Kaip DELFI pasakojo V. Ivanovas, tądien jis turėjo nufotografuoti Lvovo g. esančią statybvietę. Kaip sakė fotografas, tai jis darė nuo šaligatvio, viešoje vietoje, nelįsdamas į statybų erdvę, kurioje reikia dėvėti šalmą, turėti tam leidimą. Befotografuojant jis buvo sudrausmintas apsauginio.

„Jis išbėgo, į objektyvą kišo savo rankas. Kai paprašiau, kad netrukdytų man dirbti, jis pasakė, kad jam valdžia neleidžia fotografuoti šio objekto. Pasakiau, kad jis klysta dėl to, kad čia yra vieša vieta, kur fotografuoti galima, nelendu, kur reikia būti su šalmu. Tada jis dar labiau susierzino, aš du kartus patraukiau jo ranką nuo savo objektyvo, kad netrukdytų dirbti ir pasakiau, kad filmuosiu, įjungiau „Live“ transliaciją per feisbuką“, – pasakojo V. Ivanovas.

Tai, kas vyko po to, laisvai prieinama visiems internautams – fototografo feisbuko paskyroje patalpintame vaizdo įraše matoma, kad apsauginis prieš kamerą pradėjo sakyti, kad gerai, jog yra filmuojama, kad fotografas jį puolė ir stumdė, prie fotoaparato neprisilietė, nurodė fotografui, kad šis yra sulaikytas ir tempė jį link savęs už rankos ir kuprinės.

Tai, kad ką nors galėjo padaryti apsauginiui, fotografas griežtai neigia: „Pagalvok, aš turiu kuprinę, fotoaparatą ir dar turiu sugebėti jį sumušti.“

Po to, kai konfliktą ištransliavo feisbuke, fotografas sakė kreipęsis į policiją – prieš tai tą patį buvo padaręs apsauginis.

„Atvažiavo policija, paaiškino jam, kad aš tikrai turėjau teisę dirbti, fotografuoti ir nelindau į tą privačią teritoriją, neperžengiau ribos be apsaugos priemonių ir be leidimų, ir abu parašėme pareiškimus. Aš parašiau, kad jis man trukdė dirbti, kad jis stumdė mane ir tampė mane“, – nurodė V. Ivanovas. Pasak jo, jis sulaukė atsiprašymo iš statybų bendrovės ir statybų užsakovo „MG Valda“.

Pamatę per feisbuką transliuojamą konfliktą, į įvykio vietą suvažiavo kiti fotografai, įamžinę į įvykio vietą atvykusius pareigūnus – žemiau galite pamatyti DELFI fotografo Domanto Pipo nuotraukas iš įvykio vietos.

DELFI kreipėsi į įmonę, kurioje dirba vaizdo įraše užfiksuotas apsauginis – UAB „Baltijos Saugos Grupę“. Vilniaus regiono vadovas Kęstutis Adomaitis sutiko pakomentuoti susiklosčiusią situaciją.

Jis patvirtino, kad bendrovė vykdo „Park town“ komplekso teritorijos ir turto apsaugą nuo statybų darbų pradžios.

Pasak K. Adomaičio, kovo 14 d., apie 11 val. 35 min. „Park town“ komplekso teritorijoje dirbantis apsaugos darbuotojas pastebėjo, jog tarp vartų į statybos objekto teritoriją stovi nepažįstamas asmuo ir fotografuoja statybų objekto teritoriją.

„Apsaugos darbuotojas priėjo prie piliečio ir paprašė liautis fotografavus. Į tai pilietis atsakė necenzūriniais ir kitokiais žodžiais apsaugos darbuotojo atžvilgiu. Apsaugos darbuotojas perspėjo, kad pilietis liautųsi įžeidinėjęs, nes priešingu atveju bus iškviesta policija. Kadangi pilietis toliau keikėsi ir įžeidinėjo, apsaugos darbuotojas iškvietė policiją. Po skambučio pilietis bandė pasišalinti. Apsaugos darbuotojas perspėjo pilietį, kad jis liktų ir sulauktų policijos darbuotojų, priešingu atveju bus sulaikytas už viešosios tvarkos pažeidimą (necenzūrinių ir įžeidžiančių žodžių vartojimas viešoje vietoje). Pilietis nekreipė dėmesio ir mėgino pasišalinti. Apsaugos darbuotojas ranka suėmė kuprinę ir dar kartą paprašė palaukti policijos pareigūnų. Tuo tarpu pilietis mėgindamas išsilaisvinti toliau keikėsi ir mosavo rankomis mėgindamas išsilaisvinti nuo ji laikančio apsaugos darbuotojo. Mosuodamas rankomis jis kliudė apsaugos darbuotojo veidą. Vėliau pilietis nurimo ir prie automobilio laukė policijos. Atvykus policijos pareigūnams apsaugos darbuotojas ir pilietis parašė pareiškimus apie įvykusi incidentą“, – komentare savo situacijos versiją pateikė UAB „Baltijos Saugos Grupės“ atstovas.

Pasak jo, vaizdo įraše užfiksuotas apsaugos darbuotojas įmonėje dirba nuo 2012 m., yra išklausęs privalomus kursus, išlaikęs kvalifikacinius egzaminus ir turi policijoje išduotą sertifikatą.

Pasak K. Adomaičio, fotografuojant pačioje statybvietėje, o ne viešoje vietoje, reikia tam skirto leidimo.

„Vykdomos apsaugos eigoje mūsų įmonė buvo gavusi vieną pastabą, nes buvo užfiksuotas asmuo, kuris fotografavo statybų teritoriją ir pasišalino. Saugomo objekto teritorijoje esančio materialaus turto fotografavimas be leidimo kelia grėsmę tolesnio materialinių vertybių saugojimo eigai. Be to, buvo gautas statybos darbus vykdančios įmonės nurodymas, kad fotografuoti/ filmuoti objekte vykdomą veiklą galima tik su statybų vadovų leidimu. Tokie leidimai buvo suteikti ne kartą ir „Park town“ komplekso statybos eiga buvo fotografuojama ir filmuojama.“, – rašoma bendrovės komentare.

DELFI primena, kad fotografuoti viešoje vietoje galima.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)