Sumanymas pastatyti karūną kilo iš siūlymo ypatingai šventiškai papuošti teritoriją, kurioje vyks Saugų bendruomenių vasaros šventė „Po malūno sparnais“. Pačią idėją kurti karūną, pasiūlė seniūnijos raštvedė Violeta Astrauskienė, idėjos projektui pritarė ir ją generavo seniūnė Dalia Rudienė ir Kintų Vydūno kultūros centro kultūros renginių organizatorė Saugų seniūnijoje, Lijana Gatelienė. Darbai prasidėjo.

Apskaičiavo, brėžinį braižė ir į žemę sugręžė šešiolika 15 cm skersmens rąstelių, saugų bendruomenės narys Saulius Danilevičius su talkininkais. Rąsteliai tarpusavyje sujungti apjuosus ir prie jų pritvirtinus vielos tinklu. Rąstelius dovanojo Šilutės urėdijos, Saugų medienos ruošos, prekybos ir techninis padalinys.

Po 46 valandų alinančio darbo, su pertraukomis, džiaugėmės ir didžiavomės rezultatu. Karūnos puošybai panaudotos ąžuolo šakelės, avižų, rugių ir žieminių kviečių varpos su stiebais, pievų ir darželio gėlės. Iš kirtavietės surinktos ir atvežtos 6 traktoriaus priekabos ąžuolo šakų, saugų ūkininkai leido nupjauti 22 arus javų, iš pievų priskintas 21 kibiras, 14 l talpos, gėlių, o iš gyventojų darželių – 1 kibiras gėlių šiurpių. Nupinta 80 metrų ąžuolo lapų girlianda, šešiolika pievų gėlių vainikų po 2 metrus. Sunaudota 20 vnt. floristinės putos „Oazės“. Karūną kūrė ir puošė pasikeisdami 96 žmonės. Karūnos vielos tinklo segmentai užpildyti apkaišius ąžuolo šakelėmis.

Iš šalies žvelgiant, ąžuolo girliandų figūros primena 16-os rankomis susikabinusių žmonių ratą. Ryškiausiai žiedais išpuošta centrinė, aukščiausia, karūnos dalis priekyje.

Liepos 6-ąją, kartu su visais pasaulio lietuviais, prie simbolinės Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnos, sugiedota Tautinė giesmė, kurią sutartinai giedojo keli šimtai saugiškių ir svečių.