Sportininkų svajonė – ne tik sportuoti, bet ir programuoti

Saulėtą dieną susirinkusiuosius sveikinęs renginio vedėjas Saulenis Pociūnas žaidynes, kuriose dalyvauja daugiau nei 200 tūkst. įvairaus amžiaus vaikų, pavadino lietuviškąja moksleivių olimpiada. Tiesa, prezidentūroje penktadienio popietę susirinko tik dalis dalyvių – į sostinę iš įvairių šalies vietų atvyko 21 mokyklos ir 12 savivaldybių atstovai – aktyviausiai prie mokyklų pasiekimų prisidėję mokiniai, mokytojai ir darbuotojai.

Iš Molėtų pradinės mokyklos į renginį su savo mokytojais ir mokyklos sportininkais atvykusios dešimtmetės Paula ir Gustė pasakojo, kad joms artimiausi sportai – rankinis ir šokiai. Vis dėlto, sportuoti mėgstančios mergaitės sakė, jog ateityje norėtų sportą ir kitą veiklą suderinti – Paula svajoja būti rankininke ir programuotoja, o Gustė – gydytoja ir bėgike.

Jos pasakojo visuomet palaikančios savo mokyklos sportininkus, o tuos, kuriems trūksta motyvacijos, paragino – tereikia įgyvendinti teis dalykus. „Visų pirmą pasitikėti savimi, o visų antra – užsispirti ir siekti tikslo, – viena per kitą patarimais dalijosi mergaitės. – Ir netingėti.“

Iš Širvintų pradinės mokyklos atvykę ir diplomais bei pirmosios vietos taure džiaugęsi Nojus, Pijus ir Gustė pasakojo, kad jų mokyklai pasirodyti žaidynėse sekėsi itin gerai – pirmas vietas mokyklos mokiniai užėmė žaisdami šaškėmis, šachmatais, dalyvaudami estafečių, kvadrato, plaukimo rungtyse. Visi trys ketvirtokai – plaukikai – džiaugėsi atvykę į šventę Vilniuje ir sakė, kad sportuoti norėtų ir ateityje. Pradėti sportuoti, pasak pradinukų, labai paprasta. „Užsiėmi ir pradedi – labai patinka ir sunku sustoti“, – sakė Pijus. Kaip pridūrė dešimtmetė Gustė, kiekvienas sportuoti pradėjęs žmogus jau turi savo rekordą.

Apdovanota 21 mokykla

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė visus susirinkusiuosius sveikino atvykus ir džiaugėsi, kad LMŽ dalyvauja didelė dalis šalies mokyklų. Kaip sakė D. Grybauskaitė, sportinis charakteris, kurį vaikai išugdo besportuodami, jiems padės ir gyvenime. Vėliau kalbėjusi LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė padėkojo mokiniams, mokytojams ir olimpiečiams, kurie įkvepia ir motyvuoja jaunąją kartą.

Apdovanojamus iš D. Grybauskaitė ir D. Gudzinevičiūtė rankų gavo Kauno Jono Jablonskio gimnazija, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Panevėžio 5-toji gimnazija, Alytaus Švento Benedikto gimnazija, Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazija, Kauno r. Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija, Biržų „Kaštonų“ pagrindinė mokykla, Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija, Širvintų „Atžalyno“ progimnazija, Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazija, Mažeikių Pavasario pagrindinė mokykla, Rokiškio Senamiesčio progimnazija, Molėtų pradinė mokykla, Šiaulių Centro pradinė mokykla, Širvintų pradinė mokykla, Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazija, Varėnos r. Merkinės Vinco Krėvės gimnazija, Klaipėdos rajono Dovilų pagrindinė mokykla, Marijampolės savivaldybės Mokolų pagrindinė mokykla, Joniškio rajono Gataučių Marcės Katiliūtės mokykla.

Renginio metu buvo pasveikintos ir savivaldybės, kuriose esančios mokyklos pasiekė geriausią bendrą metų rezultatą: Panevėžio miesto, Vilniaus miesto, Kauno miesto, Kėdainių rajono, Kauno rajono, Alytaus miesto, Kelmės rajono, Šilalės rajono, Biržų rajono, Vilniaus rajono, Rokiškio rajono, Kauno rajono savivaldybės.

Mokinė svajoja atstovauti savo šalį sporto rungtynėse

Visiems dalyviams papasakoti, kaip sekėsi dalyvauti LMŽ, buvo pakviesta Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos mokinė Erika Danilovaitė. Badmintoną žaidžianti mergina sakė besidžiaugianti, kad gali atstovauti savo mokyklą, miestą ir tikėjosi, kad ateityje pavyks tapti ir sportininke, kuri bus savo šalies atstove.

