Gyvenimas daugiabučių namų kvartaluose (ypač tuose senos statybos, pastatytuose, kai dar ir lito nebuvo) kartais primena sustojusį laiką. Mums įprasta dažnai apsimesti ir nematyti to, kas vyksta (tiksliau, visai nevyksta), kai daugiau nei 30 metų žmogus vaikšto tuo pačiu išklerusiu šaligatviu, kur praradus budrumą galima ir koją išsisukti. Apie tamsius bei seniai asfalto dangos nemačiusius kiemus, apie laiptines, kuriose sienos dažus matė dar anam tūkstantmetyje, niekas nekalba.

Garantuoju, kad gyvenimas tokioje aplinkoje galioja kokiems 2/3 Lietuvos gyventojų ir visi dėl to murma garsiai ar tyliai sau mintyse ir ieško kaltų. Kas lemia tokį mūsų apatiškumą bei nenorą kurti aplinką, kurioje būtų gyventi gera? Namus dažnai administruoja įvairios bendrijos, kurios atlieka tik mokesčių surinkimo funkcijas, susirinkimuose iškėlus tam tikrą idėją atsinaujinti bei sutvarkyti kiemus ar laiptines, dažniausia viskas sulaukia didelio pasipriešinimo bei lieka savo vietose.

Dauguma kiemų dažnai perpildyti automobilių, nebeatitinka šiuolaikinių standartų. Miestuose ant rankos pirštų galima suskaičiuoti kiemus, kurie parodė iniciatyvą ir išsprendė šią problemą. Dažnai trūksta dialogo tarp savivaldybės atstovų ir gyventojų, atsiradus problemai dažniausiai pradedama sklaidytis įvairiais dokumentais, kam priklauso tai tvarkyti. Galiausiai trūksta kantrybė dėl biurokratinių kliūčių bei viskas lieka taip, kaip buvo prieš tai.

Abejoju, ar daug gyventojų rūšiuoja šiukšles, laikosi nustatytų taisyklių. Konteineriai dažnai perpildyti, aplink mėtosi maišai šiukšlių, pakilus smarkesniam vėjui viskas pasklinda po kiemus, pievas. Teko stebėti situaciją, kai 4 dienas iš eilės niekas neatvyko išvalyti perpildytų konteinerių, šiukšlės pasklido po visą plotą, paskambinus į atitinkamą įstaigą, darbuotoja pranešė, kad kol kas tai niekam neužkliuvo ir šis skambutis buvo pirmas.
Konteineriai

Keturias dienas niekas to nepastebėjo ar nenorėjo matyti? Prieš kelias savaites įstaiga pranešė spaudoje apie naujų požeminių aikštelių įrengimą Gargždų mieste, kurios bus didesnės ir talpins dar daugiau šiukšlių. Bet ar tai išspręs problemą, kai dažnas gyventojas vis dar „neatskiria“, kur plastikas, o kur – popierius?

Sakoma, koks šeimininkas, tokia ir tvarka. Dažniausiai tie kiemai ir neturi šeimininko, tad belieka patiems su savimi susitarti ir pasiimti šluotą ir pradėti pokyčius bent savo laiptinėje. Tada žingsnis po žingsnio tvarka ir į valdžią ateis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kiemas“ ir išreikškite savo nuomonę!