Man, kaip pirmo aukšto gyventojai, labai neramu, kad žmonės nesupranta, jog sandėliuojami tokie dalykai gali būti nepaprastai nesaugūs.

Bijau pagalvoti, ko dar žmonės laiko ar net nežino, ką laiko apačioje ir kaip tai gali atsiliepti sveikatai. Pavyzdžiui, mes darėme kapitalinį remontą ir užsandarinome visas grindis.

Bet nemažai yra senų butų, kur yra tokios specialios skylės, ant kurių sudėtos medinės grindys. Visos lakios medžiagos juk kyla viršun. Gaisro atveju – viskas lėktų į orą. Vadinasi, gyvename kaip ant parako statinės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į „Mano būstas“ su klausimais, ar galima laikyti degias medžiagas gyvenamųjų namų rūsiuose ir kokiais atvejais yra taikomos sankcijos. Komentuoja „Mano būstas“ Ryšių su visuomene grupės vadovas Paulius Ugianskis:

Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse nurodyta:

71. Rūsiuose ir cokoliniuose aukštuose, draudžiama laikyti suslėgtųjų dujų balionus, ypač degias, labai degias medžiagas ir preparatus, sprogstamąsias bei kitas pavojingas medžiagas, kurios sprogsta ir dega sąveikaudamos su vandeniu, deguonimi ar viena su kita ir degimo metu išskiria nuodingus produktus.
72. „Palėpėse laikyti degias medžiagas draudžiama. Jos turi būti užrakintos, o raktai laikomi prieinamoje vietoje, iš kurios juos galima paimti bet kuriuo paros metu.

Taisyklių laikymąsi kontroliuoja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai, o Administracinių nusižengimų kodekse už taisyklių pažeidimą numatyta ši atsakomybė:

525 straipsnis. Priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimas 1. Priešgaisrinę saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas arba jų nevykdymas, išskyrus šio kodekso 279, 288, 397, 404, 409, 413 straipsniuose ir šio straipsnio 2 dalyje numatytus administracinius nusižengimus, užtraukia baudą asmenims nuo dešimt iki septyniasdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo trisdešimt iki šešių šimtų eurų.

2. Priešgaisrinę saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas, dėl kurio gali kilti gaisras, sprogimas, užtraukia baudą asmenims nuo dvidešimt iki septyniasdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo šešiasdešimt iki penkių šimtų aštuoniasdešimt eurų.

Dalinkis savo mintimis ir istorijomis el. p. pilieciai@delfi.lt.