Mano žmona taip pat mokėsi Lietuvoje ir JAV.

Gyvename JAV pietuose, viename iš didesnių metropolių (1,8 milijonas žmonių). Kartu su žmona, lietuve dirbame valstybiniame sektoriuje. Mūsų šeimoje auga du mažamečiai vaikai. Stengiamės palaikyti lietuvišką dvasią. Abu vaikai puikia kalba lietuviškai nors Lietuvoje ir nėra buvę. Apie grįžimą į gimtinę kol kas nesvarstome, manau, kad šį sprendimą priims mūsų vaikai: jie pasirinks, kur norės gyventi.

Skaitau žmonių, išvykusių iš Lietuvos, istorijas ir džiaugiuosi, kad daugumai pavyksta „prasimušti“ ir sukurti geresnį gyvenimą savo šeimoms. Tuo pačiu noriu pasidalinti su skaitytojais, kaip atrodo tipinė amerikietiško namų ūkio (angl. household) ekonominė realybė. Pateikiu santrauką su paaiškinimais.

Metinės šeimos ūkio pajamos – 178 tūkst. dolerių: (apie 169 tūkst. eurų)

Alga – 148 tūkst. dolerių (apie 140 tūkst. eurų)

Pajamos iš investicijų – 20 tūkst. dolerių (apie 19 tūkst. eurų)

Darbdavio įmoka į pensijinį fondą – 10 tūkst. dolerių (apie 9,5 tūkst. eurų)

Viešojo sektoriaus darbuotojų metinės pajamos yra skelbiamos viešai, valstybinėse interneto svetainėse. Darbdavio įmokos į pensijų fondus taip pat yra vieša informacija. Priklausomai nuo kontrakto, įmokos į fondus yra apie 8-12 proc. metinių pajamų. Darbuotojai gali mokėti papildomai ir investuoti savanoriškai.

Šeimos ūkio pajamų mokestis ir išlaidos – iš viso – 61,5 tūkst. dolerių (apie 58,3 tūkst. eurų):

Šeimos ūkio išlaidos – 16,5 tūkst. dolerių (apie 15,7 tūkst. eurų)

Federaliniai ir valstijos pajamų mokesčiai – 9 tūkst. dolerių (apie 8,5 tūkst. eurų)

Sveikatos draudimas – 4 tūkst. dolerių (apie 3,8 tūkst. eurų)

Papildomos investicijos į pensijinį fondą (savanoriškos) – 16 tūkst. dolerių (apie 15 tūkst. dolerių)

Nekilnojamo turto (žemės) mokesčiai – 5 tūkst. dolerių (apie 4,7 tūkst. eurų)

Nekilnojamo turto paskola – 6 tūkst. dolerių (apie 5,7 tūkst. eurų)

Metinė namų bendrijos įmoka – 5,5 tūkst. dolerių (apie 5,2 tūkst. eurų)

Pajamų mokesčiai JAV yra dviejų kategorijų: federaliniai ir valstijos.

Mokesčių dydis priklauso nuo metinių įplaukų, yra mokama kartą per metus – balandžio mėnesį. Socialinės rūpybos mokestis yra iš dviejų dalių: senatvės pensija (angl. social security) ir senatvės sveikatos draudimo (angl. medicare). Pensija bei draudimu galima naudotis, jei esi 65 metų ar vyresnis žmogus.

Sveikatos draudimo įmoka, kurią moka pats darbuotojas (4000 dolerių per metus keturių asmenų šeimai), yra iš dalies remiama darbdavio. Mūsų atveju darbdavys papildomai moka 12 tūkst. dolerių (apie 11,3 tūkst. eurų) per metus. Todėl bendri sveikatos draudimo kaštai būtų apie 16 tūkst. dolerių metams. Per metus mes taip pat investuojame apie 8 proc. savo pajamų savanoriškai senatvės pensijai.

Nekilnojamo turto mokesčiai priklauso nuo namo vertės ir siekia apie 0,5-1 proc., tačiau tai labai priklauso nuo valstijos bei miesto įstatymų. Nekilnojamo turto paskolos (angl. mortgage) metinės palūkanos svyruoja apie 3-5 proc., priklausomai nuo paskolos dydžio, trukmės bei patikimumo.

Metinė namų bendrijos įmoka naudojama aplinkos gerbūvio palaikymui: želdinių bei vejos tvarkymui, baseino priežiūrai ir pan.

