Rankdarbiais džiugintos Kėdainių bendruomenės

Dar gruodžio pradžioje buvo nuspręsta su dovanėlėmis aplankyti ir senus, ir mažus kėdainiečius. Pradinių klasių mokiniai, padedami mokytojų ir mamų, gamino įvairius rankdarbius Josvainių socialiniame ir ugdymo centre gyvenantiems seneliams. Mažieji buvo kūrybingi ir išradingi ­– iš modelino, popieriaus, kankorėžių bei kitų medžiagų vaikų rankose gimė eglutės, elniai, zuikučiai, žvaigždutės, popierinės dėžutės, į kurias buvo įdėta arbatos ir saldainių, kalėdinės puokštės bei kitos malonios smulkmenos.

Vaikai ir jų mokytojos Josvainiuose gyvenantiems seneliams vežė ne tik savo rankdarbius, bet ir meninę programą. 4 a klasės mokinys Ignas Butkus pagrojo saksofonu, jo bendraklasė Mantė Adomaitytė – trimitu, Liepa Vaitkevičiūtė – smuiku. 2 a klasės mokiniai senelius pasveikino kalėdiniais eilėraščiais ir palinkėjimais, 6–7 klasių mokiniai žinomas pasakas „Varna ir sūris“, „Raudonkepuraitė“ suvaidino kitaip. Meninę programą vaikai užbaigė daina apie angelą.

Mažuosius kėdainiečius, vaikų darželių-mokyklų „Aviliukas“, „Obelėlė“, „Pasaka“, „Vyturėlis“ vaikus, Juozo Paukštelio progimnazijos mokiniai aplankė nešdami kalėdinio angelo žinią – dovanojo rankomis gamintus angeliukus. Angeliukus nėrė, mezgė, vėlė ir mokytojai, ir mokiniai, ir mokyklos budėtoja. Kartu su rankų darbo dovanėle kiekvienas darželinukas gavo ir atviruką – atspausdintą progimnazijos mokinio Nedo Mižutavičiaus piešinį, kuriame pavaizduotas angelas.

Progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Jolita Gaučienė palinkėjo, kad dovanotieji angeliukai įsikurtų toje namų vietoje, kur vaikai su šeima praleidžia daugiausia laiko, o atvirukas su angelu nukeliautų kaip sveikinimas mažųjų seneliams. Progimnazijos mokiniai darželiuose-mokyklose praleido nemažai laiko – su vaikais žaidė, 6 c klasės mokiniai suvaidino spektaklį „Mumių Kalėdos“.

Pasitinkant šventes – buvimo kartu džiaugsmas

Prieššventinės veiklos mokykloje suteikė galimybę jaukiai, kūrybingai, naudingai praleisti laiką bendraminčių draugijoje. Štai 5 b vadovė Brigita Jokubauskienė savo klasės mokinius, jų mamas, netgi brolius ir sesutes sukvietė kartu praleisti vakarą mokykloje gaminant kalėdinius atvirukus.

Skrebinimo technika mokytoja atvirukus gamina jau trejus metus, tad savo patirtimi pasidalino ir su auklėtinių šeimomis. Vaikai ir suaugusieji įdomiai ir naudingai praleido laisvalaikį mokykloje – pasigamino kalėdinius atvirukus dovanų ne tik artimiesiems, bet ir mokyklai. Per Kalėdas 5 b klasės sukurti atvirukai su sveikinimais pasiekė mokykloje dirbusius mokytojus, kurie dabar jau pensijoje.

Mokytojus pasimokyti marmuravimo technikos pakvietė socialinė pedagogė Loreta Pabrinkienė, kurios hobis – įvairūs menai. Kūrybinėse dirbtuvėse ji kolegas pamokė, kaip pabodusius eglutės žaisliukus papuošti naujai. Kaip sakė socialinė pedagogė, svarbiausia šios veiklos sėkmė, kad mokytojai buvo kartu ir kurdami, pasinerdami į spalvų magiją atsipalaidavo. Be to, savo rankomis papuošė eglutės žaisliukus, kurie džiugino per Kalėdas.

Mėgstantieji laisvalaikiu kepti įvairius kepinius prieš Kalėdas taip pat susibūrė bendrai veiklai. Technologijų mokytojos Lina Pravackienė ir Rūta Bikulčienė 8 b, 8 c klasės mokines pakvietė savo kepiniais prekiauti „Nykštukų kepyklėlėje“ per kalėdinės eglės įžiebimo šventę Kėdainiuose. Ir namuose, ir mokykloje mokinės gamino skanėstus, juos gražiai supakavo kartu su kalėdiniu palinkėjimu kėdainiečiams.

Štai 8 b klasės mokinė Gabrielė Juknaitė kepė keksiukus, kurių receptą rado internete, jį ištobulino ir per šventes dažnai pradžiugina artimuosius, draugus. Miesto šventei Gabrielė keksiukus puošė kalėdiškai, tačiau pagyrimų jos kepiniai sulaukė pirmiausia dėl skonio. Mokinė džiaugėsi prisiminusi, kaip viena pirkėja net kelis kartus sugrįžo pagirti jos keptų keksiukų. „Nykštukų kepyklėlėje“ prekiavusiai Emai Jamontaitei buvo smagu, kad kepiniai patiko ir mažiesiems pirkėjams. Mokinė mano, kad rankų darbo dovanos, pagaminti skanėstai daug mielesni, nes byloja apie žmogaus pastangas nudžiuginti. Liepa Lydekaitė pastebėjo, jog bendrai veiklai susibūrusios mokinės pardavė visus savo kepinius ir galėjo už surinktus pinigus nupirkti nagų draskyklę, kurios reikėjo gyvūnų globos tarnyboje „Pifas“ prižiūrimoms benamėms katėms.

Šventišką nuotaiką skleidė kūrybiniai darbai

Šventiniu laikotarpiu mokyklos erdvės buvo papuoštos įvairiais kūrybiniais darbais. Tradiciškai kalėdiniu mokyklos papuošimu rūpinosi dailės mokytoja Jolanta Adukauskienė, antro aukšto fojė mokinių darbų parodą rengė mokytojos Ernesta Zabutkienė ir Eglė Kirsienė. Kaip sakė lietuvių kalbos mokytoja Eglė Kirsienė, šiemet parodos tema – dovanos, o jos gali būti sudedamos į kojines. Taigi vaikai gamino įvairias kojines kalėdinėms dovanoms. Mėgstamiausios buvo megztos kojinės – išdailintos, išpuoštos įvairia technika. Pagaminti gražias kojines mokiniams padėjo ir jų mamos, močiutės – mokytojos manymu, tokiu būdu kalėdinė dvasia buvo paskleista ir vaikų šeimose. Taip pat mokiniai rašė rašinėlius apie dovanas, ne tik materialines, bet ir dvasines. Dažnas vaikas pastebėjo, kad dovana yra šeima, draugai, sveikata. Tai rodo, kad ir vaikams, ir suaugusiesiems dovanojimo prasmė yra ta pati – meilė ir dvasinė šiluma.

Progimnazijos bendruomenę džiugino ir 3 b klasės mokinių mamų gaminti kalėdiniai žaisliukai, mokinių komponuotų puokščių, atvirukų parodos. Netgi mažiausieji, 1 b klasės mokiniai, surengė parodėlę „Nekirsk eglutės“.

Taigi kalėdinis laikotarpis – metas, kai visi laukiame stebuklo. O jo belaukdami patys imame kurti paprastus, bet svarbius stebuklus, kurie mus suartina ir sušildo.

Informaciją rinko Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ žurnalistės Roberta Varnauskaitė, Dija Bersėnaitė

Spaudai parengė laikraščio vadovė Jolita Mickienė