Galiu pasakyti tik tiek, kad pagal darbo krūvį alga tikrai buvo per maža. Reikia papildomai ruoštis namie pamokoms, taisyti mokinių darbus, mokykloje, be pamokų, vyksta įvairūs renginiai, olimpiados, kur reikia paruošti mokinius, kita įvairi veikla, už kurią nieko papildomai nemoka. Taigi, darbas ir atlyginimas išties neproporcingi.

Todėl, negalėdamas susitaikyti su tokia padėtimi, šiais metais mečiau šį darbą ir išvykau į Airiją. Ten dirbu fabrike aštuonias valandas per dieną, krūvis normalus, per daug nenusidirbu, savaitgaliai laisvi. Dabar mano atlyginimas per mėnesį yra 1500 eurų „į rankas“, o jeigu viršvalandžiai ir daugiau. Išlaidos pragyvenimui čia praktiškai nesiskiria nuo išlaidų Lietuvoje (gyvenu ne Dubline).

Ir visai nesigailiu, kad mečiau mokytojo darbą Lietuvoje, tai kas, kad darbas ne toks švarus, kaip mokykloje, bet užtat galvos neskauda, atidirbi tas valandas ir viskas. Na ir atlyginimas, patys suprantate, nėra nei ką lyginti.

Kai kalbėjau su vietiniais lietuviais, jie sakė, kad yra buvę ir daugiau mokytojų, kurie tiesiog metė darbą ir atvyko į Airiją. Ir ateitis bus, manau, tikrai liūdna, nes nebebus kam dirbti, jei tokie atlyginimai juokingi bus mūsų šalyje. Čia, Airijoje, mokytojų algos yra vienos didžiausių pagal profesijas. Pernai vasarą esu buvęs Norvegijoje sezoniniam darbui, ten mokytojų uždarbis irgi vienas iš didžiausių. O mūsų šalyje, atvirkščiai, mokytojai vieni iš mažiausiai uždirbančių. Taip pat švietimo sistemoje negeri dalykai vyksta, bet šią nuomonę pasilaikysiu sau.

Atlyginimai turėtų būti pakelti ne 100 eurų – tai nieko neišspręs. Mano nuomone, mokytojas Lietuvoje su pilnu darbo krūviu turėtų gauti nuo 1000 eurų „ne ant popieriaus“. Tokia subjektyvi mano, kaip buvusio mokytojo, nuomonė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nori pasidalinti savo darbo patirtimi? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darbas“.