kyšio buvo reikalaujama ir pareigą pasirašyti, jei jis piniginę dovaną davė savanoriškai.

5) Jei mediko žurnale per metus atsiranda, pavyzdžiui, 10 įrašų, kad jis reikalavo pinigų iš pacientų – jis privaloma tvarka bent metams siunčiamas padirbėti į provincijos gydymo įstaigas.

Nuo ko pradėti?

Eksperimento tvarka pabandyti bent dešimtyje gydymo įstaigų įvesti tokią tvarką, prieš tai visus galimus niuansus aptarus su ten dirbančiais medikais, siekiant apsaugoti ir medikų, ir pacientų interesus (pavyzdžiui, jau šiandien aišku, kad penktas punktas negalėtų būti taikomas nervų ligų skyriuose), o tada atlikus matavimus ir nustačius geriausius variantus, įvesti tokią praktiką visoje Lietuvoje.

Ką laimėtų medikai?

Iš jų darbo dingtų baimė – jiems niekada nereikėtų galvoti, kad juos kažkas sugaus, nes jie turi galimybę legaliai gauti papildomų pajamų už labai gerą savo darbą. Jiems nekiltų jokių problemų dėl pajamų deklaravimo, o talentingiausi gydytojai galėtų įsteigti privačias klinikas ir Lietuvoje gydyti pacientus iš viso pasaulio. Užsitikrinę kokybišką gyvenimą Lietuvoje, vis mažiau medikų galvotų apie emigraciją į kitas šalis.

Visuomenėje susiformuotų naują tradicija – atsidėkojant medikams kartu paaukoti pinigų žmonėms, kurie šiandien serga daug sunkiau nei mes sirgome...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.