Planuoja išleisti jau penktą knygą

Vienas iš kiek daugiau nei 60 „Lietuvos Maksimalistų“ stipendiją 2016–2017 mokslo metams pelniusių moksleivių Lukas Arlauskas programos stipendininkų gretose jau 5-tą kartą. Šiuo metu vienuoliktoje klasėje besimokantis vaikinas net triskart įvertintas už pasiekimus kūrybos ir meno srityje, pastaruosius dvejus metus jam skiriamas įvertinimas už nuolatinį pažangumą.

Luką turbūt galima vadinti vienu jauniausių šalies rašytojų. Jo talentas pirmą kartą pastebėtas dar pradinėse klasėse, o būdamas penktokas jis jau ėmėsi rašyti knygas. Dar mokslo metų pradžioje paklaustas, kam išleis stipendijos lėšas, jaunuolis atviravo pinigus skirsiantis jau 5-osios jo parašytos knygos leidybai. Šiandien jo parašytą apysaką, kurioje gvildenami sudėtingi paauglių tarpusavio santykiai ir draugystė, jau gali įsigyti skaitytojai. Tiesa, pastaruoju metu Lukas aktyviai domisi informacinėmis technologijomis. Nors rašymas visuomet išliks vaikino mėgstamiausias hobis, kol kas jo planuose – programavimo studijos.

Naujų pasiekimų sieks biomedicinoje

Šiemet už pasiekimus sporte stipendiją pelniusi abiturientė Urtė Baikštytė savo mokykloje gerai žinoma sportininkė. Šią vasarą Europos jaunių lengvosios atletikos čempionate mergina iškovojo sidabrą šuolio į aukštį rungtyje.

Nors kolegos ir treneriai Urtei žada profesionalios sportininkės karjerą, pati abiturientė ruošiasi biomedicinos studijoms. „Manau, kad sportas yra glaudžiai susijęs su biologija ir medicina, o abi šios sritys man be galo įdomios. Žinoma, neatsisakysiu ir sporto. Studijuodama toliau ketinu tęsti ir sportininkės karjerą, dėl kurios kartais tenka paaukoti ir mokslams skirtą laiką“, – prisipažįsta mergina. Šiuo metu Urtė jau ruošiasi būsimiems brandos egzaminams ir tikisi rudenį studijas pradėti viename iš Lietuvos universitetų.

Gautą stipendiją investuoja į meną

Šiuo metu abitūros egzaminams taip pat besiruošiantis Lukas Rebždys programos stipendiją kūrybos ir meno srityje pelno jau antrus metus iš eilės. Kaip ir pernai, dalį gautų lėšų vaikinas ketina skirti naujai foto technikai įsigyti, o likusią dalį – būsimoms skandinavistikos studijoms Vilniaus universitete.

Lukas atvirauja, kad nors ir neketina studijuoti fotografijos, šiam hobiui ir toliau skirs didžiąją dalį savo laisvalaikio. „Man fotografija yra būdas parodyti žmonėms pasaulį tokį, kokį jį matau aš. Savo nuotraukas eksponavau jau 6 parodose, o man tai pati didžiausia motyvacija“, – sako L. Rebždys. Pasak jo, dažniausiai fotoaparato objektyvas krypsta į vaizdingus gamtos reiškinius. Dėl to ankstyvus vasaros rytus abiturientas dažniausiai leidžia būtent gamtoje.

Kasmet stipendijų vertų moksleivių daugėja

Pasak „Lietuvos Maximalistų“ stipendiją įsteigusios bendrovės „Maxima LT“ generalinio direktoriaus Žydrūno Valkerio, paskatinimo vertų moksleivių šalyje tik daugėja, o juos įvertinti darosi sudėtingiau.

„Kasmet sulaukiame bent kelių šimtų paraiškų ir motyvacinių laiškų moksleivių, pretenduojančių į šią stipendiją įvairiose mokslo srityse. Reikia pripažinti, jog atrinkti galutinį stipendininkų sąrašą iš tokios gausybės nelengva. Kartu su komisijos nariais ilgai svarstome ir diskutuojame, nes kiekvienas iš šių moksleivių pasižymi neeiliniais pasiekimais ir gabumais, kurie maloniai stebina. Tikime, kad palikę mokyklos suolą jie ir toliau sieks mokslo aukštumų ir taps svarbia ateities mokslo ir akademinės visuomenės dalimi. Drauge tikimės, kad mūsų paskatinimas padės šiems jaunuoliams tvirtai siekti užsibrėžtų tikslų ir dar ne kartą išgirsime apie jų nuveiktus darbus“, – sako Ž. Valkeris.

Kaip ir kasmet, šiemet į „Lietuvos Maksimalistų“ stipendiją pretenduojantys moksleiviai buvo vertinami už pasiekimus 8 mokslo srityse – mokslo, muzikos, kūrybos ir meno, sporto, visuomeniškumo, ekologiškumo, inovacijų bei nuolatinio pažangumo. Iš viso dėl stipendijos šiemet varžėsi 364 kandidatai besimokantys 1-12 klasėse.

Nacionalinė moksleivių skatinimo programa „Lietuvos Maximalistai“, organizuojama kartu su Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija, išaugo iš dviejų kitų prekybos tinklo „Maxima“ vykdytų švietimo paramos programų. „Maxima“ jau 13 metų laikosi šios strateginės rėmimo krypties ir stipendijomis skatina talentingus ir pažangius šalies moksleivius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją