Dalijamės Vilniuje gyvenančių žmonių komentarais, kuriuose jie pasisakė apie teigiamas gyvenamųjų rajonų puses. Kviečiame savo nuomonę išsakyti ir jus – pasidalykite mintimis apie tuos Vilniaus rajonus, kurie nebuvo paminėti, ar papasakoti apie gyvenimą kituose Lietuvos miestuose. Jūsų minčių laukiame el.paštu piliečiai@delfi.lt su prierašu „Rajonas“.

Šeškinė

Šeškinės rajonas iš DELFI skaitytojo susilaukė nemažai kritikos. „Nevalstybine kalba sakant, jei lifte smirda, tai kaip taisyklė, miesto svety, žinok, kad esi Šeškinėje“, – rašė studentu prisistatęs DELFI skaitytojas.

Vis dėlto, ne vienas Šeškinės gyventojas komentaruose gyrė rajoną.

„Gyvenu čia daugiau nei 20 metų. Jokių smirdančių liftų, netvarkos, chuliganų, užpuolimų ir panašiai nėra. Aišku, marozų, mėgėjų išgert yra, bet leiskit paklausti, kur jų nėra? Pats rajonas – miegamasis, todėl dažnai vyrauja ramus gyvenimas, o žmonės vakare eina anksti miegoti, dėl to naktį praktiškai vyksta labai menkas judėjimas ir žmonių beveik nėra“, – rašė skaitytojas, slapyvardžiu „Šeškinė“.

„Gyvenu Šeškinėje, liftai tikrai nesmirda niekuo. Name yra valytoja-tvarkytoje, kuri kasdien(!) išplauna viso namo laiptinę, yra kodinė spyna ir, nustebsite, yra vaizdo kameros. Viena stebi lauką, kita visus įeinančiuosius. Žodžiu – saugu, švaru. Iki „Akropolio“ – 10 minučių pėsčiomis. Per gatvę – „Lidl“, dar už gatvelės – „Iki“. Pavažiavus vieną stotelę – „Rimi“. Iki centro su autobusu – 10 minučių. Nežinau, apie kokią Šeškinę kalba straipsnio autorius, bet manoji visai kitokia“, – rašė kitas skaitytojas.

Tokia pat patirtimi pasidalijo ir DELFI skaitytoja Jonė. Pasak jos, jai rajone neteko patekti į kokias nors nemalonias situacijas.

„Patarčiau gerbiamam studentui buto ieškotis Kirtimuose, netoli čigonų taboro, va ten tai pasilinksminsi. Rimtai kalbant, aš beveik 10 metų pragyvenau Šeškinėje, ramus, švarus rajonas, kartais tekdavo naktimis grįžti iš darbo, niekas manęs nekliudė“, – pasakojo ji.

Fabijoniškės

Komentaruose prabilo ir ne vienas Fabijoniškių, kurias studentas pavadino „rajonu, pastatytu ant sąvartyno ir yra ne pačios geriausios estetinės ir ne tik būklės“, gyventojas.

„Fabijoniškės?! Atsiprašau, bet nesijuokti nepavyksta. Gyvenau tam rajone su tėvais 25 metus. Nuostabus rajonas! Sąvartyno ten – nei vaizdo, nei kvapo nėra. Ir tik tie patys neišauklėti studentai kabinėjasi prie merginų, naktimis kelia nežmonišką triukšmą, geria kiemuose naktimis ir neduoda ramybės. Ne vieną tokį studentą teko iškeldinti iš namo, kuriame gyvenau. Jei jau studentai tokie ponai, tai lai nusiperka sau naujus butus ir gyvena „geruose“ rajonuose. Kodėl ponai išlipę iš š... ir atvažiavę į sostinę, staiga tampa ponais? Nebejuokinkite ir nusileiskite ant žemės“, – piktinosi komentatorius „Agniukas“.

Kitas komentatorius tikino, kad Fabijoniškėse gyvena 10 metų ir taip pat neturi neigiamos patirties.

„(...) Gyvenu daugiau nei 10 metų, nė karto niekas neprikibo, nė karto nebuvau užkabintas ar kažkas būtų priekabiavęs, apvogtas irgi niekada nebuvau, o nuo to nesi apsaugotas nė viename rajone. Kur tu kokį triukšmą matei, nesuvokiu (...)“, – rašoma komentare.

Skaitytojas Ovidijus išskyrė tik vieną neigiamą rajono bruožą – pasak jo, tenka daug mokėti už šildymą.

