Regis, kas čia keista? Gal ir nieko, išskyrus du momentus: Rūta klaidingai patikėjo tuo, kad mylimo vyro prisiglaudimą gali kas nors pakeisti – šiuo atveju ji paminėjo anūkų prisiglaudimus; ir antras momentas – jeigu vyras, o ne moteris, kaip šiuo atveju, būtų pasakęs, kad nori „tik draugauti“, būtų apkaltintas, jog „nerimtas“.

Bet pakalbėti norėčiau ne apie gerbiamą Rūtą, juk kiekvienas turi teisę gyventi taip, kaip tinkamas. Jai tereikia tik palinkėti sėkmės ir būtinai dar kartą įsimylėti. Pakalbėti norėčiau apie šiuos du keistus požiūrius, kuriuos paminėjau.

Pirmiausia apie tai, kad dauguma mūsų tautiečių nuomonė, jog vyresnio amžiaus žmonėms yra nereikalinga nei meilė, nei seksas. Ir kad antra pusė nebūtina... Betgi kaip tai? Juk iš tiesų antra pusė, mylimas žmogus yra tau pats artimiausias draugas, artimesnis netgi už gimines, netgi artimesnis už vaikus ir anūkus. Tačiau dažnai aplinkiniai netgi pasmerkia tokias moteris, kurios pasako, kad savo vyrą myli netgi labiau už vaikus. Netgi tapo norma moterų susiėjimuose su pasimėgavimu keikti vyrus, aiškinti, kokie jie blogi.

Sutikime, vaikai užauga ir išeina, jų gyvenimas yra kitas – ne tavo gyvenimas. O antroji pusė yra tas žmogus, kuris tau artimiausias. Ne veltui yra populiari metafora, jog moteris ir vyras – vienas vienetas.

Ir apskritai – ar gali būti didesnė vertybė už vyro ir moters meilę? Te nesupyksta vienišiai už šiuos mano žodžius, tačiau tas, kas nepatiria abipusės meilės su savo antrąja puse, praranda labai daug. Žinoma, galima gyventi ir be antrosios pusės, rasti gyvenimo prasmę mėgstamuose užsiėmimuose, darbe, vaikuose, anūkuose. Ne ne, gyvenimas nebus beprasmis. Tačiau jis bus kažkiek liūdnas.

Dabar tas antrasis momentas. Moteris norėjo „tik draugauti“, ne kurti šeimą, ne nuolat gyventi drauge, o tik „draugauti“. Nieko čia tokio, viskas gerai. Tačiau pažiūrėkime į šitą situaciją kiek kitu kampu. Tarkim, vaikinas su mergina arba kad ir vyresnio amžiaus vyras su moterimi nori „tik draugauti“.

Oho, kokio pasmerkimo, paniekos jis sulauks iš aplinkinių. Jis bus apkaltintas tuo, kad „nori suvedžioti ir pamesti“, kad „vengia įsipareigojimų, nes yra bailys ir asilas“, kad „nori tik sekso“, kad mergina arba moteris šioje situacijoje „vargšė – patampys ir pames“... Vardinti galima būtų daug, ilgai ir nuobodžiai. Esmė ta, kad dauguma mūsų tautiečių laikosi nuostatos, kad vyrui yra nevalia „tik draugauti“, kad tai vos ne nepadoru.

Na, o jeigu tokios nuostatos laikosi moteris – viskas gerai. Nuostata, švelniai tariant, keistoka.

Taigi reziumė toks. Nemaža dalis lietuvių yra linkę nuvertinti vyro ir moters meilę. Šio bene stipriausio žmogaus gyvenime jausmo dauguma nelaiko savaimine vertybe. Tiesiog liūdna dėl tokio požiūrio.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis ar patirtimi? Rašykite mums el.paštu pilieciai@delfi.lt!