Pasak jos, žaidynėse svarbu nepamiršti ir sportuojantiems mokiniams padedančių trenerių, „be kurių varžybos net neįvyktų.“ Jaunoji sportininkė džiaugėsi, kad treniruojantis galima susibendrauti ne tik su jais, bet ir mokytojais, gerai praleisti laiką su draugais.

Atidaryme – Europos čempionato prizininko priesaika

Po apdovanojimų buvo paskelbtas 2016-2017 m. Lietuvos mokyklų žaidynių atidarymas – dvyliktąjį kartą vyksiančiame renginyje dalyvaus daugiau negu 200 tūkst. mokinių iš 60 Lietuvos savivaldybių.

Atidarymo metu Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokiniui Matui Čepuliui, rekordininkui, Europos U-16 svarsčių kilnojimo čempionato prizininkui, buvo perduota estafetės lazdelė – įpareigojimas mokiniams dalyvaujant žaidynėse būti sąžiningiems, padėti draugams ir varžovams, siekti tikslų ir garbingai atstovauti savo mokyklas.

Kartu su M. Čepuliu, Biržų Kaštonų pagrindinės mokyklos mokytoja Jūratė Jankauskienė ir vyriausiasis teisėjas Gintaras Prunskus perskaitė priesaikas, kuriose pažadėjo sąžiningai dalyvauti ir vertinti Lietuvos mokyklų žaidynes.

Lietuvos mokyklų žaidynės – tai didžiausias sporto renginys Lietuvoje, kuriame dalyvauja daugiau negu 200 tūkst. pačio įvairiausio amžiaus mokinių iš 60 Lietuvos savivaldybių. Į žaidynių programą įtraukta net 24 sporto šakos, taip kiekvienas mokinys skatinamas atrasti sau pačią tinkamiausią. Prie žaidynių kiekvienais metais prisijungia daugiau negu 1000 mažų ir didelių Lietuvos mokyklų, per sportą sudarydamos sąlygas mokiniams ugdyti save, susirasti naujų draugų, išmokti siekti užsibrėžtų tikslų ir kartu su bendraamžiais pasinerti į sporto teikiamus džiaugsmus.

Visas apdovanotųjų sąrašas:

I grupė (nuo 65 tūkst. iki 10 tūkst. mokinių savivaldybėje)

I vieta – Panevėžio 5-toji gimnazija

II vieta – Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija

III vieta – Kauno Jono Jablonskio gimnazija

II grupė (nuo 10 tūkst. iki 3,3 tūkst. mokinių savivaldybėje)

I vieta – Kauno r. Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija

II vieta – Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazija

III vieta – Alytaus Švento Benedikto gimnazija

III grupė (nuo 3,3 tūkst. iki 100 mokinių savivaldybėje)

I vieta – Širvintų „Atžalyno“ progimnazija

II vieta – Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija

III vieta – Biržų „Kaštonų“ pagrindinė mokykla

Gimnazijų, vidurinių mokyklų, progimnazijų ir pagrindinių mokyklų grupė

I vieta – Rokiškio Senamiesčio progimnazija

II vieta – Mažeikių Pavasario pagrindinė mokykla

III vieta – Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazija

Pradinių mokyklų, mokyklų – darželių grupė

I vieta – Širvintų pradinė mokykla

II vieta – Šiaulių Centro pradinė mokykla

III vieta – Molėtų pradinė mokykla

Kaimo gimnazijų ir vidurinių mokyklų grupė

I vieta – Varėnos r. Merkinės Vinco Krėvės gimnazija

II vieta – Kauno r. Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija

III vieta – Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazija

Kaimo progimnazijų, pagrindinių mokyklų grupė

I vieta – Gataučių Marcės Katiliūtės mokykla

II vieta – Marijampolės savivaldybės Mokolų pagrindinė mokykla

III vieta – Klaipėdos rajono Dovilų pagrindinė mokykla

Savivaldybėse, kurių mokyklos pasiekė geriausią bendrą metų rezultatą

I grupė (nuo 65 tūkst. iki 10 tūkst. mokinių savivaldybėje)

I vieta – Kauno miesto savivaldybė

II vieta – Vilniaus miesto savivaldybė

III vieta – Panevėžio miesto savivaldybė

II grupė (nuo 10 tūkst. iki 3,3 tūkst. mokinių savivaldybėje)

I vieta – Alytaus miesto savivaldybė

II vieta – Kauno rajono savivaldybė

III vieta – Kėdainių rajono savivaldybė

III grupė (nuo 3,3 tūkst. iki 100 mokinių savivaldybėje)

I vieta – Biržų rajono savivaldybė

II vieta –Šilalės rajono savivaldybė

III vieta – Kelmės rajono savivaldybė

Kaimo vietovių grupė

I vieta – Kauno rajono savivaldybė

II vieta – Rokiškio rajono savivaldybė

III vieta – Vilniaus rajono savivaldybė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją