Publikuojame vieno iš komentatorių – studento – nuomonę, publikuotą komentarų skiltyje kaip pritariančią M. Mikutavičiui, ir klausiame Jūsų – ar jūs pastebėjote kainų pokytį per pastaruosius kelerius metus? Kaip pasikeitė Jūsų išlaidos, pajamos? Galbūt galite pasidalinti įžvalgomis, kaip planuojate savo mėnesio šeimos biudžetą? Tai galite daryti, spausdami pilką mygtuką žemiau.

Komentaruose pateikta studento nuomonė:

„Pritariu Marijui, tiesą pasakė, kainos kyla, ir stipriai. Bet pabandysiu pažvelgti į situaciją iš studento pusės, iš savo pusės. Pradėsiu nuo to: įstojau į pirmą kursą prieš nepilnus 4 metus, maistui ir bendrabučio nuomai išleidau tada apie 400 Lt, eurais tai būtų 116 eurų ar panašiai.
Šiandien išleidžiu na, gerai, truputį daugiau, valgau, bet tas truputį – per mėnesį už maistą plius 20 eurų. Logiškai mąstant (bendros išlaidos) turėtų būti apie 140 eurų, bet realiai kitaip viskas, 200 eurų sumoku.

Pirmame kurse mano pirkinių maišelį sudarydavo 20 Lt, tai apie 6 eurus, o šiandien tas pačias kruopas, maistą perku ir jau apie 10 eurų sumoku. Bendroje sumoje mano išlaidos procentais pakito 72 proc., o Lietuvoje minimalūs atlyginimai augo nuo pirmo kurso man studijuojant apie 40 proc. (nuo 250 iki 350 eurų), bet čia – neatskaičius mokesčių, taigi, realiai mažiau. Nuo mūsų atlyginimo nuskaito mokesčius, sumokam PVM, kai perkam maistą, tai klausimas, kaip įmanoma išgyventi?

Gerai gerai, ne viskas brango – vištienos krūtinėlė atpigo, bet ką aš čia kalbu, jos kaina visad šokinėjo: dabar pigesnė ji, tačiau tikrai pabrangs. Kas tikrai atpigo, tai (...) varškė. Pirmame kurse ji kainavo, jeigu eurais, tai 0,63 euro, o dabar –0,48 euro. Štai čia – atpigo, kitkas – kiaušiniai, net M didžio, kuriuos perku (...), kainuoja dabar tiek pat, kiek kainuodavo L dydžio.

Pažvelgsiu iš kitos pusės – tarkime šeima nori išleisti vaiką studijuoti, mama ir tėtis uždirba minimalų atlygį, tai kartu sudėjus gausis 600 eurų „į rankas“ geriausiu atveju. Jie turi susimokėti mokesčius, kas iš jų lieka? O vaiką tai reikia išleisti studijuoti, bet iš ko? Juk pirmame kurse, pirmą pusmetį sunku žmogui dirbti, kai viskas nauja, kai reikia priprasti prie kitos mokymosi aplinkos. O jeigu šeimoje norima dar kitą žmogų išleisti studijuoti? Kas tada? Tada nėra iš ko išleisti.

Valdžia deklaruoja, kad švietimas yra pirmoje vietoje, išsilavinęs žmogus – pirmoje vietoje, tai kaip jis po velnių gali būti pirmoje vietoje, kai tėvai neturi už ką išleisti studijuoti. Tai gal valdžia tegul pasirūpina ne tik nemokama studijų vieta, bet ir pragyvenimu? Gerai, kad aš dirbu, bet pirmame kurse tikrai buvo nelengva, nors ir mažiau išleisdavau, bet vis tiek nelengva buvo, ir dabar nėra lengva: neturiu automobilio, neturiu gražesnių drabužių, rengiuosi tai, kas patogu, kad bent ne nuogas būčiau.

Tiesiog valdžioje nebe tie žmonės turi būti, nebe „homosovietikus“, kurie augę tarybinėje valdžioje ir matę kaip vienas luomas gerai gyvena, o kiti eilėje laukia dešros nusipirkti. Reikia keisti valdžią – valdžioje turi būti žmonės, gimę jau nuo 1985 metų, o ne seniau. Tad rinkimuose nebalsuosiu tol, kol neatsiras valdžioje naujų žmonių, naujų pažiūrų, naujų vėjų, o ne tų pačių, jie nieko nesugeba. Valdžioje turi būti ne politikai, o lyderiai. Politikas tik geriausiu atveju turi būti patarėjas tų lyderių. Tad tiek.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (783)