Aš šioje šalyje esu tiesiog dirbančioji. Ir nieko daugiau. Ir vis kyla klausimų. Juk mano specialybė labai reikalinga ir vertinama užsienyje. Nors ir bijau, kad ten nebūsiu sava, tačiau jaučiuosi, kaip čia tampu nesava vis labiau ir labiau...

Pradėkime nuo to, kad esu išsilavinusi ir įgijau gana perspektyvią specialybę. Esu labai dėkinga Lietuvai už nemokamą mokslą. Mokiausi tikrai labai gerai. Jaučiuosi atsidėkojusi Lietuvai už studijas, mat jau nuo pat mokslų pradžios dirbau samdomą darbą ir sąžiningai mokėjau mokesčius.

Nors aplink mane daugybė studentų nedirbo ir vis kartojo, kad spės dar per savo gyvenimėlį prisidirbti, tačiau aš dėl to nesigailiu – ir mano paprastiems dirbantiems tėvams buvo lengviau, ir įgavau labai geros patirties, todėl į darbo į darbo rinką įsiliejau labai lengvai. Uždirbu daugiau nei kelis vidutinius atlyginimus, tačiau tai pasiekiau savo sąžiningomis pastangomis – be jokių valstybės pašalpų, paramų ir lengvatų (išskyrus nemokamas studijas, už kurias jaučiuosi atidirbusi). Ir kas gi, gerbiami valdantieji, mane liūdina?

Pradėkime nuo būsto. Jokių lengvatų jaunam žmogui. Kaip nori, taip sukis. Jei tavo tėtis ar mama nėra teatro ar profesinės mokyklos direktoriai, tai arba nuomokis būstą ir mokėk kosmines sumas, arba ne vienus metus taupyk pradiniam įnašui ir atiduok savo sielą bankui. Deja, ne visiems pasiseka gauti palikimą, dovaną ar laimėti loterijoje.

Pakalbėkime apie vaikus. Taigi, lyg ir turėčiau jau galvoti apie vaikus. Tačiau. Tačiau bijau. Darbo kodeksas nusisuka nuo nėščiųjų. „Sodros“ sistema – taip pat. Niekaip nesuprantu, kodėl buvo taikomos lubos vaiko priežiūros atostogoms? (…) 15 eurų – vaiko pinigų? Gal baikit tyčiotis... Tai žeidžia labiau nei jokia išmoka. Gal tikrai būtent dėl to daugybė mūsų tautiečių išvyksta gimdyti kitur? Viena emigravusi bendraamžė turi jau tris vaikus. Tačiau Lietuvoje nedrąsu pagalvoti ir apie vieną, nes jūs, gerbiami valdininkai, nesuprantat, kad vaikai svarbiau nei galaktikos dydžio valdantysis aparatas, kuris, nors gyventojų ir mažėja, pučiasi šviesos greičiu.

Taigi, kaip Lietuvoje su pensija? Atsakymas – kažkoks košmaras. Mano seneliai perka tik nukainotą maistą, tėvai bijo dėl savo ateities. Ir aš jau bijau. Nes nors ir kaupiu pensijai nuo tada, kai pradėjau dirbti, net ir tuos pinigus norite atimti? Šita tema iš viso per jautri. Būtų įdomu, jei bent dienai galėtumėte įsikūnyti į vargstančių senukų kailį, kurie sąžiningai pardavinėja iš visos širdies užaugintus krapus, o jūs juos vaikot kaip didžiausius nusikaltėlius.

Vienas liūdniausių dalykų – Lietuvos socialinės paramos sistema. Esu už tai, kad būtų remiami tik žmonės, kurie dėl savo negalių negali dirbti, taip pat tie, kurie ne dėl savo kaltės prarado darbą. Na gerai, ir vienišos mamos ar tėčiai, kurie neišleidžia tų pinigų taurelei. Tačiau kaip kiti? Kodėl pašalpa mokama „už nieką“? Labai prašau, peržiūrėkite socialinę sistemą, nes man labai liūdna žinoti, kad tų vaikų, kurie mokyklose maitinami nemokamai, tėvai skraido į Dubajų ir važinėja visureigiais, o papildomas išmokas gauna nuosavus verslus turintys gudruoliai. Darykit kažką. Nes aš dirbu, kad gerai gyvenantys gyventų dar geriau ir saldžiai iš manęs juoktųsi.

Ir galiausiai. Lietuva žūsta. Žūsta gana greitai. O Jūs vis tiek nesuprantate, kad jaunimas ir vaikai yra Lietuvos ateitis. Mačiau gerų darbo skelbimų kitose šalyse, kai kur atlyginimai – net 10 kartų didesni. Išsiųsiu CV ir žinau, kad darbą gausiu nesunkiai. O Jūs tuoj galėsite vadovauti tik benamiams gyvūnams, kurių, beje, man irgi labai gaila. Ir jau geriau pervesiu savo 2 proc. pajamų mokesčio jiems, nei Jūsų reklaminių plakatų spausdinimui. Visuomenė sensta, tuoj nebus kam ir pamiršti apie savo 2 proc. pajamų mokesčio, kuris, jei nebuvo kažkam paskirtas, spitriai nukreipiamas į partijų reklaminius fondus.

P.S. Už šiuose rinkimuose laimėjusią partiją nebalsavau, bet saldžiai pasijuokiau, kad Ispanijoje klesti alkoholio verslas, o Lietuvos gatvėmis rieda tiek daug degalų ryjantis automobilis

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Parodykite savo realybę ir be pagražinimų aprašykite savo patyrimus – kiek uždirbate jūs, kokia suma mėnesiui reikalinga Lietuvoje? Jūsų minčių laukiame el. paštu pilieciai@delfi.lt.