Praėjo mėnuo. Ramūnas Karbauskis išties nuveikė eilę darbų. Pirma, panaikinta privilegija Seimo nariams nuomoti automobilius iš parlamentinių lėšų. Tačiau parlamentinės lėšos nė vienu euru nebuvo sumažintos ir išliko lygiai to paties dydžio. Rinkėjui esminio skirtumo nėra, kad lygiai tokius pačius pinigus dabar Seimo nariai, pavyzdžiui, išleis ne besinuomodami automobilį, bet naudodamiesi taksi paslaugomis.

Antra, akcentuojant „mažinamą“ biurokratiją Seime nedelsiant buvo įsteigtas naujas Kultūros komitetas. Įkūrus naują Seimo Kultūros komitetą, kuriam vadovauja R. Karbauskis, prireikė ir jį aptarnausiančių valstybės tarnautojų. Taigi pažadėjus mažinti biurokratiją vos septyniems politikams, tame tarpe R. Karbauskiui, aptarnauti buvo sukurtas naujas Seimo kanceliarijos struktūrinis padalinys, kuriame šiuo metu valstybės lėšomis apmokamas keturių „biurokratų“ darbas.

Trečia, kaip niekada „plačiai“ išdiskutuotas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas. Šia tema kiek plačiau. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis monologais „išdiskutavo“ kaip dabar viskas bus. Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, „valstiečių“ frakcijos seniūnas, fondo „Švieskime vaikus“ įkūrėjas, projekto „Išsaugokime vyrus“ mecenatas, blaivaus festivalio visai šeimai „Naisių vasara“ sumanytojas (ir t.t.), genetikos mokslus studijavęs agronomas Ramūnas Karbauskis, anot jo, neinformuotai visuomenei, tėčiams ir mamoms, negalintiems teigti, kad jie žino, kuris metodas yra geresnis, paaiškino pagalbinio apvaisinimo ypatumus.

Liūdna. Baisu. Gėda. Tik pats R.Karbauskis, matyt, nesusiprato, iš ko jis šį sykį gardžiai pasijuokė, kai kalbėdamas apie dirbtinio apvaisinimo procesą nurodė, kad žmonės – ne gyvuliai, bet principas tas pats. Ir siūlo neribotam terminui užšaldyti embrionus. (…)

„Aš tiktai galiu pasakyt, kad būtų ramu, embrionų šaldymas yra labai pigi procedūra ir, reiškia, laikymas tų užsaldytų embrionų, tai yra nu tikrai ne tie pinigai“, – „Lietuvos ryto TV“ laidoje sakė R. Karbauskis. Jis čia pat priduria: „Šitoj situacijoj aš nematau nieko blogo, jeigu galvoti iš principo apie tai, kad mes turime kažkokį tai embrionų banką <...> Tai jeigu atsitiktų, pavyzdžiui, kažkoks tai kataklizmai visuomenėje ir taip toliau, tą banką galbūt valstybė nutartų panaudoti atstatydama, pavydžiui, populiaciją ir taip toliau. Tai teoriškai taip galėtų būti. <...> iš principo, mes tiesiog nenorim, kad gyvybė būtų žudoma tokiu būdu.“

Akivaizdu, politiko kalbomis demonstruojama nepagarba žmogui, jis traktuojamas „negalinčiu teigti, kad žino“. Tokioje situacijoje pasigendama Seimo opozicijos. Mielos Seimo opozicijos atstovės, Seimo vyrai, mylintys ir gerbiantys moteris, kodėl iki šiol nėra nė vienos Jūsų griežtos replikos, komentaro ar pasiūlymo balsuoti dėl naujo Kultūros komiteto pirmininko Seime? Kodėl praėjusioje kadencijoje kritika ir atsakomybė už netinkamą kalbėjimą juodaodžio atžvilgiu visu savo griežtumu (su doze pašaipų ir pažeminimo) pasiekė Seimo narę Dalią Teišerskytę. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu prisiminti, kad ji neteko šešėlinio (t.y. neturimo) kultūros ministrės posto. Tačiau dabar, po, mano galva, itin žeminančių Ramūno Karbauskio replikų Seime išliko visiška tyla ir žemo tono tolerancija.

