Gegužės 10 dieną, 9 valandą kartu su kitais dešimtokais rašiau matematikos žinių patikrinimą (kitaip – PUPP) ir jaučiuosi gerai. Net keista, kaip taip gali būti, po tokios „krūvos“ straipsnių, kuriuos rašo mano bendraamžiai ir kuriuose ne tik nurodomos visos Lietuvos švietimo sistemos klaidos, bet ir kaip mokiniui sunku pasiruošti tokiems patikrinimams, o kartais – ir gyventi.

Prieš šį darbą tikrai jaudinausi – nesu pati geriausia mokinė, o ir klasėje sprendžiamos užduotys dažnai atrodydavo sunkios. Vos atsivertusi užduočių lapą supratau, kad bent teigiamą balą gauti bus lengva, o viską išsprendusi – taip, išsprendžiau visas užduotis – išėjau pusvalandžiu anksčiau.

Mano klasės draugai ir pažįstami taip pat minėjo, kad šis patikrinimas jiems sekėsi gerai, tačiau grįžusi namo ir žvilgtelėjusi į bendraamžių viešai soc. tinkle feisbuke išsakytas nuomones, vėliau net ir straipsnį, kuriame dešimtokas išreiškė savo nuomonę apie egzaminus, mokytojus ir mokyklą, nežinojau ką daryti.

Jau ne vieną kartą ranka kilo rašyti komentarą, galų gale, savo atsiliepimą, o dabar nesusilaikiau. Tokie straipsniai ir įrodo, kad ne Lietuvos švietimo sistema turi stebuklingai pasikeisti ir prisitaikyti prie kiekvieno, o kiekvienas turi stengtis pats. Nes tokie argumentai, kad nėra laisvo laiko, nespėji pasiruošti yra beverčiai. Laiko planavimo įgūdžių stoka nesuteikia teisės sakyti, kad viskas yra blogai, o prikišti kai kuriems (pabrėžiu, kad kas nors nepamanytų, jog kalbama apie visus mokytojus) mokytojams, kad jie nekompetetingi, nemėgsta savo darbo, dirba tik dėl atlyginimo yra žema.

Niekas niekada nedraudžia pačiam jaunam žmogui ką nors keisti, taip, gal ir ne visada bus galima atsisakyti vieno mokytojo, pakeisti jį, tačiau mokytis pačiam, ieškoti ne tik mokamos korepetitorių pagalbos yra įmanoma. Be to, tikrai yra mokinių, kurie „atlaiko“ mūsų švietimo sistemos reikalavimus, geba mokytis gerai ir jie tikrai nėra kitokie, protingesni ar neturi laisvo laiko, tad jei kokiam nors bendraamžiui tai pavyksta, gali pavykti kiekvienam.

Labai gerai savo nuomonę, dar gruodžio mėnesį išsakė viena gimnazistė, cituoju: „Man atrodo, nevaidinkim aukų. Galiu pasakyti iš savo patirties – mokausi stiprioje gimnazijoje, į kurią patenka daugiausiai aukštą vidurkį turintys moksleiviai, tad faktas, kad krūvis ir spaudimas nemaži. Bet net ir tokioje aplinkoje norint ir mokant planuoti laiką, atrandi akimirką pavalgyt, susitikt su draugais, kartais visai nieko neveikti, ko retai, bet tikrai norisi, ir įgyt gerą išsilavinimą. Nesu ypač gabi moksluose, viską pasiekiu darbu, turiu tas pačias 24 valandas, vidutinę sveikatą, bet mano pasiekimai moksle – aukšti, gyvenu gerą socialinį ir asmeninį gyvenimą.“

Vis dėlto, kiekvieno nuomonė skirtinga, ir teiginys, kad matematikos ar lietuvių PUPP negali būti per sunkus, tikrai susilaukia įvairių nuomonių. Tačiau tai nenustelbia to, kad net ir išsakant savo nuomonę, reikia bent truputėlį gerbti aplinkinius, kad vėliau skaitant tokius straipsnius netektų gėdytis kai kurių savo bendraamžių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Mokiniai, mokytojai, tėveliai, norite pasidalinti savo nuomone, paprieštarauti? Laukiame Jūsų minčių laukiame čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt.