Gana aktyvus socialinių tinklų naudojimas bei komentarų po straipsniais skaitymas giliai manyje užtaisė gana nemažo kalibro kulkosvaidį, kurio kulkos skros Tavo mintis, kaip Džonatanas Livingstonas Žuvėdra skrodė dangų Richardo Bacho apysakoje. Labai tikiuosi, kad šios kulkos bus tarsi žuvėdros skrydis ir atvers akis, jog gyvenime nėra nieko neįmanomo ir tik tu pats esi atsakingas už save.

Norėčiau pradėti nuo to, kad ne Kubilius, ne Grybauskaitė ir net ne Mikimauzas kalti, kad tu sėdi prie stalo galvą atrėmęs į kairę ranką ir suki pelės mygtuką žemyn lygiai taip pat, kaip sukasi žemyn Tavo gyvenimas. Esi kaltas Tu, kuris prieš 10 metų mokykloje per lietuvių kalbos pamoką taškei pūslę pas klasioką Antaną ir, gavęs minimalų įvertinimą iš lietuvių kalbos VBE (valstybinis brandos egzaminas – DELFI), sakei, kad čia sistema kalta, o ne Tu. Sistema nekalta, kad beje tau yra beja ir deja tau yra deje. O žinai, kodėl Tu man juokingas? Kad ir toliau rašysi beja ir deje, nes gi tu nekaltas, kad nemoki nei rašyti. Nemoki ne tik rašyti, nemoki ir skaičiuoti ir vadovautis elementariu loginiu mąstymu.

Klausi, prie ko čia loginis mąstymas? Tu net nesugebi pasiieškoti informacijos ir jos apdoroti, prieš žerdamas kaltinimus valstybei apie tragišką Lietuvos ekonominę būklę ir kad šioje degradavusioje šalyje neįmanoma nieko pasiekti. Nepatingėjau ir atlikau mini analizę pasiremdamas OECD, Eurostats ir statistikos departamento duomenų bazėmis.

Nuo 2007 metų BVP vienam gyventojui Lietuvoje padidėjo beveik pusantro karto, vidutinis darbo užmokestis beveik 1,4 karto. Kuklūs skaičiai? O žinai kelintoje vietoje tarp 2004 metais įstojusių į ES šalių Lietuva yra pagal BVP pokytį? Garbingoje pirmoje vietoje. Palyginimui galiu paminėti ir Tavo mylimas Didžiąją Britaniją ir Norvegiją. Didžiojoje Britanijoje nuo 2007 BVP nukrito 1%, Norvegijoje paaugo 3%. Ar matai skirtumą su Lietuva? Mes ekonomiškai tobulėjame žvėriškais tempais.

Pagal vidutinio atlyginimo pokytį Lietuva su 41% prieaugiu rikiuojasi antroje vietoje iš karto po Estijos, kurioje atlyginimai augo 44%. Didžiojoje Britanijoje vidutinis atlyginimas augo 16%, Airijoje 11%. Skirtumas yra? Yra. Lietuvai perspektyvų yra? Yra. Taip, kainos paaugo gana sparčiai – 25,2% (trečias rezultatas tarp 2004 įstojusių į ES šalių), tačiau bendras kainų lygis tais laikais Lietuvoje buvo labai mažas ir natūralu, kad taip sparčiai kylant ekonomikai, augs ir kainos. Ir jeigu skundiesi, kad kyla kainos, tai žinok, kad kyla ir darbo užmokestis ir pastarasis kyla dar sparčiau. Sakai, minimalus darbo užmokestis nekyla? Nuo 2007 metų jis pakilo 86%. Beveik du kartus. Du kartus.

Vis dar per mažas kilimas? O ką Tu padarei, kad gautum daugiau nei minimumą? Ai, tiesa, prieš 10 metų taškei pūslę pas Antaną. Kodėl aš, būdamas 25 metų, sugebu oriai ir nepriklausomas nuo tėvų gyventi, sėkmingai užsidirbti kelionėms po pasaulį, mokėti būsto paskolą, o Tu to nesugebi? Galbūt kažko kažkada gyvenime nepadarei, kad tenka viskuo skųstis?

Norėjau pažadinti Tavyje pyktį. Pavyko? Raudonu, įsiūčio perkreiptu veidu galvoji, ką čia tas pienburnis apie Tave ir Tavo gyvenimą svaigsta ir šneka nesąmones? Įrodyk, kad klystu. Niekada nėra per vėlu pradėti keistis. Yra pilna valstybės remiamų programų, kurios gali pakeisti Tavo gyvenimą 180 laipsnių. Pavyzdžiui, pradėk lankyti programavimo kursus, kuriuos kompensuoja SODRA. Nesvarbu, kur tu gyveni – Lietuvoje, Anglijoje ar Norvegijoje, pradėk kovoti už savo dabartį ir ateitį. Paimk popieriaus lapą, surašyk, ko trokšti gyvenime ir siek to. Norai ir svajonės pildosi, jei ne tik svajoji, o dirbi, kad svajones ir tikslus pasiektum.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nori pasidalinti savo istorija ar mintimis? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt.