Gal dėl to, kad gyvenu Didžiojoje Britanijoje, ir man svarbu, kas vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir čia. O būtent čia ponas Andrius buvo neteisus. Nesu politikas ir nesileisiu į politines aukštumas, bet tai, kad ponia Theresa May pralaimėjo konservatorių daugumą parlamente, lietuviams reiškia daugiau džiaugsmą nei nusivylimą. Priežastis paprasta: ponios T. May nepalaikys jos planuota dauguma, nes tokios jau nebėra, todėl Brexit gali būti daug švelnesnis. Kitos politinės partijos į jį žiūri ne taip griežtai.

Galop jau atsiranda ir versijų, kad tas nelaimingas Brexit gali visai neįvykti. Todėl lietuviai dabar nė neketina bėgti iš Anglijos, nes jiems čia darosi vis geriau, ir savo nupirktų namų tikrai neišparceliuos kaip tai jau sėkimingai daro tautiečiai Lietuvoje. Nesakau, kad Anglija yra stebuklų kraštas, svarai ant medžių vis dar neauga, bet taip greitai neauga ir kainos, o iš atlyginimo galima ne tik pragyventi, bet ir sutaupyti. Ir niekas čia nevaro į jokius gardus dėl to, kad koks nors nesusipratėlis sugalvoja ištuštinti skardinę alaus. Jei būsi labai padauginęs, policininkas tiesiog išpils tavo gėralą ant žemės. Per šventes, pavyzdžiui, naujuosius, net paauglių niekas nebaudžia, jei jie viešai geria alkoholį. Dar saldainiu tvarkdariai pavaišina, pats mačiau. Niekas čia nebaudžia už tai, kad skubantis emigrantas (ir anglas, žinoma) tipena per raudoną šviesoforą. Patys policininkai taip daro, ir niekam galvos neskauda. Svarbu, kad laiku išnešei sveiką kailį. Ir niekas taip greitai nevažinėja, kad nespėtum pereiti kelią. Tai va, pone Andriau, čia gyventi vis dar yra geriau nei Lietuvoje, todėl šį kartą Jūsų pasiūlymu bėgti iš čia niekas nepasinaudos.

Tuo tarpu mano mylimoje gimtinėje daug kas negerai. Sakau mylimoje, nes visiems aiškinu, kad turiu dvi Lietuvas. Vieną myliu, bet kitos nekenčiu. Myliu tą Lietuvą, kurioje užaugau, kur mano išvaikščioti takeliai, kur mano draugai ir artimieji, kur mano tėvų ir protėvių kapai. Nekenčiu tos, kurioje sėdi visokie išprotėję išsišokėliai su „žaliaisiais žmogeliukais“ ir neprofesionaliais „kaimiečiais“. Kai įsikalbu su bičiuliais apie politiką, dažnai paklausiu, kodėl tokios nesąmonės vyksta, o jie atsako, kad išsirinkome tai, ko norėjome. Tik jau nebesuprantu, ką berinkti, nes iš pradžių visi šneka gražiai, bet tas šnekas pamiršta, kai tik patenka į Seimą. Juk jau buvo išrinkti visokie tipai, ir juokdariai, ir vagys, ir su ateiviais palaikantys ryšį, kuriais rinkėjai patikėjo. Nė vienas iš jų nieko gero Lietuvai taip ir nepadarė. Nebent ten dar kojos neįkėlė koks Petras iš Kaukolikų kaimo su nugertu samagono buteliu. Va, gal tas žmogelis padarytų tvarką kaip savo kaime...

Dabartinė valdžia, mąstant sąmokslo teorijos atstovų galva, daro vien tik bloga Lietuvai. Pažiūrėkite, norėjo „prastumti“ pataisas, kuriomis būtų užmerkiamos akys prieš tokią baisią nelaimę kaip savižudybės. Dėl jų Lietuva kasmet netenka gausybės jaunų žmonių. Bet valdžia nori, kad jų išvis neliktų. Dėl alkoholio tas pats. Valdžia jau padarė viską, kad lietuviai gertų kuo daugiau ir kuo greičiau nusigertų. Ir kad į šalies biudžetą sukapsėtų kuo mažiau valiutos, nes juk reikia ja apdalinti lenkus, latvius ir baltarusius. Ir dar Kaliningrado sritį. Valdžia žino, kad savo draudimais paskatinis alkoholikus pirkti techninį spiritą, langų valiklius ir neaiškius kaimo bobučių pardavinėjamus stiprius skysčius. Juk uždraustas vaisius visada saldesnis.

Tai suklestės šešėlis, net saulės po Lietuvos dangumi nebesimatys! Ir apskritai valdžia nori, kad kuo greičiau visi išsinešdintų iš tos lietuviškos ašarų pakalnės. Net Darbo biržoje prašyte prašo bedarbių išmokti rašyti angliškus CV ir vykti kuo greičiau į Angliją.

Todėl pone Andriau, skirtingai nei Jūs, aš prašau visų lietuvių, kurie dar gali pakrutėti, kuo greičiau palikti Lietuvą. Skriskite pigiomis avialinijomis, važiuokite apdriskusiais mikriukais, o jei neturite nė skatiko, gal dar kur palėpėje ar rūsyje rasit aptrūnijusį dviratį ir dumkit kuo greičiau į Angliją. Kol dar nevėlu, nes dar turite dvejus Brexit metus. Paskui jūsų niekas nebeįleis.

Jūs matote, į ką jus verčia jūsų naujoji valdžia. Jei toliau nieko nedarysite, greitai jūsų nė vieno nebeliks. Gyvenimo Lietuvoje jau nebėra, ir nebebus. Ar žinote, kad visai neseniai dar gyvavo tokia Prūsija, prie pat Lietuvos šono, kur dabar gyvena milijonas Kaliningrado srities gyventojų? Girdėjote ką nors apie Mažąją Lietuvą? Tai va, net keletas mano draugų primiršo, kad yra prūsai. Buvo. Šiandien šios valstybės neliko nė kvapo, ji ištrinta iš pasaulio žemėlapio.

Lietuvos valdžia taip pat nori tokios baigties, o iki jos ne taip jau daug ir beliko. Greitai Anglijos lietuviai grįžę į tėvų ir protėvių šalį ras didelį aptvertą gardą, gal rezervatą, ant kurio tvoros bus parašyta „čia buvo Lietuva“...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Didžiosios Britanijos lietuviai, papasokite, ar Brexit vis dar gąsdina jus gąsdina? Ar neketinate grįžti į Lietuvą? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt.