Skaitytojos teigimu, visuomenei turėtų būtų įdomu pamatyti, kaip atrodo „Palangos gintaro“ kambarys, kuriame gyvena negalią turintys vaikai. „Taigi, nemokamas. Jei neturi pinigų mokėti, tada gyveni štai taip.“ – skundėsi ji.

Moteris taip pat paminėjo, kad, jos nuomone, geresnių kambarių korpusai yra uždaryti. „O dar vyksta konferencija... Nejaugi leisi svečius į tokius kambarius. O vaikai su negalia gali ir taip mėnesį pagyventi.“ – ironizavo skaitytoja.

Pacientai nėra skirstomi

DELFI kreipėsi į sanatorijos administraciją su klausimu, ar tikrai išskirtinės gyvenimo sąlygos suteikiamos tik tiems pacientams, kurie teikiasi mokėti už kambarį papildomai.

Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ direktorius Kęstutis Speičys DELFI teigė, kad pacientai nėra skirstomi nei pagal negalią, nei pagal turimas pajamas. „Mes neskirstome pacientų į neįgalius ar kitokius. Visi jie yra vienodai saugomi ir apgyvendimai remiantis LR Sveikatos draudimo ir kitais įstatymais“, – pranešė vadovas.

Jis taip pat nurodė, kad sanatorijos svečiai, turintys teritorinės ligonių kasos išduotą pažymą apie apmokėjimą už medicinines reabilitacijos paslaugas, nemokamai apgyvendinami paprastuose kambariuose, kurie yra 2-3 vietų, kiekviename kambaryje yra sanitarinis mazgas (vonia, unitazas ir praustuvas). „Šiuose kambariuose kapitalinis remontas nebuvo darytas nuo jų pastatymo laikų, tai yra 1975 – 1976 m. Pritaikant pastatus vaikų reabilitacijos sanatorijai, 1992 m. buvo padarytas kosmetinis remontas (kambarių kosmetiniai remontai atliekami pagal poreikį)“, – tikino K. Speičys.

Jis pripažino, kad tokių kambarių vaizdas nėra labai estetiškas, tačiau sanitarinius higieninius reikalavimus sveikatos teikimui atitinka.

Kambariai yra tvarkomi palaipsniui

K. Speičys taip pat išsamiai papasakojo, kokia yra kambarių remonto tvarka.

Pasak jo, už Invalidų reikalų Tarybos lėšas prieš daugiau kaip 15 metų buvo įrengta 14 kambarių pacientams su judėjimo negalia (judantiems neįgaliojo vežimėliu). „Dviems kambariams yra įrengtas 1 sanitarinis mazgas, kur neįgaliesiems pritaikytas dušas ir unitazas. Šiuose kambariuose pacientai apgyvendinami taip pat nemokamai.“ – toliau komentavo jis.

Vadovas pabrėžė, kad sanatorijoje be paprastų kambarių yra dar dviejų tipų kambariai: geresnės kokybės ir už jų įstaigos lėšas pagerinti kambariai. „Geresnės kokybės kambariuose už Valstybės investicinių programų lėšas remontai atliekami nuo 2003 m. ir, šiuo metu, tiktai mažiau nei pusėje kambarių tokie remontai yra atlikti. Remonto metu vietoje tapetų sienos yra nudažomos, pakeičiama grindų danga, sanitariniuose mazguose vietoje vonios įrengiamas dušas,“ – teigė jis ir pridūrė, kad pagerintuose kambariuose už jau sanatorijos lėšas nupirkti nauji baldai ir televizoriai, papildomai įrengtos ir mini virtuvėlės.

Už gyvenimą geresnės kokybės ar pagerintuose kambariuose, vadovaujantis direktoriaus patvirtintu įsakymu, visi pacientai ir juos slaugantys asmenys turi susimokėti patvirtintą kainą, kaip už kokybiškesnę suteikiamą paslaugą.

Vyksta renovacijos darbai

Tuo pačiu direktorius patvirtino, kad rugsėjo 4 d. buvo uždarytas vienas (III-iasis) korpusas, nes jame pradėtas II – asis renovacijos etapas.

Jo teigimu, I-asis buvo vykdomas 2016-2017 rudens žiemos sezone, o dabartinis turėtų tęstis iki 2018 m. sausio – vasario mėn. „Remonto metu korpuse gyventi pacientai tikrai nenorėtų ir tai kategoriškai draudžia higienos ir sanitarijos reikalavimai. Šiuo metu veikia 2 korpusai (II-as ir IV-tas), juose yra visų tipų kambariai ir pacientai bei jų tėveliai gali laisvai pasirinkti, kokio tipo kambariuose nori gydytis“, – paaiškino K. Speičys.

Jis dar kartą patikino, kad sanatorijoje visi pacientai yra lygūs ir visų galimybės gauti kokybiškas paslaugas nemokamai yra vienodos, o papildomai mokamas paslaugas gali įsigyti bet kuris pacientas pagal visiems taikomą tvarką.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nori pasidalinti mintimis ar istorija? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)