Pradėsiu nuo to, kad jei santykiai trunka ilgai, yra įteisinti santuoka ar panašiai, tuomet viskas kitaip, bet aš kalbu apie trumpalaikį romaną, neišsivysčiusį į nieko rimto (sakykim, apytiksliai metų trukmės).

Taigi, susitinka vaikinas ir mergina, iš pirmo žvilgsnio įvertina vienas kitą „nieko, nieko“ ir bando megzti pažintį, vėliau draugystę, ir žiūri, kas išeis. Iš pradžių viskas lyg ir neblogai, bet vis tiek yra dar to neaiškumo, ir abu dvejoja. Vaikinas, žinoma, netrukus imasi iniciatyvos, ir, tarkim, dovanoja draugei kokį žiedelį ar bilietą kur nors, na, kažką tokio, kad pralaužtų ledus. Mergina priima ir atrodo laiminga, santykiai tęsiami.

Ir štai vieną dieną mergina (visi žinome, kokios jos) pareiškia (priežastis visiškai nesvarbi), kad viskas. Baigta. Kaip jau minėjau, priežastis nesvarbi, ją visada galima rasti. Vaikinas, žinoma, lieka įskaudintas, o kur dar įžeidimo aspektas! Juk tiek laiko ir pinigų investuota... Laikas – kaip smiltys tarp pirštų, jo nebesusigrąžinsi. Nebėra tai nebėra. Bet va pinigai...

Juk eurai nėra nei meilės, nei draugystės sudėtinė dalis. Jie tik malonus papildomas gestas... Pakartosiu minėtą žodį – investicija. Jei atsiperka, puiku, nieko negaila. Jei atsiperka keleriems metams (kad ir ne visam gyvenimui), irgi tiek to, juk džiaugsmo dovanojo, ir to gana. Bet jei mergytė dingsta netrukus po to?

Aš manau, kad tokiu atveju padoru prašyt grąžint viską, ką esi davęs. Juk kai išsiskiri, vis tiek lieka tik rūgštūs jausmai. Negi malonu namie turėti daiktus, kurie primintų, kaip viskas baigėsi? Aš galvoju, kad ne. Todėl skyrybų iniciatorius turėtų maloniai viską atiduoti. Ne tam, jei pagalvojote, kad kita pusė bėgtų į lombardą priduoti tą moterišką žiedelį už 30 eurų, bet tam, kad žinotum, jog judviejų niekas nebesieja. Kad esate atsiskaitę, o ne likti skolingai savo buvusiajam...

Sakyčiau, čia kaip mokykliniai vadovėliai: pasinaudojai, gerai, ir grąžinai, nes nebereikia. Jei nebereikia žmogaus, nebereikia ir jo dovanų. Nesutikti gali nebent vadinamosios barakudos.

Lygiai taip pat yra su merginomis – jei vaikinas palieka, galima prašyti atsiimti, jei ką yra padovanojusi. Kai skrydis atšaukiamas, pinigai grąžinami! Lygiai tas pats ir žmonių santykiuose, kaip sakoma, kaip ir danguje, taip ir žemėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalink savo patirtimi ir rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt.