Visai kitaip jaučiasi išankstinės senatvės pensijos gavėjai. Negana to, kad jie grąžins visą išmokėtą sumą, jiems iš senatvės pensijos ir toliau iki mirties bus atskaičiuojama vis didesnė suma (nes pensijos, tikėkimės, didės).

Siekdama teisingumo, prašau senatvės pensiją mažinti ne visą laiką, o kol sugrąžinsim visą išmokėtą išankstinės pensijos sumą.

Išankstinės senatvės pensijos įstatymo autoriai to ir siekė. Gerbiamas komiteto pirmininkas Algirdas Sysas rašė man*: „Senatvės pensijos mažinimas asmenims, gavusiems išankstinę senatvės pensiją, buvo nustatytas apskaičiavus, kad per visą senatvės pensijos gavimo laiką (iki pensinio amžiaus ir po pensinio amžiaus sukakties) iš Valstybinio socialinio draudimo fondo būtų išmokėta ta pati bendra lėšų suma, nepriklausomai nuo išėjimo į pensiją momento“.

Taip, ačiū, aš ir prašau, kad būtų išmokėta ta pati bendra lėšų suma. Bet, kad tas įvyktų, reikia priimti pataisą.

Įstatymo autoriai paskaičiavo, kad išmokėtą sumą mes grąžinsime per 21 metus, žmogui tuo metu bus 81 metai, ir užrašė – mažinama visam laikui. Su tokiomis sąlygomis mes ir sutikome.

Vėliau sąlygos, mano manymu, buvo pakeistos be mūsų sutikimo. Kas dėl to kaltas – nežinau. „Sodra“ mažinimo procentą visą laiką taiko naujoms padidintoms pensijoms, dėl to atskaitymai išaugo 2,32 karto, o visą išmokėtą sumą grąžinsiu per 11 metų, sulaukusi 71. Prašiau inicijuoti pataisą šiai neteisybei ištaisyti:

„Prašau pataisyti išankstinės pensijos įstatymą, pagal kurį senatvės pensija mažinama visam laikui. T.y. pakeisti žodžius: „mažinama visam laikui“ į „mažinama, kol sugrąžins visą išmokėtą sumą“.

„Sodra“ dalina daugybę išmokų, kurių grąžinti nereikia, o čia – grąžinsi ir dar toliau atskaičiuos.

„Sodrai“ jokių pretenzijų neturiu. Ji vadovaujasi įstatymu, o Seimas turėtų priimti šio įstatymo pataisą, kad žmogui nereikėtų atiduoti du, tris kartus daugiau negu gavo.
Pateikiu asmeninius duomenis:
1. Gimimo data – 1947 02 26
2. Darbo stažas – 37 m.
3. Išankstinė pensija mokėta nuo 2004 12 28 iki 2007 02 25 – 25 mėn.
4. Atskaitymų apskaičiavimas: 0,4 proc.*25=10 proc., t.y. 11,36 eurų (buvo aiškinama, kad šią sumą atskaičiuos visą laiką).
5. Atskaitymų augimas: nuo 11,36 iki 26,30 eurų.
6. Išmokėtos išankstinės pensijos suma: 3049,48 eurai.
7. Atskaičiuota iš senatvės pensijos iki 2017 01 01 – 2666,57 eurai.
8. Liko skola: 3049,48 – 2666,57 = 382,91 eurai.
Man 70 m., negi ir toliau iki mirties vis didėjančią sumą atskaitinės?
Prašau teisingumo!“

Atrodo, kad visiems turėtų būti aišku, kad pakeisti sąlygas ir atskaityti daugiau negu gavo yra nusikaltimas.

Gal geroji „Sodra“ apsiriko? Tai pataisykite, inicijuokite „kosmetinę“ pataisą, kuri negriauna apskaičiavimų, tik laiku sustabdo atskaitymus.

Bet valdžios ponai stebina. Pataisyti įstatymo jie nesiteikia. Komiteto pirmininkas Algirdas Sysas atsakyme rašė*: „Neinicijuosime, nes patys pasirinkote (mano nuomone,pasirinkimas virto apgaule – autorius)“.

Viceministrė Eglė Radišauskienė du kartus atsakyme man tvirtino*: „Sumažintos pensijos mokėjimas ribotą laiką būtų neteisingas visų kitų įmokų mokėtojų atžvilgiu“ (manau, tai netiesa, toks atsakymas – pasityčiojimas – autorius).

Padėkite įtikinti valdžią!

*Tekste cituoju Algirdo Syso ir Eglės Radišauskienės raštu man pateiktus atsakymus į prašymus dėl įstatymo pataisos inicijavimo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Rašykite mums el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pinigai“.