Mokyklos statyba buvo pradėta 1934 m. Didelė dalis statybinių medžiagų, inventoriaus – langai, durys, klasių suolai, lentos, parketas, radiatoriai, santechninė įranga – buvo atgabenti iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur L. Radziukynas apsigyveno baigęs mokslus Varšuvoje. Pagal jo projektą visus darbus atliko Balkūnų kaimo meistrai. Anais laikais tai buvo moderni mokykla. Teritorijoje įrengtas artezinis gręžinys, vėjo jėgainė-siurblys, įrengtas centrinis šildymas ir biologiniu būdu tvarkoma kanalizacija. L. Radziukynas savo gimtojo kaimo mokyklos statybai paaukojo 160 tūkst. litų. Ji buvo pastatyta per dvejus metus ir 1936 metais atvėrė duris mokiniams, kurie joje mokėsi 72 metus, iki 2008-ųjų metų.

Alytaus rajono savivaldybė ieško galimybių atgaivinti buvusios mokyklos pastatą. „Norime, kad pastatas būtų lankomas ir gyvas. Jame galėtų vykti įvairios edukacijos, organizuojama muziejinė veikla. Bet viena savivaldybė prikelti pastatą naujam gyvenimui finansiškai nepajėgi“,– sako Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Savivaldybė yra parengusi kelis Kurnėnų mokyklos tvarkybos projektus, kuriems finansavimo Europos Sąjunga bei Kultūros ministerija neskyrė. Ieškant lėšų, parengtas dar vienas projektas, kuriame numatyta prie mokyklos pastatyti naują pastatą, įrengti konferencijų sales, kitas erdves, kurias planuojama nuomoti, o gautas pajamas investuoti į mokyklos pastato atnaujinimą. Projektas buvo teiktas Lietuva–Lenkija bendradarbiavimo per sieną, Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programoms, tačiau lėšų projektui taip pat nebuvo skirta.

Prieš metus dar kartą apie mokyklos perspektyvą diskutuota rajono savivaldybėje vykusioje konferencijoje „Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykla: praeitis ir ateities vizija“.

Kurnėnų mokyklos pastatų kompleksu domėjosi ne vienas verslininkas. Tačiau įvertinę, kad pastatas yra saugomas valstybės ir jo renovavimui yra taikomi ypatingi reikalavimai, o juos įvykdyti reikalingos didelės lėšos, idėjų atsisakė.

Tam, kad Kurnėnų mokykla būtų prikelta naujam gyvenimui, savivaldybė ieško lėšų ne tik ES struktūriniuose fonduose, Lietuvos valstybės biudžete, kalbina verslininkus, bet ir pristato ją tarptautinėse rinkose. Šiais metais apie L. Radziukyno mokyklą ir savivaldybės siekį ją atnaujinti išgirdo Kinijos verslininkai. Istorinį pastatą ir veiklos jame idėjas pristatė savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė. Tangshan, Hebei provincijoje ji lankėsi su Lietuvos savivaldybių asociacijos delegacija. Mokyklos atnaujinimo galimybės buvo aptartos rugsėjo 23 d. Gardine (Baltarusijos Respublikoje) vykusiame savivaldybės vadovų susitikime su Gardino rajono vykdomojo komiteto vadovais, įgyvendinant bendrą ES fondais remiamą projektą. Pastaruoju metu sulaukiama ir privačių verslininkų iniciatyvų, norinčių investuoti.

Istorinius buvusios mokyklos pastatus savivaldybė ir toliau sieks atgaivinti ir kviečia prisidėti rajono gyventojus.

Algirdo Vrubliausko labdaros ir paramos fondas, remdamasis išeivijos lietuvio altruizmu ir dideliu noru dalintis su kitais ir įprasminti savo gyvenimą dideliais darbais, kviečia paminėti buvusios Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos 80-metį ir jos įkūrėjo 60-tąsias mirties metines.

Spalio 21 d. 12 val. Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios, 13 val. Alytaus kraštotyros muziejuje vyks konferencija.