Nejau Seimui ir pačiai „valstiečių“ frakcijai tinka šis vienasmenis dominavimas, nuomonės primetimas ir, mano galva, niekinantis požiūris? Kalbėtojas juk pats nesusivoks, kad tokio žmogaus vadovavimas parlamento Kultūros komitetui nedera su jo minėtais pasisakymais ir menkina Seimo autoritetą. Keista, tačiau beveik visi didžiausios Seimo frakcijos nariai pamiršo arba nesusivokia turį laisvą Seimo nario mandatą ir žodžio laisvę. Diskusijų laisvę ir galimybę pasisakyti.

Embrionų šaldymo pigumo akcentavimas pasirenkant gyvybės išsaugojimo formą negali būti suvokiamas kaip etiškas ir moralus. Krikščioniškos katalikiškos vertybės, Ramūnai Karbauski, nėra fanatizmas! Dievo meilė nėra argumentas politinėms manipuliacijoms. Embrionas turi teisę į gyvybę, tačiau lygiai taip embrionas turi teisę į laimingą vaikystę, turi teisę į tėtį ir mamą, turi teisę nebūti statistiniu vienetu ir privalo gauti tėvų, o ne politikų jam parinktą gimimo vietą, laiką ir tikslą.

Embrionas nėra pigus žmonių populiacijos atkūrimo variantas! Užšaldytą embrioną paversti žmogumi praėjus šimtui metų nėra etiška. Politikas neturi jokios teisės „sureglamentuoti“ vaikui neaiškų ir nenuspėjamą likimą, o tėvams – nesaugumą ir nežinomybę dėl to, kas bus padaryta su jų kraujo, kūno ir meilės vaisiumi valstybės sprendimu.

Galiausiai, vertinant gyvybės nužudymo suvokimą pagal primetamas dogmas, norisi priminti, kad Lietuvoje yra legalus nėštumo nutraukimas iki 12 nėštumo savaitės. Nejau, kaip Lenkijoje, bus pasiūlyta šias procedūras uždrausti?

Politikas, žadėjęs daryti tai, ko žmonės iš jo tikisi, pranoko rinkėjų lūkesčius.

Asmeniškai aš tikiuosi, kad po tokių, mano manymu, nepagarbių, neadekvačių ir žmones menkinančių pareiškimų užteks savigarbos viešai atsiprašyti ir savo paties iniciatyva pasitraukti iš (labai panašu, kad sau pačiam ir susikurto?) Seimo Kultūros komiteto pirmininko pareigų. Mokykime kultūros pradėdami nuo savęs.

Ketvirta, suformuota Vyriausybė. Geras darbas ir solidus pasirinkimas. Stiprus ir didelį visuomenės pasitikėjimą turintis premjeras kol kas yra vienintelė reali atsvara autoritarizmo ir fanatizmo apraiškoms stabdyti.

Penkta, planuojamų darbų perspektyva. Svarbiausiųjų sąraše – emigravusių žmonių susigrąžinimas į Lietuvą. Dar ir dar kartą, nebandykite mūsų kantrybės, Ramūnai Karbauski, ir pradėkite nuo savęs. Manau, padirbėkite ir į Lietuvą sugrįš, nežinau, ar Jūsų vaikai, tai bet bent jau emigravusi Jūsų žmona. Anot Jūsų, šeima išvyko dėl nesaugios situacijos valstybėje, dėl galimos fizinės grėsmės jų atžvilgiu.

Tai, turtingiausio Seimo nario teigimu, tikrai nebuvo stiprių finansinių galimybių lemtas sprendimas pasirinkti patogesnį gyvenimą svetur. Mes netikime, tuo ką Jūs sakote, Ramūnai Karbauski, nes pastebime, kad garbiai deklaruojamos šeimyninės vertybės Jūsų atveju realiai išreikštos nebuvimu drauge ir vyro bei žmonos gyvenimu atskirai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!