Prasidėjo ligų sezonas ir, žinoma, kaip ir kasmet, standartiškai ar su vienu, ar su kitu vaikeliu, užsukame į ligoninę savaitėlei ar dviems. Šįkart pirmasis krito jaunėlis – karščiavimas iki traukulių – atsidūrėm Antakalnio ligoninėje, vyresnėlį palikau namie su vyru sirgti – jam prasidėjo kažkas panašaus į rotą – vėmimas, viduriavimas, paskui dar ir temperatūra. Deja, po keturių dienų gydymosi namie, ir vyresnėlį vyras pristatė į ligoninę dėl dehidratacijos.

Na ir ką, tikrai profesionalių ir rūpestingų gydytojų dėka, jau po kelių dienų abu mažiai buvo atsigavę. Nuostabios ir sesutės, kurios dirba paromis, su nuolat klykiančiais vaikais, ir dar sugeba būti malonios.

Atėjo išrašymo diena, viskas puiku, vaikai sveiki, visus išrašus gauname, tik trūksta vieno dokumento – nedarbingumo pažymos vyrui. Juk su mažyliu gulėjau aš, o su vyresniuoju – vyras. Net nepagalvojome, kad čia kažkas gali būti ne taip.

Tačiau pagal mūsų įstatymus, jei vienas iš tėvų yra motinystės ar tėvystės atostogose ir atsiduria su keliais vaikais ligoninėje, nedarbingumo kitas asmuo (šiuo atveju tėvas) negaus. Aišku, įstatymų ir šiaip visko žinovai gali problemos ir neįžvelgti. Ką jau čia, viena motina negali susitvarkyti su dviem sergančiais ir ligoninėje atsidūrusiais mažamečiais?

Sakykime, jeigu motina su kūdikiu išrašoma iš ligoninės anksčiau, o su vyresnėliu lieka tėvas – jam jau reikėtų imti atostogas, nes vadinamasis „biuletenis“ jam teisiškai nepriklauso. Manau, tai yra įstatyminė spraga, su kuria susiduria šimtai šeimų auginančių mažamečius.

Mylime Lietuvą, tikrai neemigruosime, kaip Juozukas liepia, mylime Lietuvos gydytojus specialistus, tik kartais reikėtų tokio mažo pokyčio (konkrečiai – vieno žodžio pakeitimo įsakyme dėl nedarbingumo pažymėjimų), kad gyvenimas taptų dar patogesnis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Komentuoja „Sodros“ komunikacijos skyrius

Tai, kokia tvarka turi būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai, nustato sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrų patvirtintos Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisyklės. Šių taisyklių laikydamiesi nedarbingumo pažymėjimus išduoda gydytojai.

Susirgusio vaiko slaugos laikotarpiu jį slaugančiam vienam iš tėvų (šiuo atveju – tėčiui) gali būti išduodamas nedarbingumo pažymėjimas ir, jei jis turi teisę ją gauti, mokama ligos išmoka šeimos nario slaugai.

Be to, minėtos taisyklės numato ir kitą aktualų atvejį – situaciją, kai vaiko priežiūros išleistas vienas iš tėvų (sakykime, mama) suserga ar patiria traumą, dėl kurių negali prižiūrėti vaiko [kurio priežiūros atostogų yra išleistas]. Tokiu atveju biuletenis (ne ilgesniam kaip 14 kalendorinių dienų laikotarpiui) gali būti išduodamas ir ligos išmoka už nedarbo laikotarpį skiriama vaiko tėčiui, jei jis turi teisę ją gauti. Išmoka gali būti skirta vienam iš tėvų.

Taisyklės taip pat apibrėžia ir situaciją, kai vienas iš tėvų tuo pat metu yra išleistas dviejų vaikų priežiūros atostogų. Jeigu mama arba tėtis, kuriam suteiktos vaiko priežiūros atostogos, ne tik dėl savo ligos ar traumos, bet ir dėl kito vaiko iki 3 metų ligos ar traumos, kurio priežiūrai jam taip pat suteiktos vaiko priežiūros atostogos, negali vaiko prižiūrėti, kitam iš tėvų, įtėvių ar globėjų, nuo pirmos vaiko priežiūros dienos ir ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų bus mokama ligos išmoka sveiko vaiko priežiūrai. Bendras šios ligos išmokos mokėjimo terminas negalės būti ilgesnis kaip 90 kalendorinių dienų per kalendorinius metus.

Daugiau informacijos apie ligos išmoką šeimos nario slaugai rasite čia.

Kilus klausimų ar neaiškumų – prašome kreiptis.