Pirmadienio rytą vaizdas ant Baltojo tilto – žuvę lašalai – vilniečiams galėjo būti jau matytas: prieš metus rugpjūčio pradžioje jis buvęs panašus.

Tokį vaizdą pamačius išsigąsti nereikėtų – gyvi suaugę lašalai žmogui nepavojingi, o gyvena jie vos kelias dienas ar valandas. Kaip DELFI yra rašęs anksčiau, šie vabzdžiai vystosi vandenyje, o po to išskrenda iš jo poruotis.

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė portalui yra sakiusi, kad lašalai, kol vystosi – yra puikus maistas žuvims, o kai išskrenda – maistas paukščiams, šikšnosparniams.

„Jų lervos vystosi vandenyje ir būna taip, kad jie visi masiškai išskrenda per vieną ar dvi dienas. Dėl to buvo didelis gausumas šių vabzdžių. Jie nuostabiausi yra tuo, kad Lietuvoje dar vadinami vienadienėmis. Jų suaugėliai gyvena labai trumpai: 1-2 dienas, kai kurios rūšis vos kelias valandas. Jie išskrenda, susiporuoja, net nevalgo, dėl to yra labai lengvučiai. Patelės dar sudeda kiaušinius į tą patį vandenį ir žūsta“, – pasakojo R. Bernotienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)