Užsisakėme po vieną porciją, ilgai laukti neteko, mus greitai aptarnavo, cepelinai nebuvo dideli, apipilti spirgais ir grietine, palyginti, skaniai pavalgėme ir susiruošėme atsiskaityti.

Kai pamatėme sąskaitą, buvome truputį šokiruoti – 11 eurų. Taigi už keturius nedidukus cepelinus sumokėjome 38.5 lito. Kilo noras pasitikrinti, kiek tokių pat cepelinų galima namuose pasigaminti už tuos pačius 11 eurų. Kad veiksmas būtų tikslus ir nekritikuotinas, nutariau visą tą procesą kruopščiai atlikti, kad oponentai negalėtų prie ko nors prikibti.

Todėl kitą kartą važiuodamas pro šalį, užėjau vėl į tą pačią karčemą, užsisakiau tokių pačių cepelinų porciją ir, kad viskas būtų preciziškai tikslu, padariau tikslų cepelinų išmatavimą, tam, jog galėčiau juos tokio pat dydžio namuose išsivirti. Matavimo rezultatai: cepelino ilgis – 116 mm, storis – 65 mm.

Grįžęs namo, išsiruošiau į šalia esančias parduotuves apsirūpinti produktais ir daržovėmis, reikalingomis atlikti šį eksperimentą.
Pirkau: bulves (6kg) be akcijos po 12 ct, o didesnes ir brangesnes, nes žinojau, kad man pačiam reikės jas skusti – po 25 ct, sumokėjau 1.5 Eur, grietinės 2 dėžutes po 1.18 euro, kiaulienos faršo 2 kg po 2.57 Eur kilogramus, lašinukų spirgams už 1.49 Eur. Svogūno galvą ir pipirų turėjau namuose todėl nepirkau. Turiu pastebėti, kad aš visus produktus pirkau parduotuvėse, kur visoms maisto prekėms taikomi antkainiai. Nemanau, jog užeigos šeimininkas produktus perka ten pat, o ne tiesiog iš gamintojų ir be antkainio.

Atlikus visas cepelinų virimo technologijos manipuliacijas, cepelinų išeiga sudarė 22 vienetai. Cepelinai buvo daromi truputį didesni, nes dėl virimo jie, mano manymu, galėjo sumažėti.

Išskyriau dar 0.5 Eur cepelinų virimui sunaudotai elektros energijai apmokėti. Kadangi seniai teko virti cepelinus, apsiskaičiavau ir per daug nupirkau kiaulienos faršo. Likusią dalį (900 g) panaudojau kotletams. Jų išėjo 10 vienetų. Taigi, paskaičiuosime išlaidas cepelinams:

Bulvės– 1.5 Eur;
Kiaulienos faršas – 1 kg 2.57 Eur;
Grietinė – 2.36 Eur;
Lašinukai spirgams – 1.49 Eur;
Elektros energija – 0.5 Eur;
Iš viso: 8.42 Eur.

Paskaičiuokime vieno cepelino savikainą: 8,42 euro : 22 = 0.38 Eur.
Vienos porcijos (2 cepelinai su spirgais ir grietine) kaina 0.76 Eur
Už 11 eurų, kuriuos sumokėjau toje smuklėje, už dvi porcijas galima išsivirti 15 porcijų cepelinų.

Grįžkime prie karčemos. Galima pamanyti, kad jos savininkas pas jį dirbančioms virėjoms, padavėjoms ir barmenams moka atlyginimą nors po 1000 eurų į mėnesį. Labai tuo abejoju. Provincijoje, kur iš viso neįmanoma rasti darbo, moterėlės labai džiaugiasi gaudamos Lietuvoje šiuo metu labai išpopuliarėjusį minimalų atlyginimą. Tokia pati padėtis yra visoje Lietuvoje, verslininkai apiplėšia nemokėdami mums priklausančio atlygio ir antrą sykį begėdiškai mus apiplėšia parduodami savo produktus ar paslaugas.

Šiuo metu kuriamos įvairios komisijos ir ekspertų grupės dėl Lietuvos didelės emigracijos priežasčių išaiškinimo. Reziumuodamas galiu drąsiai pasakyti, kad nieko nereikia kažkur toli ar giliai ieškoti. Didelės emigracijos šaknys glūdi visiškai paviršiuje – cepelinuose. Tiksliau visuose „verslininkuose“, kurie pagal Lietuvoje įsigalėjusią tvarką (receptą) verda tokius „cepelinus“. „Cepelinai“ – tai darbuotojo atlyginimas ir visa tai, ką pilietis šiandien perka kasdieniam vartojimui: maisto produktai, drabužiai, paslaugos ir kita.

Ne veltui turistai, atvykę į Lietuvą iš Vakarų Europos, stebisi ir konstatuoja, kad čia didžiausios kainos. Aišku, kad prie to dar prisideda ir pati išsipūtusi iki 30000 valdininkų šalies valdžia, kuri nori save padoriai materialiai apsirūpinti. Todėl tam kiekvieną dieną čia „patobulinti“, visokeriopai didėjantys, naujai „atrasti“ mokesčiai ir baudos, gula ant šalies piliečių pečių.
Piliečius piktina ir valdžios išsidirbinėjimai perkant pas „švogerius“ paslaugas, biudžeto ir Europos Sąjungos pinigų taškymas, „otkatai“ ir kyšiai.

Savo tokiais veiksmais valdžia padeda „verslininkams“ išguiti iš Lietuvos gyventojus, praradusius viltį dėl geresnės ateities.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Sutinki ar nori paprieštarauti? Išsakyk savo nuomonę rašydamas el. p. pilieciai@delfi.lt.