Ankstyvas šeštadienio rytas ir mūsų šeima jau kelyje. Kadangi turime naujagimį, todėl sunku numatyti jo maitinimosi ir poilsio režimą, dėl ko 15 minučių pavėlavau į startą. Grybautojų jau nė kvapo, tik būriuojasi organizatoriai. Prieinu prie registracijos stalo ir abejodamas paklausiu, ar verta registruotis, nes kitos komandos jau išskubėjo rinkti savo grybų. Linksmai nusiteikusios moterys prie registracijos stalo paklausia, ar vienas atvažiavau. Sakau, ne – su žmona ir sūnumi. Jos pasiūlė vis tiek registruotis ir bėgti rinkti grybų. Pasakau, kad sūnus dar labai mažas ir turbūt nėra tikslo registruotis, turbūt teks šiaip pagrybauti nuostabiame Dzūkijos miške. Gaunu linksmą atsakymą, kad mūsų komanda turėtų jauniausią dalyvį ir dar kartą padrąsinamas užsiregistruoti (kaip vėliau matysite, šis padrąsinimas tikriausiai buvo skirtas surinkti papildomus pinigus, suviliojant jauniausio dalyvio titulu). Taigi, pasitarus su žmona, nusprendžiame registruotis ir visi kartu, bent jau simboliškai pasivaikščioti po mišką, pasigėrėti nuostabiu rytu ir prisirinkti grybų vakarienei. Sūnų įsidedame į vaikjuostę ir mes jau bundančioje miško karalystėje.

Grįžtame, pasisveriame grybus, teisėjos pasidžiaugia, kad dar tokio jauno dalyvio nebuvo ir patikina atvažiuoti antrą valandą į Varėnoje esančią sceną atsiimti prizą, skirtą jauniausiam dalyviui. Važiuoti į Varėną neplanavome, nes sūnus dar mažas ir tokia žmonių masė ir garsai nebūtų jam patikę. Tačiau esant tokioms aplinkybėms, su žmona nusprendžiam nuvykti antrai valandai, atsiimti prizus ir keliauti namo. Apie vienuoliktą valandą, išsiskirsčius dalyviams dar kartą prieinu prie teisėjų ir tiksliai išsiaiškinu, kur reikia atvykti pačioje Varėnoje.

Taigi, be 10 minučių dvi ir mes jau trise mindžikuojame prie scenos prieigų. Vedėjai kviečia į sceną vyriausią dalyvį. Po to jauniausią, traukiam sūnų iš vežimėlio, ir, lipsim ant scenos, tačiau koks siurprizas – jauniausiu dalyviu skelbiamas ne mūsų sūnus, kaip kelis kartus buvo pakartota ir patikinta Marcinkonyse, o kitas, keliolika kartų vyresnis vaikas. Vau, čia tai netikėta, susižvalgome su žmona, veiduose lengvas sumišimas, įdedame sūnų į vežimėlį ir kaip kokie apsišaukėliai, trenkti šlapiu maišu, nukiūtiname nuo scenos link mašinos. Einant bandome suprasti, kas atsitiko, gal kažką ne taip supratome? Be čia Lietuva, čia lietūs lyja.

Turbūt tik Lietuvoje taip įmanoma, pasakyti, kad atvykite atsiimti jauniausio dalyvio titulo, tačiau apdovanojamas visai kitas asmuo. Esame garantuoti, kad jaunesnių nebuvo ir negalėjo būti. Kad patys to nesugalvojome, galima surasti kitų portalų straipsniuose, kuriuose irgi rašoma apie jauniausią dalyvį.

Tad kas galėjo pasikeisti tarp 11 ir 14 valandų, jog buvo pasirinktas kitas jauniausias dalyvis? Čia tikriausiai gali atsakyti tik patys čempionato organizatoriai. Kaip teigia Varėnos rajono vicemeras Giedrius Samulevičius, grybavimo varžybos yra pirmiausia šventė jų dalyviams, o ne kova, tad kodėl, gerbiamas vicemere, Jūs vieniems padarydami šventę iš kitų ją atimate? Jeigu jau turite iš anksto išrinktus nominantus, tai bent jau neklaidinkite kitų ir negaiškite jų laiko. Prie daugelio metų metamų abejonių dėl dalyvių nesąžiningumo renkant grybus, čia Jums akivaizdus pavyzdys pačių organizatorių nesąžiningumo ir dviveidiškumo.

Ir nors liko kartėlis dėl šio nesusipratimo, bet turim pasidžiaugti nuoširdžiu teisėjų bendravimu čempionato vietoje, skaniomis vaišėmis ir nuostabia grybiene. Tik šių žmonių dėka tokie renginiai išlieka šilti, malonūs širdžiai ir skatina dalyvauti ateityje. O nominantų rinkėjams, siūlau nusistatyti skaidrius ir objektyvius kriterijus, pagal ką jie juos atrenka, ir bent jau paprastai, žmogiškai informuoti apie pasikeitimus, jeigu tokiems yra kažkoks pagrindas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja Varėnos rajono mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius:

Apie įvykusį nesusipratimą Marcinkonyse vykusiame grybavimo čempionate sužinojau tik iš DELFI gauto elektroninio laiško.

Norime paaiškinti, kad pagal patvirtintas Lietuvos grybavimo čempionato Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti taisykles nugalėtojus nustato komisija, ir pagrindinis kriterijus nominacijai laimėti – grybavimo čempionato dalyvis turi pats grybauti. Suprantama, naujagimis pats grybauti negalėjo, tad jauniausio dalyvio prizą gavo iš tikrųjų grybavęs vaikas.

Grybavimo čempionato organizatoriams ši situacija taip pat yra nemaloni. Atsiprašome, kad grybavimo čempionato metu šeima buvo suklaidinta, tačiau komisija taisyklių nepažeidė.

Apgailestaujame dėl įvykusio nesusipratimo, susisieksime ir išsiųsime specialų prizą šeimai.