Jei darysime prielaidą, kad visuomenės ląstelė – šeima, o būtent ji konstruoja „vidurinę klasę“, imkime tipinę „viduriniosios klasės“ šeimą, kuri susideda iš vyro, moters ir dviejų vaikų. Reikia pripažinti, kad atlyginimo dydžio nelygybė Lietuvoje tarp vyrų ir moterų egzistuoja, todėl nurodydami minimalią algą turime įvertinti ir tai.

Įvertindamas visas prielaidas, galiu teigti, kad gyvenant didmiestyje minimali vyro alga turėtų būti 1000 Eur/mėn, o moters – 800 Eur/mėn. „į rankas“, t.y. 1800 Eur/mėn šeimai, kad ją galėtume vadinti „viduriniąja klase“.

Dabartiniu laikotarpiu (su didėjančiomis prekių ir paslaugų kainomis) dekonstruokime 1000 Eur/mėn „į rankas“ išlaidų sandarą per vyro pajamas:

~ 300 Eur/mėn. – būsto paskola

~ 100 Eur/mėn. – mokesčiai už būstą (elektra, vanduo, dujos ir pan.)

~ 100 Eur/mėn. – pensininkams tėvams prie pensijos prisidėti (iš vyro pusės)

~ 300 Eur/mėn. – maisto prekės

~ 100 Eur/mėn. – automobilio eksploatacija (kuras, taisymas, detalės)

~ 100 Eur/mėn. – taupymui/asmeniniams poreikiams.

Dekonstruokime 800 Eur/mėn išlaidų sandarą „į rankas“ per moters pajamas:

~ 50 eur/mėn. – grožio paslaugos

~ 80 eur/mėn. – vaikų darželio/mokyklos išlaidoms (pvz.: maitinimui)

~ 70 eur/mėn. – vaikų popamokiniams reikalams (pvz. būreliams)

~ 100 eur/mėn. – pensininkams tėvams prie pensijos prisidėti (iš moters pusės)

~ 300 eur/mėn. – rūbai, bižuterija (sau, vyrui, vaikams)

~ 100 eur/mėn. – maisto prekės

~ 100 eur/mėn. – taupymui/asmeninėms poreikiams

Be abejo, šių pajamų dekonstrukcija – labai grubi, ji gali skirtis atsižvelgiant į skirtingus asmens poreikius ir interesus bei socialinę situaciją, bet ji rodo bendrą „real feel“ situaciją Lietuvos didmiestyje.

Taigi, žinant tokią namų ūkio ekonomiką, nenuostabu, kad visi valdžios norai matyti „dideles pajamas“ – „pro rožinius akinius“, nes iš tiesų, jos nėra tokios didelės. Grubiai tariant, vyras, gaudamas „į rankas“ 1000 Eur/mėn. laisvai, be įsipareigojimų, iš tiesų disponuoja tik dabartine valstybės nustatyta minimalia alga (~300 eur/mėn.), o moteris iš 800 eur/mėn – 250 eur/mėn., t.y. šeimos biudžetas sudaro ~ 550 eur/mėn.

Taigi, kas yra valstybės nustatyta minimali alga, tai – skurdo riba „viduriniajai klasei“, todėl pradėkime skaičiuoti realiai uždirbamas ir išleidžiamas pajamas „viduriniajai klasei“ kurti, o ne tik jį imituoti, tuomet ir šešėlyje bus mažiau besislepiančių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Papasakokite, ką jūs apie tai manote? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt