Vakar teko būti Mindaugo „Maximoje“, kai buvo pradėta evakuacija. Iš viso to, ką mačiau, vaizdas susidarė toks, kad visiškai nepasimokyta iš skaudžios nelaimės Rygoje prieš keleta metų. Per vietinius garsiakalbius pranešinėjant apie pastato evakuaciją parduotuvėje viskas atrodė taip, lyg pranešama apie darbo valandų pabaigą, kuri bus po 15 minučių. Tikrai neatrodė, kad yra pragalvota ir padaryta viskas, kad parduotuvėje kuo greičiau neliktų nė vieno pirkėjo. Mano pastebėti trys aspektai, kurie, manau, pasako daug ką:

Pirma. Paskelbus evakuaciją kasos toliau sėkmingai dirbo. Prie kai kurių lūkuriavo po 4-5 pirkėjus. Sakysite, patys žiopli, ko nebėgo. Bet tokios situacijos nekasdienės, žmonės nežino, kiek tai rimta ir kaip reikia elgtis. Pastato valdytojo reikalas, pasirūpinti, kad visi žmonės erdves paliktų kuo greičiau. Uždarykite kasas ir visi nedelsiant išeis, palikę savo krepšius prie kasų.

Antra. Apsauginis stovėjo ir žmones neįleidinėjo prie įėjimo į prekybos salę, ne prie įėjimo į parduotuvę. Žmonės ir toliau buvo įleidinėjami į pastatą, kuriame įvykusi avarija, o priežastys visiškai neaiškios. Rinkosi ir lūkuriavo būreliai nežinančių, ką toliau daryti, ar tiesiog norintys pažiopsoti.

Na ir trečias, pats žiauriausias aspektas, daug ką pasakantis apie „Maximos“ požiūrį į darbuotojus ir socialinę atsakomybę. Už „stop“ juostos, gal kokių 5 metrų atstumu nuo krentančių lubų, valyti grindis buvo pasiųsta salės darbuotoja! (matosi ir viename skaitytojo atsiųstame video). Ir tai daroma tada, kai tik ką paskelbta apie evakuaciją, niekas nežino avarijos priežasčių, klientai raginami palikti parduotuvę, krenta gabalai lubų. O kažkas turi eiti srėbti vandenį, pabrėšiu, ne aiškintis ar šalinti avarijos priežastis, bet eiti prie pat avarijos židinio ir tvarkytis. Ar tai reiškia, kad už pas juos dirbantį žmogų, jo sveikatą, gyvybę, daug svarbiau prekės, po kuriomis gali patekėti vanduo ir gali būti patirta kažkiek daugiau žalos?

Dabar jau aišku, kad stogas nukristi negalėjo, bet tuo metu niekas to nežinojo. Galų gale, jei ir ne stogas, kas galėjo būti tikras, kad nenukris dar kokią 20 kv.m. pakabinamų lubų. Krisdamos iš 4 ar 5 metrų, jos tikrai gali rimtai sužaloti.

Taigi, panašu, kad krizes valdyti išmoko, bet tinkamai pasirūpinti pirkėjų ir darbuotojų saugumu, dar nelabai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI primena, kad sekmadienio vakarą apie 21 val. vos daugiau kaip prieš savaitę duris po rekonstrukcijos atvėrusioje parduotuvėje „Maxima“ Mindaugo gatvėje įvyko incidentas. DELFI skaitytojai nufilmavo, kaip iš lubose atsivėrusios skylės plūsta vanduo.

„Maximos grupės“ korporacinių reikalų vadovas Jaunius Špakauskas informavo, kad incidentas įvyko dėl geriamo vandens sklendės gedimo. Ji atitrūko, todėl vanduo ėmė veržtis į patalpas.

„Virš vietos, kurioje ir pradėjo tekėti vanduo, eina šalto vandens vamzdis. Nušokus šio vamzdžio sklendei ant pakabinamų lengvos konstrukcijos lubų ir pasipylė vanduo. Vandenį užsukus, tekėjimas liovėsi, – informavo J. Špakauskas. – Pastatas yra saugus eksploatuoti, tačiau prekybą atnaujinsime tik po papildomų patikrinimų“.

Socialiniame tinkle šiek tiek po vidurnakčio pranešta, kad gedimai pašalinti ir parduotuvė tęsia darbą.