Mėnesio (einamosios) išlaidos:

Vaikų priežiūra (darželis) – 700 dolerių (apie 664 eurus)

Maistas – 1500 dolerių (apie 1423 eurus)

Buitinės paslaugos (dujos elektra, vanduo) – 200 dolerių (apie 189 eurus)

Interneto paslaugos – 70 dolerių (apie 66 eurus)

Mobilūs telefonai (2) – 110 dolerių (apie 104 eurus)

Kuras (du automobiliai) – 200 dolerių (apie 190 eurų)

Papildomas vaikų ugdymas – 200 dolerių (apie 190 eurų)

Išlaidos šeimos gyvūnėliui – šuniui – 60 dolerių (apie 57 eurus)

Savanoriškas gyvybės draudimas – 20 dolerių (apie 19 eurų)

Šeimos išlaikymas JAV, priklausomai nuo poreikių, nėra labai brangus, tačiau „suryja“ pusę visų disponuojamu pajamų. Ikimokyklinio amžiaus vaiko priežiūra privačiame darželyje kainuoja 700 dolerių (30 val. priežiūros ir mokymo per savaitę). Būtų sunkoka detalizuoti išlaidas maistui, tačiau per mėnesį jos sudaro apie 20 proc. pajamų.

JAV, kaip ir Lietuvoje, maisto kokybė yra proporcinga jo kainai. Žemiau pateikiu sąrašą, kaip atrodo vienas, nebūtinai tipinis, šeimos apsipirkimas savaitgaliui. Buitinių paslaugų kaina svyruoja kas mėnesį, bet vidutiniškai nesiekia 200 dolerių. Šaltuoju metų laiku daugiau mokame už šildymą dujomis, o šiltuoju metų laiku – už oro kondicionavimą-šaldymą elektra.

Valstijoje, kurioje gyvename, oro temperatūros svyruoja smarkiai. Žiemos metu temperatūra naktį nukrenta iki 0 laipsnių, o dieną pakyla iki 10-15 laipsnių. Vasarą temperatūra dienos metu pakyla iki 35-40 laipsnių.

Interneto paslaugos – 70 dolerių, nėra jokių spartos ir duomenų kiekio apribojimų. Mobiliųjų telefonų išlaikymas atsieina 110 dolerių, taip pat be jokių apribojimų (mobiliajam internetui, skambučiams, trumpoms žinutėms). Kuro sąnaudos nedidelės: 1 galonas (apie 4 litrus) kainuoja apie 2,20-2,50 dolerius (2,08-2,4 euro)(0,60-0,70 dolerio už 1 l; 0,56-0,66 euro). Papildomas po pamokinis vaikų ugdymas – tai muzikos ir teatro pamokos, plaukimo klubas, futbolas.

Yra ir daug nedidelių papildomų išlaidų, kurių negalima surašyti į lentelę, nes jos nuolat kinta. Pavyzdžiui, nekilnojamo turto draudimas – nuo 1000 dolerių (apie 949 eurus) metams, sporto klubo abonementas – 30-60 dolerių/mėn. (apie 28-57 eurus), internetinė televizija – 10-15 dolerių/mėn. (apie 9,5-14,2 eurų), papildomos vaikų ispanų kalbos pamokos – 30 dolerių/mėn. (apie 28 eurus), privalomas automobilių draudimas – 240 dolerių (apie 228 eurų) metams, privalomas automobilio mokestis – 130 dolerių (apie 123 eurus) metams, automobilių statymo aikštelės nuoma – 70 dolerių (apie 66 eurus) metams, vaikų auklė – 10 dolerių (apie 9,5 euro) už valandą.

Manau, kad skaitytojams būtų įdomu palyginti, kokios yra maisto kainos JAV ekologinio maisto prekybos centre „Whole Foods“ (nežinau, koks prekybos centras būtų geras atitikmuo Lietuvoje).

Šeimos savaitgalio apsipirkimo pavyzdys:

Šio straipsnio tikslas yra informacinio pobūdžio. Manau, kad skaitytojai galės patys palyginti ir suvokti, kokia skirtinga, o gal ir panaši, yra Lietuvos ir JAV ekonominė situacija. Sėkmės visiems lietuviams, kur jūs begyventumėte!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Per šventes į Lietuvą sugrįžo ne vienas svetur gyvenantis tautietis – kelioms dienoms ar ilgesnėms atostogoms užsienyje gyvenimą kuriantys lietuviai parvyko kartu su artimaisiais paminėti svarbiausių žiemos progų. Vis dėlto, kai vieniems progų grįžti į tėvynę ieškoti nereikia, kiti čia atvyksta vos kartą per kelis metus. Klausiame Jūsų – į ką atkreipėte dėmesį grįžę į tėvynę? Kas, jūsų manymu, pasikeitė?

Jūsų anonimiškumą garantuojame, o už atvirumą dviem skaitytojams pažadame prizą – po I. Liutkevičienės knygą „15 metų su Galina Dauguvietyte“.

Laimėti galite savo istoriją siųsdami dviem būdais – arba spausdami pilką mygtuką čia arba rašydami laišką el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Svetur“ Jūsų anonimiškumą garantuojame.