Mokytojai mus ragina mokėti kuo daugiau kalbų, mat tai mums padės ateityje, suteiks daugiau galimybių mėginant įsidarbinti bei kelionių metu. Tai, žinoma, labai svarbu ir labai geranoriška iš mokytojų pusės. Bet sakydami šitai, jie neleidžia vaikams rinktis, pavyzdžiui, vokiečių kalbos, jei jie prieš tai mokėsi rusų kalbos ir ji jiems gerai sekėsi. Pasiteisina sakydami „O kokį egzaminą tuomet laikysi? Kokius egzaminus, vaikeli, tu pagalvok. Rusų juk tikrai išlaikysi, o ką su ta vokiečių darysi?“ Ne visiems toji rusų kalba yra reikalinga, ir ne visiems reikia laikyti užsienio kalbos egzaminus, juk visiškai pakanka kitų dalykų, kurių egzaminus galima laikyti ir taip pat neblogai išlaikyti.

Savo mokykloje mačiau tiksliai tokį reginį: mano klasiokui buvo bene draudžiama rinktis vokiečių kalbą, nors jis puikiai žinojo, kad jos jam prireiks, kai vyks gyventi pas dėdę į Vokietiją. Net žinodami šią situaciją mokytojai vis tiek sakė, kad reikia rinktis rusų kalbą. Kai mokytojai pagaliau suteikė progą mokytis vokiečių kalbos, spėkit, kas įvyko? Ogi vokiečių kalbai buvo paskirta vos valanda. Ir tai – tiems mokiniams, kurie prieš tai nėra jos mokęsi. Kaip gi įmanoma išmokti kalbą būnant klasėje tik vieną pamoką per savaitę? Kiek vaikas privalo dirbti savarankiškai, namuose, kad išmoktų elementariausius dalykus? Kiek pinigų tėvai turi atiduoti visiems korepetitoriams, kad vaikas išmoktų tos kalbos?

Mes nepretenduojame laikyti vokiečių kalbos egzamino, mes tik norime mokėti paprasčiausius dalykus – paklausti kelio, užsisakyti maisto, paprašyti pagalbos. Dalyko mokytoja suteikia tokią galimybę, bet pavaduotojai ir visi tie, kurie skirsto mūsų pamokas ir sudaro tvarkaraščius matyt pernelyg tingi. Juk kur kas lengviau kur nors įkišti vieną pamoką, nei visas tris, tiesa?

Mokytojai sako: koks tikslas mokėti pinigus, samdyti korepetitorius, jei mokykloje viską gauni nemokamai? Na, matyt, ne viską. Vokiečių kalbos net turėdamas pačią geriausią mokytoją neišmoksi būdamas klasėje kartą į savaitę. Taip pat renkantis modulius likome be jų. Sako, dvyliktoje klasėje pasiimsime, kuomet tiksliai žinosime, ko norime. Suprantu, kai kur nesusidaro grupės, ir tai normalu, bet dažniausiai vaikams reikia ne pasirenkamų dalykų ar modulių, bet dailės, fizikos, chemijos. Ir tiems vaikams reikalingas ne šiaip sau dalykas, bet egzaminas. Dailės egzaminas stojant į dizainą yra būtinas, bet sako, kad didelė galimybė, kad nesusidarys grupė ir vaikui teks mokytis pačiam. Ir kaip gi išmokti to pačiam? Ypač egzamino lygiu. Ką vaikui daryti, kai jam tas egzaminas būtinai reikalingas ir be jo – viskas, galas visoms svajonėms apie pasirinktą profesiją.

Pastaruoju metu vis labiau suvokiu, kad mokytojai tiesiog labai tingi, suvarys mokinius ten pat ir jiems gerai, bet apie mus jie nepagalvoja. Jie žiūri į pažymius ir sprendžia, kur kam eiti. Jei renkiesi matematikos išplėstinį kursą turėdamas mažiau nei penketą – tai nelogiška. Ką gi tu tame išplėstiniame kurse veiksi, jei per dešimt metų užsitarnavai tik penkis? Jie nesupranta tokio dalyko, kaip „nepasisekė“, juk vienas blogas kontrolinio pažymys gali iš karto sugadinti vaiko pusmetį ar net metinį pažymį. Į klases mokytojai, regis, sugrūda tik taip, kad būtų patogiau jiems patiems sudaryti tvarkaraščius.

Kiti mokytojai taip pat neatsilieka. Žinoma, nepamirškime, kad yra tų, kurie mums padeda ir teisingai pataria, bet dauguma mokytojų liepia rinktis jų dalyką, net jei mums to taip stipriai nereikia ar iš viso nereikia. Prisiminkime, kad mokytojams už kiekvieną vaiką klasėje atitenka pinigėlių, tad aišku, kokią pagalbą jie bando suteikti vaikams šitaip „patardami“.

Tikrai yra mokytojų, kurie parodo duomenis ir sako, kad jų ar kokio kito dalyko mokiniams to reikia ir tai yra gerai. Yra tų, kurie pataria kurį kursą rinktis, atsižvelgdami į mokinių gebėjimus, jie nekiša rinktis išplėstinio kurso, jei suvokia, kad vaikas nepatemps, kad ir, pavyzdžiui, kokios biologijos išplėstinio kurso pamokų, tad siūlo bendrąjį.

Gerbiamieji mokytojai, praregėkite ir prisiminkite, jog tai ne jūsų pasirinkimas, o MŪSŲ.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo nuomone, paprieštarauti ar pasidalyti patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.