„Apie Fabijoniškes – gerokai persūdyta. Gyvenu trejus metus, jokių nusikaltimų (na, išskyrus kai buvo bandyta sudeginti lavoną prie garažų), „kabinėjimusi prie praeivių“ nepastebėjau. O ir pats rajonas gana gražus, nemažai žalumos aplink, su stovėjimo aikštelėmis nėra taip prastai (nekalbu apie „skruzdėlyną“) kaip kituose rajonuose. Didžiausias šio rajono blogis – tai šildymo kainos, kurios yra kosminės, toks įspūdis, kad tie šilumos vamzdžiai iš Klaipėdos nutiesti...“, – apie rajoną nuomone dalijosi vyras.

Tiesa, kitas skaitytojas pastebėjo, kad jam nepatinka būtent Fabijoniškių ir S. Nėries g., o neva kitur rajone viskas gerai.
D120V serijos namai Fabijoniškėse

Naujoji Vilnia

Itin studento sukritikuota Naujoji Vilnia, kurią jis aprašė kaip „liūdną rajoną, viliojantį nebent pigumu ir gana geru susisiekimu“, komentaruose taip pat susilaukė daug gynėjų.

Komentatorė „Lincė“, šiame rajone turinti namą, sako, kad nereiktų baimintis čia gyventi.

„Naujoj Vilnioj namą turim, puikus rajonas. Pijokų visur pasitaiko, bet pas mus gana mandagūs žmonės, pijokėlis koją susilaužė, tai visi praeiviai supuolę gydytojus kvietė, stovėjo šalia, nelaimėje vieno nepaliko. Vienoje laiptinėje šunį šeimininkai išsikeldami paliko, kaimynai draugiškai guolį paklojo, šerdavo, garbingai nukaršino ir šungaudžių neiškvietė. Mano mamos kaimynai vieni kitus slaugo, „apiperka“, jeigu reikia, maistu gardesniu dalinasi... Automobilyje buvau pamiršusi duris užtrenkti, gal valandą stovėjo prie turgaus durim atlapom – niekas nedingo. O studentui patarčiau visuose išvardintuose rajonuose pirma pagyventi, tada nuomonę reikšti. Įdomu, kas tavo gimtuose Pakuisiuose dedasi?“, – gerus žodžius apie Naująją Vilnią dėstė moteris.

Rajone gimusi Erika taip pat tikina, kad dauguma žmonių, anksčiau gadinusių rajono veidą, ten jau nebėra.

„Drįsčiau nesutikti su autoriaus išsakyta nuomone apie Naująją Vilnią. Pati nuo gimimo gyvendama šiam rajone esu girdėjusi visko, bet jokios žalos nepatyriau. Aišku, rajonas turi puikų susisiekimą, ne vieną prekybcentrį, darželius, mokyklas. Jei būtų toks beviltiškas, kokį atvaizdavo autorius, tai kam ten dabar statomi nauji daugiabučiai su vaizdais į parkus ir Vilnelę, kam tvarkomi keliai? Per daugiau kaip 2 dešimtmečius aš matau tik rajono klestėjimą ir augimą. Jau seniai dingę dauguma bomžų ir parūkyt prašinėjančių forsų. Tad jaunam studentui, ieškančiam ramesnio ir pigesnio rajono gyventi studijų metais, palinkėčiau nebijot apsigyvent ir šiam rajone“, – rašė ji.

Šnipiškės

Teigiamų atsiliepimų iš komentatorės susilaukė ir Šnipiškės – ten gyvenanti moteris šią vietą vadino geriausiu rajonu.

„Geriausias rajonas – Šnipiškės. Susisiekimas į visas puses – puikus. Daug parduotuvių, šalia – Kalvarijų turgus. Daug žalumos, tylos ir ramybės oazė. Studentams iš kaimų – įprastas kaimo gyvenimo būdas. Draugiški, šilti kaimynystės santykiai. Gal namai iš išorės negražūs, bet dažno viduje – euro remontas. Yra ir visi patogumai – vanduo, nuotėkos, autonominis šildymas. Jokių papildomų mokesčių už liftus, bendras laiptines ir pan. Pigi butų nuoma, bet ją nelabai kas pasiūlys, nes mums ir patiems čia gyventi gera. Atvykstantys į svečius draugai tik pavydi, o peikti ir koneveikti šį rajoną gali tik tas, kas jame nebuvo ir jo nepažino“, – rašė komentatorė.

Kitas komentatorius pastebėjo, kad būtent rajono dalyje, kuri apima Konstitucijos pr., Krokuvos g. ir Lvovo g. pradžias, Sporto g. situacija visai kitokia nei šiaurinėje jo dalyje.

