Tačiau šiandien prie užkardo budintis apsauginis paklausė, ar aš užsiregistravęs iš anksto įvažiuoti į teritoriją. Nemelavau, pasakiau, kad nesiregistravau, nes visuomet laisvai įvažiuodavau. Parodžiau jam donoro pažymėjimą, kuriame dešimtys puslapių su įrašais apie donacijas, jis paskambino tarnybine stotele, tačiau moteriškas balsas atsakė „jei neužsiregistravo – varyk lauk, tegul važiuoja į mokamą aikštelę už teritorijos“.

Apsisukau ir išvažiavau į darbą. Pasirodo, kad turiu iš anksto internetu užsiregistruoti ir gauti automobiliui leidimą, tačiau aš nežinau, kada galėsiu atvykti ir apmaudu, kad atvykęs duoti kraujo turiu dar už tai susimokėti.

Lietuva įsipareigojo iki 2020-ųjų metų visą kraują gauti iš neatlygintinų donorų ir turi skatinti donorystę. Mūsų valdininkai įsivaizduoja, kad dalindami kavą ir kompiuterio laikmenas dovanų skatina tonorystę. Negi jie galvoja, kad pakelis kavos mane paskatina aukoti kraujo?

Man nereikia tų dovanėlių, sudarykite man sąlygas atvyktiman patogiu laiku, pasistatyti automobilį nemokamai, atsigerti vandens ir man to pakanka. Aš šiandien neatvykau ir nežinau kada atvyksiu, galbūt mano puslitris kraujo galėjo kažkam praversti arba kaip tik dėl kraujo stokos atidėjo operaciją.

Klausite manęs, kodėl rašau į dienraštį? Todėl, kad žinau kas bus, jei paskambinsiu tiesiogiai į klinikas – man atsakys „tokia tvarka“. Tvarka, kai nustatyta procedūra svarbesnė už gyvybę.

DELFI kreipėsi komentaro į Kauno klinikų atstovus ir prašė paaiškinti, ar iš tikrųjų donorai gali tikėtis greitai ir be problemų pasistatyti mašiną klinikų automobilio stovėjimo aikštelėje. Į klausimą atsakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė.

Visų pirma, norėtume padėkoti donorui, kuris nusprendė padovanoti kraujo – džiaugiamės šiuo sprendimu ir žmonių sąmoningumu suvokiant, jog kraujo donorystė yra svarbi kiekvienam visuomenės nariui. Suprantame, jog dovanodamas kraujo žmogus šiek tiek užtrunka atlikdamas visas procedūras, užtikrinančias saugią kraujo donorystę.

Dėl šios priežasties norime informuoti, jog su automobiliu atvykstantis kraujo donoras gali įvažiuoti į Kauno klinikų teritoriją, tačiau apie tai turėtų informuoti Kraujo centro darbuotojus. Kauno klinikų padalinių darbuotojai išduoda vienkartinius leidimus įvažiuoti į teritoriją asmeniui, atvežančiam ar pasiimančiam pacientą, taip pat planuojančiam dovanoti kraujo, tačiau apie būsimą vizitą maloniai prašome informuoti atitinkamo padalinio specialistus. Tikimės, jog šis nesusipratimas nesutrukdė kraujo donoro dienos planų ir lauksime atvykstant dar kartą.

Kauno klinikų Kraujo centro donorų registratūros numeriai: +370 37 32 68 56, +370 37 78 73 72.