O dažniausiai siūlo:

1.Reikiamas darbui priemones;

2.Galimybes tobulėti;

3.Laiku mokamą atlyginimą;

4.Priedus už viršvalandžius;

5.Darbą pilnu etatu;

6.Neįkainojamą patirtį;

7.Visas socialines garantijas;

8.Kavą, arbatą, vandenį - nemokamai;

9.Galimybę augti.

Tai ir reikalavimai darbuotojui turėtų būti:

1.Ateiti į darbą;

2.Dirbti visą darbo dieną;

3.Naudoti darbui reikiamas priemones;

4.Nevėluoti pasirašyti algalapio;

5.Augti ir įgyti patirtį;

6.Prie nemokamos arbatos ir kavos atsinešti sausainių.

Nejau rimtai situacija Lietuvoje tokia prasta, kad tai yra naudos, o ne elementarūs dalykai? Pvz. laiku mokamas atlyginimas, priedai už viršvalandžius ir socialinės garantijos. Ir išties labai gaila, jei žmogus turi rinktis darbą vien dėl to, kad jam laiku sumokėtų ar galėtų nebijodamas susirgti. Bet, jei neturi ką pasiūlyti būsimam darbuotojui, tai ką daryti? Garantuoti galimybę augti.

Jeigu dirbi, padarai darbus, laiku ateini, tai ir mokėti turi laiku. Koks dar čia pliusas? Jei dirbi viršvalandžius, turi mokėti ir už juos. Taip pat, turi gauti visas reikiamas priemones, kaip kitaip dirbsi? Bet tai įvardinama kaip bonusai, kodėl? Nes ne visos įmonės laiku moka ir t.t. Bet čia ne darbuotojo problema ir toli gražu ne nauda vien dėl to, kad kažkas taip nedaro.

Ir man tikrai nesuprantama, ar darbdaviai, dėdami tokius skelbimus, tikisi surasti gerus darbuotojus? Juk tokie sėdi didelėse įmonėse ir juos reikia motyvuoti keisti darbovietę. Atrodo, kad visi ieško pigios darbo jėgos, kuri dirbs už 400 EUR į rankas ir bus be galo laiminga tiesiog laiku gavusi atlyginimą. Ir čia kalbu apie rimtas pareigas, reikalaujančias patirties ir „know how“.

Ir dar, pastebėjote, kokie reikalavimai keliami, pvz., žurnalistui? Turi ne tik mokėti gerai ir įdomiai rašyti, bet ir fotografuoti, maketuoti, užsiimti redagavimu, dirbti su Photoshop ir kitomis programomis ir t.t. Su kitais darbais irgi panašiai. Žodžiu, atlikti darbus už dar 5 žmones - na, jei kartais prireiktų. Bet pala, jei tas „kartais“ pasitaikys, ar ir mokės kaip už tuos penkis? Ne, nemanau. Tiesa, esu dirbusi vienoje įmonėje, kurioje specialistai turėdavo pakaitomis po darbo plauti ir valyti ofisą. Taip, plaudavom ir valydavom. O ką už tai gaudavom? Matyt, socialines garantijas ir galimybę tobulėti.

P.S: dar esu radusi:

1.Linksmus pašnekesius kolektyve - pagal nutylėjimą;

2.Išvykas į pirteles ir gamtą;

3.Charizmatišką įmonės vadovą;

4.Jaukų kolektyvą - moterų apsuptyje;

5.Gražų ofisą su naujais baldais.

Well good luck, folks!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalink naujiena, istorija ar nuomone rašydamas el. p. pilieciai@delfi.lt.