Karoliniškės

„Žiemą – viskas idealu, bet kaip vasara, taip neatidarysi lango, nes kas nors girtas bliauna katiušą, o jaunimėlis, aidint visam kiemui, aiškinasi santykius“, – taip apie Karoliniškes atsiliepė DELFI skaitytojas. Vis dėlto, ten gyvenantys tikina, kad rajone tikrai ramu.

„Karoliniškėse gyvenau prieš 4 metus, turbūt ramesnio rajono nesu mačiusi, kad ir sėdi prie „Rimi“ etatiniai gyventojai, pro kuriuos reikėdavo praeiti, nesulaukiau per 5 metus nė vieno prisikabinimo, o triukšmo – jokio, galėdavai ir paryčiais, ir naktį eiti – niekas nekimba, susisiekimas tobulas, kur tik reikia, šiuo metu gyvenu Pašilaičiuose ir rajonas taip pat ramus, nepasitaikė jokių priekabiavimų, daug jaunų šeimų, susisiekimas geras į visas puses, tvarkinga... Žodžiu, Vilnius didelis – nepatiko vienoje vietoje, visada gali pakeisti gyvenamąją vietą ir išsirinkti tinkamiausią sau rajoną“, – rašė Karoliniškėse gyvenusi skaitytoja.

A. Kavoliuko g., kurią itin sukritikavo studentas, gyventoja tikino, kad tai – puiki vieta turėti namus.

„Gyvenu Karoliniškėse, A. Kavoliuko g. Ramu. Net džiaugiuosi tyla, kai ilgiau pavakaroju. Labai geras rajonas. Rajone yra daug maisto parduotuvių, turgelis, poliklinika. Susisiekimas idealus. Bet kur nuvažiuoti nereikia net pusvalandžio. Gyvenu ir džiaugiuosi“, – rašė komentatorė „Nilkė“.

Viršuliškės

Šį rajoną studentas vadino vienu labiausiai apleistų miegamųjų rajonų. Vis dėlto, ten anksčiau gyvenęs vilnietis tikino, kad dabar situacija lyginant su tuo, kas buvo prieš 15 metų – pasikeitusi, ir rajone saugu.

„Nors jau kelis metus nebegyvenu Lietuvoje, tačiau kaskart grįžęs užsuku pas tėvus į Viršuliškes. Pykite nepykite, bet tai ramus rajonas. Galūut prieš 15 m. dar buvo galima sutikti marozų, tačiau kontingentas šiuo metu pasikeitęs. Daug šeimų, užaugusi nauja karta, daug jaunimo. Bendruomenė nuo senų laikų irgi egzistuoja. Šią vasarą sutikau ten bičiulį, su kuriuo vidurnaktį nuėjome į vietinį barą. Ten susirinkę ne maroziukai, o normalūs žmonės. Rajonas pasikeitė. O nakčia jaučiausi saugesnis nei Amsterdame/Utrechte/Liuksemburge. Žinau tik porą vietų, kur sutiksi vietinius rajono chronius, bet, autoriau, ar jie piktybiškai elgiasi? Ar jie agresyvūs? Lenda, mušasi? Ne. Kaip tik dauguma jų nėra agresyvūs žmonės. Iš tikrųjų toks jausmas, kad autorius bandė pateikti stereotipinius rajono įvaizdžius, o ne atskleisti realybę“, – rašė Viršuliškėse gyvenęs skaitytojas.
1-464-LI serijos namai Viršuliškėse

Pašilaičiai, Justiniškės

Nors šie rajonai studento paminėti nebuvo, jų gyventojai komentaruose taip pat panoro išsakyti, kodėl šaunu gyventi šiose Vilniaus vietose.

Viena buvusi Pašilaičių gyventoja tikina, kad rajone ramu ir žalia. Tiesa, jo bėda – susisiekimas.

„Pašilaičiai – ramus rajonas, yra žalumos ir nereikia eiti į tokius didelius kompromisus su estetikos pojūčiu kaip pavyzdžiui Karoliniškėse, Viršuliškėse ar Šeškinėj, nekalbu apie Naujininkus ir panašias skyles. Tik susisiekimas yra tikras galvos skausmas. Todėl, kad centras toli, o piko valandomis (ryte važiuojant į paskaitas ir vakare grįžtant) apskritai pragaras, nesinori nė prisiminti tų laikų. Autobusai ir troleibusai prikimšti taip, kad kartais net neįlipi, gatvėse irgi kamščiai, brrr. Bet kainos tikrai mažesnės nei centre (...)“, – rašė mergina.

Komentatoriai gyrė ir Justiniškes, kuriose, pasak jų, labai ramu.

