Skaitytojos atsiųstose DELFI nuotraukose galima matyti retai gamtoje pastebimą varliagyvį. Neįprasta gyvūno išvaizda ir atkreipė jos dėmesį: „Įdomu būtų sužinoti, kokia tai rupūžė".

DELFI uždavė šį klausimą ekspertei D. Bastytei. Pasak jos, tai yra žaliosios rūšies rupūžė, kuri yra saugoma Lietuvos Raudonojoje knygoje. „Žaliosios rupūžės (Bufotes viridis) nugara išmarginta marmurinėmis žaliomis dėmėmis. Ji užauga 6 – 10 cm ilgio, didžiąją jos mitybos dalį sudaro vabzdžiai, suėda daug daržo kenkėjų.

Žaliosios rupūžės veisiasi sekliuose vandens telkiniuose. Jos yra aktyvios naktį, tada medžioja bestuburius augmenija pernelyg neapaugusiose vietovėse. Dieną praleidžia urveliuose, juose, arba medžių išvartose, akmenų krūvose, rūsiuose, kur žaliosios rupūžės ir žiemoja“, – pasakojo ji.

Specialistė taip pat sakė, kad tokios rūšies rupūžės paprastai gyvena miškų, miškingų stepių, stepių, pusdykumių ir dykumų juostose.

„Ši rūšis ganėtinai atspari aukštoms temperatūroms ir vandens trūkumui. Miškų juostoje ji gyvena atvirose vietovėse ar krūmynuose, kartais netgi gana toli nuo vandens telkinių.

Iš Lietuvos retųjų varliagyvių ji geriausiai prisitaikiusi gyventi netoli žmonių – kartais šios rupūžės nemažais kiekiais aptinkamos kūdrose, soduose, daržuose, pastebima netgi šiltnamiuose. Vis dėlto, kaip ir kitos retųjų varliagyvių rūšys, žaliosios rupūžės nyksta dėl tinkamų buveinių sunykimo ir suskaidymo“, – apgailestavo D. Bastytė.

Jos teigimu, tokios rupūžės yra paplitusios Europoje, Azijoje ir šiaurės Afrikoje, šiaurinė paplitimo riba mūsų kraštuose eina per Estiją. Europoje aptinkama žemumose, o Azijoje – kalnuotose vietovėse. Savo paplitimo pakraščiuose (įskaitant Lietuvą) ši rūšis nyksta. Lietuvos Raudonojoje knygoje ji saugoma 4 kategorijoje. Apie jų paplitimą ir gausumą Lietuvoje trūksta duomenų.

Pamatėte ar susidūrėte su jums nežinomu padaru? Rašykite klausimus ir siųskite nuotraukas el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Padaras“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)