„Aš ten gyvenu jau 15 metų ir manau, kad jis yra pats geriausias, nes jame ramu, ne tiek daug etatiniu pijokų, daug maisto prekių parduotuvių („Maxima“, „Norfa“, „Rimi“, „Iki“...) vienoje vietoje ir geras susisiekimas (su 7 troleibusu tiesiai galima nuvažiuoti į senamiestį)“, – rašė viena rajono gyventoja.

Kitas komentatorius taip pat dėstė panašią nuomonę.

„Justiniškės – geriausias miegrajonis. Miegoti geriausia justuose: ramybė, grynas „kalnų“ oras, puikus susisiekimas, švara/tvarka, žaluma, netoliese – tvenkinukai, upeliukas ir pan. Ne veltui čia gyvena daug inteligentijos, kūrybiškų žmonių, politikų. Kviečiame ir studentus, tikrai nepasigailėsite“, – buvo rašoma komentare.

Lazdynai, Paneriai

Vienas iš komentatorių labai džiaugėsi, kad į studento sudarytą prasčiausių rajonų sąrašą nepateko Lazdynai. Pasak jo, šis rajonas – tarp 4 prestižiškiausių.

„Nors kartą Lazdynai pasiliko prestižinių rajonų sąraše. Ir manau, labai teisingai. Po Žvėryno, Antakalnio ir Centro Lazdynai – 4-oje vietoje. Jeigu tik valdžia pasikeistų, Lazdynai atgimtų iš pelenų, nes vieta unikali, tik trūksta noro bei lėšų sutvarkyti senus, duobėtus šaligatvius, atnaujinti fontanus, sutvarkyti buvusius gėlynus, vėl atverti garsųjį restoraną „Erfurtas“, kino teatrą „Lazdynai“, o baseinas lyg ir bus atnaujintas“, – rašė skaitytojas.

Kita skaitytoja, gyvenusi tiek Lazdynuose, tiek Paneriuose, tiek Naujojoje Vilnioje taip pat gyrė šias sostinės vietas.

„Gyvenau Paneriuose – žalias, ramus rajonas, kaimelis, galima sakyti. Bet jei važinėji su automobiliu, tai visai neblogas variantas. O jei dar nuosavas namas, tai išvis super. Gyvenau Lazdynuose – ramus, gan žalias rajonas, arti centras, geras susisiekimas, pakankamai parduotuvių. Gyvenau Naujojoje Vilnioje – ką ir kalbėti, ramus, nuostabus rajonas, gražus, žalias, galima sakyti, regioninis parkas, geras susisiekimas, jei name ar kotedže gyveni, tai super super. Tai va, visur gerai ir ramiai gyvensi, jei pats esi geras ir ramus“, – rašė komentatorė slapyvardžiu „Draugė“.

Žirmūnai, Antakalnis

Vienas iš komentatorių kaip puikią vietą nuomotis butą paminėjo Žirmūnų „pradžią“.

„Patogiausia studentams – Žirmūnų pradžia. Manyčiau, kainos ir kokybės santykio atžvilgiu geriausia ieškotis buto Žirmūnų pradžioje – nuo prokuratūros pastato Šeimyniškių gatvėje iki Šilo tilto Šeimyniškių, Tuskulėnų, Žirmūnų gatvėse. Todėl kad itin patogus susisiekimas su visais miesto rajonais, pilna iki 23 val. dirbančių prekybos centrų („Iki“, „Maxima“, „Rimi“). Ir labai arti centras. Tarkim, išsinuomojus butą kur nors prie Žirmūnų žiedo iki Katedros pėsčiom nueisi daugiausiai per 10 min. Tik bėda, kad turbūt sunku ten rasti būstą nuomai, nes nuolatiniai vilniečiai puikiai žino vietos privalumus ir greitai „išgraibo“. Girdėjau, kad ten tuos sovietinius blokinius dėl to masiškai perka jaunos šeimos, pirkdamos ten pirmą savo būstą“, – rašė skaitytojas. Tiesa, Žirmūnai komentaruose susilaukė ir kritikos.

Kelių pagiriamųjų žodžių susilaukė ir studentų rajonų apžvalgoje nepaminėtas Antakalnis. Pavyzdžiui, skaitytojas Rokas jį vadino idealiausia vieta mokymuisi ir poilsiui.

„Faktas, kad studentams geriausi du rajonai: Antakalnis ir Žirmūnai. Patogus susisiekimas ir netoli nuo pagrindinių universitetų“, – rašė kitas skaitytojas.

Kviečiame savo nuomonę išsakyti ir jus – pasidalykite mintimis apie tuos Vilniaus rajonus, kurie nebuvo paminėti, ar papasakoti apie gyvenimą kituose Lietuvos miestuose. Jūsų minčių laukiame el.paštu piliečiai@delfi.lt su prierašu „Rajonas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)